Papírfény

A szerelemnek múlnia kell – Sólyom: Végtelen repülés

A Sólyom évszázadokon át újra és újra reinkarnálódva egyesül szerelmével, hogy aztán legnagyobb nemezise kezétől erőszakos halált halva újrakezdje az egészet. Legalábbis ez az az történet, amit ismerünk, ha a Sólyomról esik szó – az Eaglemoss DC Nagy képregénygyűjteményének 70. kötetében, a Végtelen repülésben azonban egy új fejezet kezdődik a hős számára.

Sólyom nem tartozik a legismertebb DC hősök közé – ennek talán az is az oka, hogy a filmvásznon még sosem láttuk őt, csupán tévés és websorozatokban tűnt fel. Jelenleg a Titansban követhetik nyomon a rajongók az élőszereplős Sólyom kalandjait, a sorozatban Alan Ritchson kelti életre a repülő hőst. A karakter egyébként 1940-ben Gardner Foy író és Dennis Neville rajzoló jóvoltából a Flash első számában jelent meg először a képregények lapjain. A jelen kötetben is szereplő történet rögtön a hős eredetét meséli el: az egyiptomi Khufu herceg újra és újra újjászületik a régész Cartell Hall testében, felveszi a harcot Hath-Settel és egyesül szerelmével Shierával/Chay-Arával. A mese igen újszerű a DC világában, hiszen egy egészen új receptet használ a hős megteremtésére, de ábrázolásában merőben anakronisztikus, hiszen az egyiptomi szereplőket erősen a középkor szellemében ábrázolja.

Ez azonban egyáltalán nem érdekelte az olvasókat: rögtön szívükbe zárták a Szárnyas Csodát, aki saját címet is kapott volna, ha a háborús idők miatt nem áll elő papírhiány. Az idők során a hős sokat változott, mind külsejében, mind jellemzőiben: az Ezüstkorban például a Thanagar bolygóról származó földönkívüli bűnözőként, Katar Holként tért vissza. Végül Sólyom 1964-ben kapott először saját címet, majd 2002-ben és 2006-ban újabb és újabb ráncfelvarrásokon esett keresztül.

Kaland az őserdőben

A jelen kötet a Sólyom 1-6. számában és a Sólyom Titkos Akták 1. számában 2002 májusa és októbere között megjelent füzeteket tartalmazza, és a már megismert eredettörténeten egy érdekes csavart téve indít. A minden korábbi életére emlékező Carter Hall, a Sólyom ismét szerelmét keresi – az azonban nem Shiera Saunders, hanem egy távoli rokona, Kendra Saunders testében született újjá. A lány sem a nő emlékeit, sem a Sólyom iránti gyengéd érzéseit nem birtokolja.

Nem ez persze az egyetlen szokatlan vonása a történetnek, az is izgalmas, ahogy a szerzők – Geoff Johns és James Robinson – kiszakítják a karakter a jól ismert DC univerzumból, és egy kalandos fantáziavilágba helyezik a cselekmény nagy részét. A 2000-es években már ritkának számítanak a dzsungelben és ősi városokban játszódó klasszikus kalandtörténetek, így kifejezetten üdítő egy ilyen közegben zajló eseménysor tanúivá válnunk.

Rags Morales és Patrick Geason a cselekményhez illeszkedő dinamikus karaktereket illesztettek, John Kalisz és Heroic Age színezők pedig kifejezetten élénk, színes palettát állítottak össze. Minden képkockáról süt az energia, a mozgás ábrázolása kifejezetten szellemes megoldásokkal történik. A panelhasználat is illeszkedik mindehhez: a robbanáskor szétszaladó képkockák, a jó dinamikával váltott képméretek vagy a plusz jelentést hordozó speciális alakú egységek remekül illusztrálják a történések lendületét.

A történet és a karakterek szintjén azonban nem kell túl nagy mélységeket keresnünk. A Végtelen repülés pontosan az, aminek ígéri magát: egy szórakoztató akciótörténet, amivel remekül elüthetjük az otthon töltött időt.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..