Papírfény

Nem vagyunk egyedül idebenn – Paul Tremblay: Szellemek a fejben

szellemek_a_fejben_2Úgy gondolod, a Való világ vagy az Éden Hotel megbotránkoztató és tabudöngető? Felejtsd el, itt a legújabb őrület: az ördögűzős valóságshow! 

Meglehetősen ironikus, hogy manapság, amikor életünk egyre nagyobb hányadát töltjük a virtuális világban, mégis mekkora népszerűségnek örvendenek a „valóságshow-k”. Természetesen az esetek nagy részében ezen műsorok szintén remekül megkonstruált, a valóság illúzióját keltő kreálmányok, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy virágzik a műfaj. Az egyszerű kukkolás már kevés (Való világ, Big Brother) a modern kor emberének ennél több izgalomra (Celeb vagyok, ments ki innen!), undorra (A rettegés foka), kiszolgáltatottságra (A farm) vagy szexre (Ádám keresi Évát, Éden Hotel) van szüksége.

Paul Tremblay könyvében (amelyből hamarosan film is készül) ennél is továbbmegy: mi lenne, ha egy megszállt lány kálváriáját és ördögűzését követhetnénk nyomon élőben? Bármennyire elborultnak hangzik az ötlet, úgy gondolom, napjaink szórakoztatóiparának megalomániája és folyamatos lépéskényszere előbb vagy utóbb elhozhat egy ilyen jellegű műsort. A vallás/egyház rég nem számít tabunak a műsorkészítők szemében, gondoljunk csak a párkeresést vallással vegyítő It Takes a Church-re vagy a végül nem engedélyezett Penitents Compete című török műsorra, ahol különböző vallású papoknak kellett volna ateistákat téríteniük.

A Szellemek a fejben középpontjában a középosztálybeli Barrett család áll, akik a pénzügyi válság és a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt fokozatosan elvesztik a talajt lábuk alól. Lányuk, Marjorie egyre furcsábban viselkedik, a szülők először skizofréniára gyanakszanak, ám miután a pszichiáter bedobja a törölközőt, apja paphoz fordul és ördögűzést kér. Anyagi helyzetüket fellendítendő elfogadják a helyi műsorgyártó cég ajánlatát is és A megszállottság címmel valóságshow-t készítenek az állítólagos démonok kiűzéséről.szellemek_a_fejben_1

Tremblay nagyon okosan építette fel könyvét: a történetet Marjorie húgának visszaemlékezéseiből bontja ki, aki 15 évvel az ördögűzés után idézi fel az eseményeket egy bestseller írónőnek. Merry gondolatfolyamát ugyanakkor Tremblay többször megszakítja. Egyrészt rendszeresen visszaránt minket a jelenbe, ahol megismerhetjük a valóságshow utóhatását és a felnőtt Merry-t. Másrészt megismerjük Merry horrorfilmekről és -könyvekről szóló blogját, ahol a lány éppen A megszállottság című valóságshow-t elemzi.

Tremblay legnagyobb trükkje, hogy állandó bizonytalanságban tartja az olvasót: a könyv feléig Marjorie a legnagyobb ördögűzős kliséket produkálja (falon mászik, zöldet hány, elváltozott hangon beszél), ami egyértelműsíti számunkra, hogy a Sátán keze munkálkodik a lányon. Azonban ahogy haladunk előre a kötetben, Merry 15 évvel később írt blogja darabokra szedi a sorozatot és azt az érzetet kelti bennünk, mintha az egész megszállottság Marjorie színészi játékának és a készítők hatásvadászatának terméke lenne. Ha mindez nem lenne elég, Merry a könyv elején figyelmezteti az írónőt, hogy 15 év távlatából emlékei összefolynak a valóságshow elemeivel és nem biztos, hogy ki tudja hámozni belőlük az igazságot.szellemek_a_fejben_4

A folyamatos bizonytalanság pedig állandó, fojtott rettegést szül. A könyv vége felé haladva mindennél jobban áhítozunk egy biztos pontra, valamiféle megdönthetetlen tényre, ám az író ezt következetesen megtagadja tőlünk. A Szellemek a fejben egyszerre használja fel és forgatja ki az ördögűzéssel kapcsolatos összes sablont és klisét, ám ezt nem posztmodern önkényből teszi. Azért született ennyi film és könyv megszállottságról és ördögűzésekről, mert ez valóban egy létező jelenség és az egyes esetek ennyire hasonlóak lennének egymáshoz? Vagy az összes valaha készült, dokumentált vagy valósnak beállított ördögűzés színjáték?

A könyv leghátborzongatóbb jelenetében a megszállt (?) Marjorie arról értekezik, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a mennyországban szeretteink szellemei valóságosak-e? Honnan tudjuk, hogy nem álruhás démonok, akik a megszólalásig hasonlítanak rokonainkra. „Ahogy telik-múlik az idő, egyszer csak rádöbbensz, hogy sosem fog elmúlni a kétely. Sosem lehetsz biztos benne, hogy a körülötted lézengő szellemek nem álruhás démonok-e. Szegény üdvözült lelked az idők végezetéig kétségek közt fog hányódni, attól tartva, hogy az örökkévalóság során bármikor szörnyűséges, borzalmas, iszonytató változás mehet végbe a papa arcán, miközben átölel.” Tremblay könyve azért csontig hatoló horror, mert az ember összes viszonyítási pontját megkérdőjelezi és kétségbe vonja: családot, hitet, kultúrát, emlékeket.

[author_bio author=”dunaimarcell”]

Dunai Marcell

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg az édesapja által alapított, 25 éve működő logisztikai cégnél dolgozik. Az utazás szerelmese, vonzzák a csavargók, hobók, otthontalan figurák, specializációja a road movie, illetve Ázsia kevésbé ismert országainak (Laosz, Kambodzsa, Malájzia) filmgyártása.

Hirdetés

Hirdetés