Papírfény

Mikrouniverzumok vonzásában – Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Philip K. Dick's Electric Dreams

Az Elektronikus álmok Philip K. Dick mikrouniverzumaiba pottyant minket, melyeket a hasonló című sorozatból (Philip K. Dick’s Electric Dreams) ugyan már jól ismerhetünk, olvasva mégis újabb és újabb zugait tárhatjuk fel.

Ami viszonylag nehéz vállalás, hiszen Philip K. Dick univerzumai – csakúgy, mint a miénk – folyton tágulnak. Az első alkalommal fel nem fedezett apróságok második olvasatra talán előjönnek, de a legtöbbször csak azért, hogy még több kérdést vessenek fel, melyek közül az első valószínűleg egy „ezt meg hogy..?” jellegű lesz.

Hiszen a sci-fi nagymestere néhány oldalas novellák keretei közé szorítva is képes olyan világokat teremteni, melyekben azonnal ott ragadunk, és amelyekből csak nagyon nehezen tudunk kikeveredni. Húsz oldal olvasást legalább ugyanennyi (vagy sokkal több) percnyi gondolkodás, elmélkedés, találgatás és ámuldozás követ. Hogy miről? Természetesen az életről, az emberiségről, a jövőnkről és a butaságunkról, amit Dick több évtizeddel előre látott.

Egyszerre hátborzongató és roppant érdekes belegondolni, hogy mindez rólunk szól!

A novellák többségének főhőse ugyanis olyan hétköznapi kisember, akiben mindannyian magunkra ismerhetünk. Legyen szó akár a Kiállítási darab múltba vágyó és végül kerülő hivatalnokáról, Az ingázó nem létező városkájába hazajutni akaró munkásáról, vagy akár a Közvetlen értékesítés reklámokkal küzdő és azoktól szabadulni képtelen dolgozójáról, az első pillanattól kezdve érezzük, hogy ezek mi vagyunk – vagy akár mi is lehetnénk.

Philip K. Dick: Elektronikus álmokHogy mégsem mi vagyunk, arról maximum a környezet tehet, amelyben a történetek játszódnak. Vagy az űrben járunk ugyanis (Seholsincs bolygóKözvetlen értékesítés), vagy egy egyértelműen alternatív valóságban, ahol léteznek idegen bolygóról származó lények (Az akasztott idegen), testrablók (Az álapa, Mi az ember?) vagy épp gondolatolvasók (A pántkészítő). Minden ábrázolt világ közül azonban a legsúlyosabb a posztapokaliptikus Föld, melyre a kötetzáró három novella hívja fel a figyelmünket.

Hulla vagy, Foster! szereplői egy olyan világban élnek, ahol az emberek minden pénzüket egy esetleges háború elleni védekezésre fordítják. A Mi az ember? az űrbéli kolonizáció hatásait pedzegeti, miközben – a címből sejthetően – az emberség mivoltáról, lényegéről értekezik. A négy alfejezetre szabdalt Közterm pedig egy mindent elpusztító háború utáni állapotról számol be, amelyben az embereknek szembe kell szállniuk egykori teremtményük, az önellátást ember nélkül is biztosító robotok nyersanyag- és erőforráspusztításával.

Ez a trilógiának tekinthető, három nehéz darab kötet végén való szerepeltetése, és persze a hozzájuk vezető út a könnyedebb írásoktól az egyre fajsúlyosabbakig, alapos szerkesztői munkára vall. Csakúgy, mint a műfaji sokszínűség: a vérbeli sci-fik mellett találunk a történetek között horrort (Az álapa) és thrillert (Az akasztott idegen) is, miközben a főhősök terén is változatos nézőpontokat kapunk: gyerekek, magukat egy őrült világban egyedüli normálisnak érző kisemberek, szélhámosok, szürke senkik és tudósok egyaránt jelen vannak a történetekben.

Nem beszélve az Elektronikus álmok által felvetett morális kérdések egész tárházáról!

Ha választhatnánk egy alternatív valóság és a miénk között, melyikben élnénk tovább? Mi van, ha nemcsak a jövő, hanem a múlt is megváltoztatható? Kit és miért gondolunk normálisnak, kit bolondnak, és vajon jól tesszük-e, ha előre beskatulyázunk bárkit is? Jobb-e a halál egy agyonfrusztrált életnél? Békésebb vagy diktatórikusabb lenne a világunk, ha mindenki gondolatait számon tartanák? Mennyire befolyásolja életünket a félelmeinkre alapozó kampány- és marketinggépezet? Mi emberibb: egy elgépiesedett, csak a munkájának élő ember, vagy egy valódi érzelmeket sugalló nem-ember? Melyik jobb: a Föld nyersanyagait kiszipolyozó technikai fejlődés útja, aminek köszönhetően boldogabban és egyszerűbben élhetünk, vagy a technológia-mentes, de roppant megterhelő élet? És még sorolhatnánk…

Bryan Cranston a Philip K. Dick's Electric Dreams című sorozatban

Mindezek mellett a novellák előtt rövid, ajánlószerű bevezetőket is találunk attól, aki a belőle készült sorozatrészt készítette. Ezek sokszor kitérnek a novella és a sorozat különbségeire, ám olykor meglehetősen sokat árulnak el annak tartalmáról, vagy „csak” az olvasó szájába adják annak értelmezését, ezért talán érdemes ezeket az egyes novellák utánra hagyni. Ugyanakkor ezek a rövid bevezetők remek képet festenek az adaptálási folyamat szabadságáról, az önálló értelmezés lehetőségeiről, és mint ilyenek, akár örök érvényű bizonyítékai is lehetnek a „nem ugyanaz, ha a filmet nézed meg, és ha elolvasod a könyvet” tételmondatnak.

Külön értekezést lehetne írni minden egyes novelláról, de azzal jó eséllyel elveszne a megismerés varázsa. Mint egy jó bűvésztrükk: addig jó, míg nem tudjuk a titkot. Pedig Philip K. Dick titka az emberismereten túl valószínűleg épp az egyszerűség. Hogy nincs titok. Remekül látja, hogy milyenek vagyunk, és ezt mérnöki pontossággal képes elénk tárni. Sehol egy túlírt karakter, egy felesleges mondat, egy túlhúzott történet. Mindenből pont annyit kapunk, amennyi szükséges, mégsem túl keveset ahhoz, hogy a végén az arcunkba csapódjon az a bizonyos csattanós lezárás, és végtelen űrt, valamint számtalan gondolatot hagyjon maga után.

 

Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Agave, 2018
Fordította: Pék Zoltán, Gálla Nóra, Pintér Károly, Totth Benedek

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com