Papírfény

A multiverzum papíron is őrült hely – Rick & Morty képregények

Ha túl hosszú a várakozás két évad között, a Rick & Morty képregény változatban is szenzációs – és itthon is elérhető!

Annyira jó. Hallom Rick idegesítő hangját a fejemben, miközben olvasom a képregényt, mert a szövege tökéletesen ugyanaz, mint a sorozatban. A hirtelen reakciói is. Az állandó Morty-alázása. Az ego-megalomán stílusa. A sztorik felépítése, a kézifékes fordulatok, a háttérben zajló konfliktusok. A totális őrület. A gátat nem ismerő kreativitás! Ez a képregény füzetenként egy extra animációs Rick & Morty-epizód, és annyira nagyon elképesztően jó!!

A Rick & Morty eleve az egyik legizgalmasabb dolog, ami napjainkban a sorozatok terén történik. A vígjáték új szintje egy új generáció számára: űr-őrület, fekete komédia millió (ön)reflexív réteggé gyúrva. Kegyetlenül fantáziadús, már csak az állandó visszautaló reakciókban és a sztorirétegekre rakódó metakommunikációban is simán el lehet veszni. „A populáris sablonokra adott reflexiókra épül (azaz fogja a népszerű sci-fi elemeket és jól kigúnyolja őket), de aztán még reflektál a saját eseményeire is, és aztán kiröhögi és kiröhögteti veled ezeket a reflexiókat”írtam a második évad végén. És a Rick and Morty azóta csak emelte a szintet.

A sorozat hivatalos kísérő képregényeiből 8 füzet jelent meg (angol nyelvterületen 4 keménykötésű kötetbe is gyűjtve); Magyarországra szintén nyolc füzetre osztva érkezik. Az első két füzet egy alternatív univerzumban játszódik (C-132-es dimenzió), hogy a sorozat kánonjával szemben ne okozzon problémákat. A harmadik füzettől kezdve bátrabbak az alkotók:

a sorozatbeli, „valódi” Rick és Morty szerepel már a képregényekben is

(tehát a C-137-es dimenzió Mortyja és Rickje, ha történetesen követed), kitöltve epizódok és évadok közötti hiátusokat.

Mindegyik füzet három részből áll. A fő sztori, fejezetekre osztva, körülbelül egy húszperces R&M epizód eseményeinek felel meg. Ezt egy vagy két önálló történet is követi; olyanok, mintha egy epizódot összesűrítettek volna. A füzet legvégén pedig egy-két oldalas minisztorik adnak lehetőséget a világ kötetlenebb kitágítására.

És azok a teljes epizódnyi történetek? Ha csak a legelsőt idézem fel: Jerry szerint Mortynak munkát kellene vállalnia, de Rick meggyőzi, hogy a munka idiótáknak való, keressenek inkább pénzt a galaktikus tőzsdén; a terv nyomán Morty egy nagyvállalat igazgatója lesz és a domináns hím a családban, amíg csak a féltékeny Jerry árulása nyomán tőzsdei csalásért le nem kapcsolja őket az időrendőrség, hogy egy idegen bolygó börtönlabirintusába kerüljenek. És ez persze még csak a sztori eleje, egyrészt, mert nyilván nem lövöm le az egészet, másrészt mert egy tisztességes R&M sztori ennél nyilván jóval összetettebb, márpedig a képregényekben tisztességes R&M sztorik vannak, de bizony ám!

És így éppen olyan neuronszaggató élményt nyújtanak, mint a sorozat.

A forgatókönyv kifogástalan színvonala és a szöveg kísérteties tökéletessége mellett a rajzszínvonal is megegyezik a sorozatéval: a panelek, stílusukra és színvilágukra nézvést, mintha állóképek lennének az animációból. (Kivéve persze, hogy valójában nem lehetnek puszta kimerevített filmes képek: a bevált képregényes fogások óhatatlanul és hatékonyan megjelennek, mint amilyen például egy karakter több fázisa egy panelba sűrítve, hogy a hirtelen mozgást érzékeltesse.)

És aztán vannak fejezetek, ahol a rajz szintet lép. A Golyódédelgetők című alternatív univerzumbeli akciófilm-sorozat, amiért Rick és Morty úgy rajong, például kapott egy önálló epizódot a második füzetben, és ez a rész vizuálisan is másképp kreatív, mint a szokásos Rick & Morty fejezetek.

A magyar olvasó számára igen örömteli (és egyáltalán nem magától értetődő), hogy idehaza is kiadják a füzeteket. Köszönetet a Pesti Könyv Kiadónak lehet mondani érte. Ha a sorozatot eredeti nyelven nézed, akkor minimálisan zavaró lehet a magyar szöveg, de a fordítás remek: Rick fordulatait, a szaknyelvet, Morty habozó beszédstílusát tökéletesen átadja, olyannyira, hogy mint mondtam, hallottam őket a fejemben a magyar szöveg dacára.

A sorozatnak itthon is ébred kultusza: rajz a mosonmagyaróvári vasútállomásnál a cikk írásának reggelén.

 

A füzetek ezzel együtt sem számítanak könnyű olvasmánynak – éppen azért, mert sziporkáznak, mint a sorozat. Megfekszik az ember agyát. Dehát éppen ez a Rick & Morty feladata.

 

Zac Gorman, CJ Cannon: Rick & Morty képregény 1-3.
Pesti Könyv kiadó, 2018

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.