Papírfény

Pók-oli jövőkép – Pókember 2099

Pókember 2099

A Sony-Marvel balhé és a rajongók felháborodása tökéletesen mutatja, hogy Pókember az egyik legszerethetőbb képregényhős. Hogy a szuperképességei, a dumája vagy a kicsit nyomi „civil” énje teszi őt ilyen népszerűvé, esetleg valami egészen más tényezőről van itt szó, az fogós kérdés, de az tény, hogy nagyon sokak számára ő a „belépő” a Marvel-képregények világába. A népszerűség hatására persze sok története és verziója született. Az egyik ötlet például az volt, hogy a jövőbe, cyberpunk-környezetbe helyezik a közkedvelt Pókembert. Ez volt a Pókember 2099 – amit most a Kingpin kiadó jóvoltából magyarul is olvashatunk.

Mihez kezd kedvenc hálószövőnk a távoli jövőben, ahol a hatalmas cégek irányítanak, ahol még nagyobb a szakadék a lecsúszottak és a „fenn” élők között, ahol a kibernetikus beültetések és a spéci drogok a mindennapok részét képezik?

Megváltozik. Nyilván.

Ez a pókember nem Peter Parker, hanem Miguel O’Hara. Nem diák, akit megcsíp a pók, hanem az Alchemax vállalat egyik menő tudósa, aki egy félresikerült DNS-átszerkesztési programnak köszönheti a képességeit. Vagyis a jövőbeli pókembernek nem csak a világa más: ő maga felnőtt, egy multi alkalmazottja, így egészen más problémák foglalkoztatják, mint a suliba járó Peter Parkert. Eleve nem egy éppen „tiszta” figura: a DNS-manipulálás mestere, aki cége szolgálatában a régi hősök tulajdonságaival akarja felturbózni az ipari kémeket. A pókember-képességek nyilván jól jönnének ilyen területen (is)…

A cégek azonban már csak úgy működnek, hogy nagy a teljesítménykényszer, nincs idő a tudósok pepecselésére: egy erőltetett kísérlet balul sül el, egy „önkéntes” elítélt bűnöző meghal, O’Hara pedig lelkiismeret-furdalástól gyötörve kilép a cégtől. Na persze, mintha a mindenható cégek esetében ez olyan könnyű lenne: egy aljas trükkel genetikai szinten próbálják az Alchemaxhoz kötni a testét – úgyhogy a legyőzhetetlen drog ellen küzdve saját maga próbálja meg visszaszerezni az uralmat a génállománya fölött. Eközben történik az a bizonyos baleset, amitől ő válik a cyberpunk-világ Pókemberévé…

Pókember 2099

Az egész történetre jellemző, hogy O’Hara (és aztán Pókemberünk) folyamatosan lépéskényszerben van. Ez persze az izgalmat fokozza, de tény, hogy karakteres döntései így csak korlátozottan lehetnek ebben a nyolc számot tartalmazó kötetben. A szövegei viszont ismerősek: ugyanaz a laza dumájú, nagypofájú fickó, akit Pókemberként ismerünk. Sőt, az igazat megvallva, kicsit (?) nagypofájúbb.

Ez a Pókember kicsit szemetebb, kicsit véresebb, kicsit sötétebb, mint amit megszoktunk

– de azért láttunk már ennél sokkal elborultabb képregényeket is. Igaz, ez 1992-ben készült: akkor már bőven volt helye a sötétebb tónusnak ebben a műfajban. Az újdonságkeresés jegyében született meg ez a jövőbeli szuperhősvilág is, a Marvel Univerzum részeként. Ugyanakkor persze ez azért még mindig a kilencvenes évek eleje – a rajzok stílusa (Rick Leonardi munkái) is jelzi ezt, meg hát a jövőbeli világ is olyan, amilyennek azt akkoriban elképzelték.

Pókember 2099

Nem mintha nem működnének ezek a dolgok – bár tény, hogy ma már egészen mást gondolunk a jövőről, és a technológiai fejlődés sok szempontból már most túlhaladott azon, amit akkor elképzeltek –, de van egy kis retro íze ettől a Pókember 2099-nek. Az újdonság varázsa viszont, keveredve a jól ismert, várt (és elvárt) Pókember-elemekkel, jellegzetességekkel, a trükkösen megidézett régi karakterekkel és ellenfelekkel, kikacsintásokkal igencsak kellemes élményt nyújt. Nyilván sokan akadnak, akiknek nem ez lesz a kedvenc Pókember-történetük, de éppen erről szól a Marvel 2099 világa – új színt adni a palettához, hogy mindenkinek legyen egy olyan pókja, ami a szívéhez közel áll.

Erre pedig kiválóan alkalmas a Pókember 2099 – a cyberpunk egy olyan irányzat, amit sokan szeretnek, és van benne potenciál, a változatosság pedig gyönyörködtet. Aki rákattan, az viszont biztosan nagyon olvasná tovább is az első kötet után (ami az 1-8. részeket tartalmazza, és persze a „legizgalmasabb” résznél ér véget). Nekik van egy jó hírünk: szeptemberben jön a második kötet!

 

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..