Papírfény

Elmés Sliders – Philip K. Dick: Figyel az ég

Figyel az ég PKDAz Agave Kiadó valamire nagyon ráérzett Philip K. Dickkel kapcsolatban. Sorra adják ki a műveit, már bőven elérték a kéttucatot – és láthatólag sokan vannak, akik örülnek ezeknek a köteteknek. A kiadó pedig ennek örül – és elkezdte újra kiadni a köteteket. Például a Figyel az ég című regényt, irtó menő, fekete domborkoponyás borítóval. De nem a külső a fontos: a lényeg belül van. Belül pedig PKD legjava van.

Vannak azért neki elborult írásai. Tudjuk, hogy nem vetette meg a kábítószereket – lehet, hogy ez áll amögött, hogy elég pszichedelikus dolgokat is letett az asztalra. Mondjuk az, hogy ezek még így is valódi gyöngyszemek, mutatja, mekkora zseni is volt.

Mindenesetre a Figyel az ég, bár szintén eléggé elborult ötleten alapul, és nagyon fura világo(ka)t mutat be, még a pályája elejéről való.Talán ezért jóval fogyaszthatóbb, mint némelyik későbbi regénye.

A témái persze ugyanazok, mint az összes többinek. A valóság mibenléte. Az isteni jelenlét a világban. Az épelméjűség és őrület közötti határ. A paranoia – személyes és társadalmi szinten, és úgy egyáltalán a társadalom és az egyén összefeszülésének konfliktusai. Mindez Dick zseniális stílusában tálalva: a Figyel az ég az egyik legjobb regénye.

Abban az Amerikában játszódik, ahol minden kő alatt ellenséget, kommunistákat gyanítanak: így az a kutató, akinek a felesége érdeklődést mutat a politika iránt (is), bizony nem dolgozhat a csúcslaborokban. De abban az Amerikában is játszódik, ahol a rossz hírt megemésztendő a főhős az új tudományos csodaeszköz, a protonsugár bemutatójára megy el, ahol sajnos balul sül el valami, és szörnyű baleset történik. De mégsem ebben az Amerikában játszódik, hanem abban, ahol a baleset után csodák kezdenek történni, ahol hétköznapi valóság Isten jelenléte, ahol egy logikus érveléssel szó szerint kárhozatba lehet taszítani a vitapartnereket, és ahol a Nap forog a Föld körül.

De abban a világban is játszódik, ahol nincsenek macskák. Meg ahol nincsenek nemek. Meg abban, ahol minden és mindenki szereplőink pusztulására tör.

Igen, ez nem egy világ. És igen, egyik bolondabb, mint a másik. De mindennek megvan a logikus és rémisztő magyarázata. PKD ebben a regényében még megmagyaráz mindent, és a történet végkicsengése is pozitív. De az ötlet, amire épül, az események, amik történnek, a kérdések amiket felvet, és mindehhez a rendkívülivel szembesülő hétköznapi karakterek már ebben a művében is olyanok, mint a klasszikusakban. A Figyel az ég letehetetlen és elgondolkodtató – szóval aki ismeri és szereti, az azért, aki pedig még nem találkozott vele, az azért vegye a kezébe ezt a látványos-tartalmas kötetet!

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés