Magazin Papírfény

Ars poetica – Alessandro Baricco: Mr. Gwyn, Háromszor hajnalban

Alessandro Baricco két legújabb regénye eddigi két legszemélyesebb és merem állítani legzseniálisabb írása. Ha ilyen ütemben ível felfelé, úristen, milyen lesz a következő?

Alessandro Baricco: Mr. GwynA két legújabb regényét azért veszem egy kalap alá, mert összefűzhető a két írás, ám fontos leszögezni, hogy ugyanígy külön is vehető, hiszen mindkét szöveg megáll a saját lábán, önállóan is értelmezhetőek és élvezhetőek. A korábbi, a Mr. Gwyn 2012-ben jelent meg Magyarországon a Helikon Kiadó jóvoltából, majd egy évre rá, 2013-ban a Háromszor hajnalban, ami tulajdonképpen egy betétregény.

Amikor egy regényben egy író a főszereplő, még nem feltétlen ars poeticáról van szó, mint ahogy Mr. Gwyn sem azonosítható Bariccóval. Ám azok a fő írói jellemvonások, amik Gwynt jellemzik, azok Bariccót is. Mr. Gwynt életének azon pillanatában ismerjük meg, amikor ünnepélyesen leteszi a tollat és csak azt az egy dolgot tudja biztosan, hogy ő márpedig nem fog több könyvet írni.

Ami a veleszületett tehetsége az kitörölhetetlen számára, így valamilyen új utat keres, hogy kibontakoztassa ama képességét, hogy

emberek életét érzékenyen meg tudja látni, majd azt lefesteni – szavakban.

Ez a képesség az, amiben közös Bariccóval, ettől válik a regény ars poeticává. Mr. Gwyn új útja pedig az, hogy portréfestő lesz valódi műteremmel és precíz, gondosan kidolgozott szabályokkal. Az ügyfél fizet, modellt áll, majd kap egy írást, ami az ő portréja. Még Gwyn számára is őrülten hangzik, amikor belekezd a portréírásba, lévén egészen sajátos a dolog.

Gwyn a porté készítéskor a fókuszt saját magáról áthelyezi a másik emberre, arra, aki neki modellt áll. Az egyik oldalról a bizalom hatalmas, a másikról, az írói részről pedig az alázat. Ettől lesz az írói portré egyben terápia is. Egy önmegfejtő, önismereti út. Az első lépés a műteremben töltött idő, vagyis egy helyen, ahová nem férkőzik be a külvilág, nem visel senki maszkokat, nincs felesleges beszéd, hanem csak a puszta jelenlét. A második lépés a figyelem, amit az író fordít a modell felé, a teljes figyelem, a mindent átjáró, vesébe látó figyelem, mely mentes a véleménytől, az ítélettől.

A harmadik pedig az elkészült portré, amely tükör, a személy lényegének egy művészi megfogalmazása. Ám ekkorra a modell is meglátta magát, az írás csak megkoronázza ezt, rögzít, kedves emléket állít. Illetve bevonja a művészetet, az általános érvényűt. Ugyanis a megszületett írás ihletője a modell, az írás megrendelésre készült, és az elkészült írás pontosan passzol a személyhez, ám amikor a betűk szavakat, a szavak szöveget formálnak, műalkotás születik, melynek útja kifürkészhetetlen.

Alessandro Baricco: Háromszor hajnalbanA Mr. Gwyn című regénynek ez a története, vagyis, hogy Mr. Gwyn, az író, miként kezd portréírásba, és mindez roppantul izgalmas. Az írásaiból nem kapunk, de anélkül is teljes a regény. Hogy Baricco később megírta a Háromszor hajnalbant, az mégis afféle ajándék. És ezek után már ki lehet találni, hogy miféle betétregény is ez.

És valóban ajándék, mert remek írás, erős hangulata van, pörög, mégis lírai. Három életszeletke az egész, három jelenet, három nagy lélegzetvétel. Egy tökéletes rövidfilm alapanyag. Nincs felvezetés, tárgyalás, befejezés, egyből ott vagyunk az élethelyzetben, mely egyben fordulópont, s melyben annyira erősen dobognak az érzések, hogy hirtelen mindenre rávilágítanak. Közben játékosan pakolgatja a történetek építőkockáit, mindhárom történet kétszereplős, ám fordított idősávban jelennek meg, így csak jelképesen beazonosíthatóak egymás számára. De úgysem ez a lényeg, csak az a könnyű, lebegős érzés, amit a hajnal hoz magával, s amit Baricco oly zseniálisan le tud írni.

 

 

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com