Magazin Papírfény

Rajzolj mítoszt – J. R. R. Tolkien: A hobbit művészete

Tolkien: A hobbit művészete
Völgyzugoly

Tolkien: A hobbit művészeteGyönyörű és izgalmas, változatos és alapos: A hobbit művészete elragadó betekintés Tolkien világába. Egyszerre album és tanulmány, esztétikai élmény és portré a szerzőről.

„Ebbe a könyvbe pár térképen kívül nem kellenek illusztrációk, jó könyv, és minden 5–9 éves gyereknek tetszeni fog.” Ezt a kiadó kisfia mondta, miután elolvasta A hobbit kéziratát. Tolkien azonban már régóta tevékenykedett amatőr művészként is, és esze ágában sem volt képtelenül hagyni a könyvet még egy ilyen befolyásos tanács hatására sem.

Miközben a XX. század legnagyobb fantasy-szerzője lassan összeállította hatalmas életműve alapjait, a mítoszok, a nyelvteremtés, a meseírás és világtörténetek közepette olykor festegetni is elvonult. „Generációja számára a rajzolás és festés általános kikapcsolódási formák voltak – olcsó szórakozás a gyerekek, elfogadott társadalmi tevékenység a felnőttek számára” – írja A hobbit művészete az előszóban. Tolkien még egyetemi évei alatt fordult a saját fantáziájából származó, olykor absztrakt művek felé. Tökéletes gyakorlás egy magán-mitológia illusztrálásához.

A hobbit első kiadásai a szerző illusztrációival és borítóképével jelentek meg (ámbár nem mindenütt, a kiadókkal sose olyan egyszerű az üzlet). A korai kritikák pozitívak voltak. Itthon az Európa Kiadó gyűjteménye, A hobbit művészete című könyv foglalja össze először Tolkien képzőművészeti tevékenységét, főképp a címadó mű vonatkozásában, de némi kitekintés is belefért az albumba.

Tolkien: A hobbit művészete
Völgyzugoly

A hobbit művészete gyönyörű. Ez az első, amit le kell szögezni: már a puszta szépség kedvéért is érdemes megvenni. Tolkien illusztrációi igényes szerkesztésben, méltó kiadásban jelennek meg (jellemző, hogy a kiadó még a margók megválasztásának szempontjait is közli benne). Ha gyönyörködni vágysz, ha a műélvezet vonz, ennél szebben igazán csak maguk az eredeti rajzpapírok (és olykor vonalas füzetkék, meg a fellelhető mindenféle papírnemű dolgok) mutathatnák be a szerző művészetét.

De a kötet sokkal több puszta reprodukcióknál: tanulmány Tolkien művészetéről. Az előszó magával ragadó részletességgel fedezi fel az író képzőművészeti fejlődését. Az egyes képek is kimerítő ismertetést kapnak, a rajzok jellegzetességeinek leírásától a művész lehetséges inspirációiig. A könyv igazi bravúrja viszont az, micsoda melegséggel ragadja meg Tolkien szándékait, fejlődését, töprengését. Elemzés helyett olykor mintha portrét olvasnánk. Amikor azt mondom, „tanulmány”, magával ragadó arcképre gondolok.

Tolkien: A hobbit művészete
A tutajtündék tava

Maguk a képek igen változatosak. Akadnak közöttük vonalrajzos vázlatok, térkép-részletek, ál-levéltöredékek is, meg tengwar-, törp- és holdbetűk. De a legszebbek kétségtelenül Tolkien teljes (és meglepő részletességgel kidolgozott) illusztrációi. Akár tájképről, akár belsőről van szó, tusrajz vagy színes festmény, a tolkieni stílus felismerhető, és vonz magával, be a mitológiába.

Tolkien: A hobbit művészete
Bakacsinerdő

A szerző igényességére jellemző, hogy amikor sok revízió után elkészült A hobbit borítója, olyan tökéletes lett, hogy azóta is klasszikusnak számít. „Méltán állíthatjuk, hogy ez a brit könyvborítók egyik legsikeresebb és inspiratív példája” – írják. Ezért is jó az Európa Kiadó gyűjteményét nézegetni-olvasgatni. Láthatjuk a siker mögötti fejlődést, az újra-próbálkozásokat, az elszántságot. És A Gyűrűk Ura, A szilmarilok és megannyi más bizonyíték után egy kisebb, eldugottabb területen láthatjuk kibontakozni Tolkien mérhetetlen zsenialitását.

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya