Papírfény

A multiverzum papíron is őrült hely – Rick & Morty képregények

Ha túl hosszú a várakozás két évad között, a Rick & Morty képregény változatban is szenzációs – és itthon is elérhető!

Annyira jó. Hallom Rick idegesítő hangját a fejemben, miközben olvasom a képregényt, mert a szövege tökéletesen ugyanaz, mint a sorozatban. A hirtelen reakciói is. Az állandó Morty-alázása. Az ego-megalomán stílusa. A sztorik felépítése, a kézifékes fordulatok, a háttérben zajló konfliktusok. A totális őrület. A gátat nem ismerő kreativitás! Ez a képregény füzetenként egy extra animációs Rick & Morty-epizód, és annyira nagyon elképesztően jó!!

A Rick & Morty eleve az egyik legizgalmasabb dolog, ami napjainkban a sorozatok terén történik. A vígjáték új szintje egy új generáció számára: űr-őrület, fekete komédia millió (ön)reflexív réteggé gyúrva. Kegyetlenül fantáziadús, már csak az állandó visszautaló reakciókban és a sztorirétegekre rakódó metakommunikációban is simán el lehet veszni. „A populáris sablonokra adott reflexiókra épül (azaz fogja a népszerű sci-fi elemeket és jól kigúnyolja őket), de aztán még reflektál a saját eseményeire is, és aztán kiröhögi és kiröhögteti veled ezeket a reflexiókat”írtam a második évad végén. És a Rick and Morty azóta csak emelte a szintet.

A sorozat hivatalos kísérő képregényeiből 8 füzet jelent meg (angol nyelvterületen 4 keménykötésű kötetbe is gyűjtve); Magyarországra szintén nyolc füzetre osztva érkezik. Az első két füzet egy alternatív univerzumban játszódik (C-132-es dimenzió), hogy a sorozat kánonjával szemben ne okozzon problémákat. A harmadik füzettől kezdve bátrabbak az alkotók:

a sorozatbeli, „valódi” Rick és Morty szerepel már a képregényekben is

(tehát a C-137-es dimenzió Mortyja és Rickje, ha történetesen követed), kitöltve epizódok és évadok közötti hiátusokat.

Mindegyik füzet három részből áll. A fő sztori, fejezetekre osztva, körülbelül egy húszperces R&M epizód eseményeinek felel meg. Ezt egy vagy két önálló történet is követi; olyanok, mintha egy epizódot összesűrítettek volna. A füzet legvégén pedig egy-két oldalas minisztorik adnak lehetőséget a világ kötetlenebb kitágítására.

És azok a teljes epizódnyi történetek? Ha csak a legelsőt idézem fel: Jerry szerint Mortynak munkát kellene vállalnia, de Rick meggyőzi, hogy a munka idiótáknak való, keressenek inkább pénzt a galaktikus tőzsdén; a terv nyomán Morty egy nagyvállalat igazgatója lesz és a domináns hím a családban, amíg csak a féltékeny Jerry árulása nyomán tőzsdei csalásért le nem kapcsolja őket az időrendőrség, hogy egy idegen bolygó börtönlabirintusába kerüljenek. És ez persze még csak a sztori eleje, egyrészt, mert nyilván nem lövöm le az egészet, másrészt mert egy tisztességes R&M sztori ennél nyilván jóval összetettebb, márpedig a képregényekben tisztességes R&M sztorik vannak, de bizony ám!

És így éppen olyan neuronszaggató élményt nyújtanak, mint a sorozat.

A forgatókönyv kifogástalan színvonala és a szöveg kísérteties tökéletessége mellett a rajzszínvonal is megegyezik a sorozatéval: a panelek, stílusukra és színvilágukra nézvést, mintha állóképek lennének az animációból. (Kivéve persze, hogy valójában nem lehetnek puszta kimerevített filmes képek: a bevált képregényes fogások óhatatlanul és hatékonyan megjelennek, mint amilyen például egy karakter több fázisa egy panelba sűrítve, hogy a hirtelen mozgást érzékeltesse.)

És aztán vannak fejezetek, ahol a rajz szintet lép. A Golyódédelgetők című alternatív univerzumbeli akciófilm-sorozat, amiért Rick és Morty úgy rajong, például kapott egy önálló epizódot a második füzetben, és ez a rész vizuálisan is másképp kreatív, mint a szokásos Rick & Morty fejezetek.

A magyar olvasó számára igen örömteli (és egyáltalán nem magától értetődő), hogy idehaza is kiadják a füzeteket. Köszönetet a Pesti Könyv Kiadónak lehet mondani érte. Ha a sorozatot eredeti nyelven nézed, akkor minimálisan zavaró lehet a magyar szöveg, de a fordítás remek: Rick fordulatait, a szaknyelvet, Morty habozó beszédstílusát tökéletesen átadja, olyannyira, hogy mint mondtam, hallottam őket a fejemben a magyar szöveg dacára.

A sorozatnak itthon is ébred kultusza: rajz a mosonmagyaróvári vasútállomásnál a cikk írásának reggelén.

 

A füzetek ezzel együtt sem számítanak könnyű olvasmánynak – éppen azért, mert sziporkáznak, mint a sorozat. Megfekszik az ember agyát. Dehát éppen ez a Rick & Morty feladata.

 

Zac Gorman, CJ Cannon: Rick & Morty képregény 1-3.
Pesti Könyv kiadó, 2018

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya