Papírfény

Szegény gazdagok – Kordos Szabolcs: Showbusiness, Hungary

A Showbusiness, Hungary a hazai hírességeknek, a szórakoztatóipar üdvöskéinek látszólag fényűző, valójában sokszor megmosolyogtató, máskor közel sem felhőtlen életébe enged bepillantást.

A Hungary-sorozat a nagyközönség számára izgalmas és mélységeikben kevéssé ismert világokba kalauzolja el az olvasóit. Az éjszakai élet, a luxusszállodák, a különböző foglalkozások, mint a taxisok vagy a vendéglátósok után a szórakoztatóipar nagyágyúi kerültek sorra. Egy ilyen tematikájú sorozat akkor is érdekes lenne, ha a külföldi viszonyokat mutatná be, de a hazai hírességekről és celebritásokról sokkal meglepőbb képet kaphatunk. Hiszen azt mindenki el tudja képzelni, hogy milyen élete lehet egy hollywoodi sztárnak. Viszont sejthetően egészen másmilyen az élete a médiában szereplő embereknek kicsiny országunkban.

A könyv alcíme (Bevezetés a celebiparba) ne riasszon el senkit, nem a futószalagon gyártott, főfoglalkozású celeb, máshoz nem igazán értő szereplőkről fog szó esni a könyvben. A szórakoztatóiparban valóban tevékenykedő hírességek kerülnek előtérbe, műsorvezetők, zenészek, színészek, médiaszemélyiségek.

A ’90-es évek hőskorszakából indulunk, a tévé fénykorán át az internet berobbanásán keresztül jutunk el napjainkig, ahol már bárkiből lehet híresség.

Korlenyomat az elmúlt harminc évből. Két világ találkozása, a régi „legendás” sztárok, a tévés celebek és a netes influenszerek keveredésének időszaka.

Maga Kordos Szabolcs is hangsúlyozza, hogy ne egy több száz oldalas bulvármagazinra számítsunk, de ne is egy szociológiai tanulmányra. Szerencsére tökéletesen lavírozik a két igény között. Az interjúalanyok olyan perspektívába helyezik az eseményeket, amellyel a társadalmunk egy kis szegmenséről remek kórképet kapunk.

A botrányok, románcok, nagy vallomások sokszor nem azok, aminek látszanak.

Titkos paktumok köttetnek, hogy jobb színben tűnjenek fel a sztárok olyan olvasók előtt, akik valójában egy nem létező világra kíváncsiak. Persze nem minden színjáték, sokszor nem egy ravasz menedzser kreálmánya, amit viszontlátunk a címlapokon. Azonban határozottan más mechanizmusok mozgatnak egy olyan közeget, ahol egyből arra kell gondolniuk, a cselekedetüknek mennyire lesz jó vagy rossz visszhangja a sajtóban. Mennyire válik előnyükre vagy éppen mekkora presztízsveszteséget okozhatnak maguknak. Óhatatlan a viselkedés megváltozása, esetleges torzulása. Az ipar mélységeinek felfedezése közben érdekességek, kis kulisszatitkok is csurrannak-cseppennek. Időnként nem is maga az eltusolt botrány az izgalmas, hanem az, hogy milyen módszereket vetnek be ilyenkor a hírességek mögött a háttérben munkálkodó ügynökök és szerkesztőségek.

Az egész tényfeltáró könyv zamatát az adja, hogy belsős „informátorok” szólalnak meg, hol névvel, gyakran —nem véletlenül — megváltoztatott névvel, hogy még bensőségesebben mesélhessenek a szakmájukról. Menedzserek, médiaszakemberek, színészek, tévések, újságírók sztoriznak a karrierjük során látott furcsaságokról. Sokszor csak a közönség számára szokatlan, de a showbusinessben bevettnek számító szokásokról.

Olyan anekdotákat olvashatunk, amelyek máskor csak belsős körökben hangozhattak el, és most is csak furfangosan megváltoztatott főhőssel a középpontjukban ismerhetjük meg őket.

Szemfüles és az adott témában jártas emberek felismerhetik, éppen kiről van szó, ha pont emlékeznek a konkrét esetre; vagy a könyv készülte óta napvilágra került már az incidens. Legtöbb alkalommal azért jótékony homály fedi, ki mit művelt vagy szenvedett el a szórakoztatóiparban. Néha azért alaposan furdalhat minket a kíváncsiság, kivel is eshetett meg a kínos vagy máskor mókásan esetlen incidens.

A régi történetek mellett aktuális jelenségek is teret nyernek, a gyerekkel történő szponzoráció etikussága, az alternatív felületek, ahol elérhetik a hírességek a rajongóikat, ezért már a tévécsatornáknak és a bulvárújságoknak közel sincs akkora mindenható hatalmuk. Mennyivel nehezebb manapság privát életet élni, hiszen mindenki zsebében telefon lapul.

Végül megkerülhetetlen a koronavírus hatása az egész iparra, mennyire megtépázta és átalakította egyes celebritások megélhetését.

Külön érdekességként félmondatokból érzékelhető, hogy több interjú is a pandémia idején készült, így még frissebbnek hatnak a beszélgetések.

A Showbusiness, Hungary könnyed olvasmány, a lehető legjobb értelemben, mégis tartalmasan izgalmas a maga műfajában. Elgondolkodtató, hogy akaratlanul is mennyivel többet vagy esetenként kevesebbet látunk bele a szórakoztatóipar szereplőinek életébe. Nem is lehetne ideillőbb egy nagy klisé: nem minden a csillogás.

 

Kordos Szabolcs: Showbusiness, Hungary – Bevezetés a celebiparba

21. Század Kiadó, 2021

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.