Fókuszban Papírfény

Újabb határátlépések – Lev Grossman: A varázslókirály

A_varazslokiraly_1Szex, pia, depresszió, egy mágia-junkie királynő, unalmas hétköznapok, mindenféle varázsbirodalmak és varázslények, elcseszett és (talán) kevésbé elcseszett kapcsolatok és egy kezdetben ártalmatlannak tűnő adóbehajtási küldetés – Lev Grossman nagy sikerű trilógiájának második része, A varázslókirály épp annyira magával ragadó, mint az első kötet.

A varázslók fenekestül felforgatta a fantasy műfaját. Sajátos valóság-mágia koktéllal, egzisztencialista problémákkal küzdő, aprólékosan árnyalt karakterekkel, jó és rossz között húzódó széles senkiföldjével és a hagyományos olvasói elvárásokra fittyet hányó befejezéssel hökkentette meg alaposan a műfaj kedvelőit. Mindezek mellett kiosztott néhány pofont a műfajban rejlő illúzióknak. Lehet ezért utálni, imádni, sőt lehet egyszerre mindkettőt is  –  szó nélkül elmenni mellette viszont nem.

A varázslókirály ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész letette. Quentin békésen üldögél három társával, a Narniára emlékeztető varázsbirodalom, Fillory négy trónján. Tökéletes, minőségi borokban úszó happy endben. Miközben egyre jobban zavarja, hogy ez tulajdonképpen az a rész, ahol a történetek rendszerint véget érnek. Őt pedig  –  ez már az első részben is kiderült  – mindig is a kalandok vonzották. Hogy kiszakadjon a királyi hétköznapokból, egy tökéletesen ártalmatlannak tűnő adóbeszedő útra indul a birodalom pereméhez.

A_varazslokiraly_2Grossman szisztematikusan kimosta A varázslókból a népmesei kiszámíthatóságot. Egy-egy döntésért egészen magas árat kell fizetni a szereplőknek, ebből a szempontból távolról a Trónok harcára emlékeztet. (Bár George R. R. Martinnál kevés író kegyetlenebb a szereplőivel – mondjuk ő tekintélyes számból gazdálkodhat.) Ez a hozzáállás nem változott A varázslókirályban sem. A különös, Muntyákszarvas nevű hajón útra kelő csapat – az egyre furcsábban viselkedő Julia királynő, az ifjú térképész, Benedict, a birodalom legjobb kardvívója, Bingó, egy beszélő lajhár és persze a nyughatatlan Quentin király – egyik tagja sincs biztonságban a sors csapásaitól. A magasra srófolt kiszámíthatatlanság pedig, ahogy főszereplőket nem vértezi fel a narratíva a masszív, sőt esetenként a végletesen negatív fordulatoktól, egyre inkább a fantasy megújulásának egyik népszerű kelléke lesz. Miközben a mágia és a hétköznapok világa feszül ismét egymásnak a regény oldalain Grossmann szokatlan és sötét tónusú keverésében.

A varázslók jó pár fontos kérdést hagyott megválaszolatlanul, amelyek közül  a folytatás többre kitér. A leglényegesebbek a főbb szereplőkre vonatkoznak. Mi történt Juliával? Hogyan és hol tanulta meg azt a sötét mágiát, ami olyan szokatlan és érthetetlen sokszor a Varázskaput elvégzett társai számára? A lány elég izgalmas karakter volt ahhoz, hogy A varázslókirály második főszereplővé emelje. A kötet párhuzamosan meséli el a lány múltját és a Muntyákszarvas utasainak kalandjait. A két történet a könyv végére összefonódik. Miközben arra is fény derül, hogy mivel töltötte az elmúlt időszakot Josh.

„Quentin békésen üldögél három társával, a Narniára emlékeztető varázsbirodalom, Fillory négy trónján. Tökéletes, minőségi borokban úszó happy endben. Miközben egyre jobban zavarja, hogy ez tulajdonképpen az a rész, ahol a történetek rendszerint véget érnek.”

A történet ismét izgalmas, a központi szereplők mind lelki, mind fizikai síkon tovább feszegetik a határaikat. Újabb tapasztalatokkal gazdagodnak, újabb szintre lépnek a felnőtté válás folyamatában. Ezzel párhuzamosan messze elhagyják Fillory határait is. A lelki történéseket a küldetés eseményei tükrözik, erősítik. A könyvben felépített varázsvilág pedig – akárcsak az első kötetben – az olyan széles popkulturális vetülettel rendelkező elemek mellett, mint a beszélő állatok, dimenziókapuk, arany kulcsok pedig egész váratlan irányokba is elkanyarodik. Eközben más részei – például az underground varázslók világa – leginkább Neil Gaiman írásait juttatták eszembe.

Akinek tetszett A varázslók, az szeretni fogja A varázslókirályt is.  A trilógia második részében a főszereplők még mélyebbre ásnak a mágia világában és önmagukban. Eközben pedig új világokat fedeznek fel. Mindezért azonban ismét magas árat kell fizetniük.

A trilógia alapján forgatott széria első évada nem rég ért véget a SyFy csatornán. Remélhetőleg hamarosan hozzánk is eljut!

[author_bio author=”mlinarik.mariann”]

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing és a reklám világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés