Papírfény

Sebezhetőség – Superman: A vörös kriptonit válsága

Nincs olyan szuperhős, akinek ne lenne meg a maga Achilles-sarka: az Acélemberre a saját bolygójáról származó kriptonit jelenti a legnagyobb veszélyt. Az Eaglemoss Collections DC Comics nagy képregénygyűjteményének 69. kötete, a Superman: A vörös kriptonit válsága ennek kapcsán a sebezhetőség témakörét vesézi ki – miközben egy gyakori képregényes jelenségre, a crossoverre is ráirányítja a figyelmet.

A crossover nem a képregényes műfaj sajátja, az irodalomban már jóval hamarabb – az egyik korai példa Mark Twain 1885-ös Huckleberry Finn kalandjai című műve, ahol egy másik könyvének hőse, Tom Sawyer tette tiszteletét – megjelentek az egymásra mutató belső poénok. A képregény történetének első crossoverje Gardner Fox Zatanna’s Search című kalandja volt, ami 1964 és 1967 között öt különböző képregény lapjain zajlott. Hasonlóan ehhez, A vörös kriptonit válsága is több, számszerűen négy különböző füzetben bonyolódott: 1990 novemberében a Superman 49-50., a Superman Kalandjai 472-473., az Action Comics 659-660. és a Csillagember 28. számában jelent meg. Egyetlen történet – négy különböző kiadvány: bizony-bizony, ez egy el nem évülő trükk az eladások – és a tévék esetében a nézettség – növelésére.

Szükség is volt az ilyen fogásokra, a kilencvenes évekre ugyanis erősen megcsappant a szuperhős népszerűsége. John Byrne 1986-ban ugyan modernizálta a karaktert, mégsem tudta oda visszahelyezni korábbi pozíciójába. A crossover hatásos eszköz, szükség van azonban hozzá egy bitang erős történetre: az Acélember sebezhetősége ennek bizonyult. Olyannyira, hogy a továbbra is alacsonyan maradó olvasottság miatt a szerkesztők a kriptoni megölésére szavaztak: így született meg minden idők egyik legsikeresebb képregénye, a Superman halála, ami egyben a karakter feltámadásának is kulcsa lett.

Nincs olyan hős, aki sérthetetlen lenne:

ez szimbolizálja emberi mivoltát és ez az, amin keresztül az olvasók is tudnak hozzá csatlakozni. Superman nemezise saját bolygója: a Kriptonról származó zöld meteoritdarabok legyengítik és megbetegítik. Az évek során azonban új és új kriptonitváltozatok bukkantak elő: piros, kék, arany, fekete, fehér, sőt még rózsaszín is létezik – mind-mind más tulajdonságokkal. A vörös kriptonit válsága című történetben a mágikus manó, Mr. Mxyzptlk mesterségesen hozott létre vörös kriptonitot, mely megfosztotta Supermant emberfeletti képességeitől.

A gondolat több szinten is érdekes: egyrészt megérteti az olvasóval, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek van sebezhető oldala, másrészt megmutatja, hogy – ahogy Supermannek sem – egyikünknek sincs szüksége szupererőre ahhoz, hogy jót tegyen. Ezek  a gondolatok teszik emlékezetessé A vörös kriptonit válságát – más tekintetben ugyanis nem túl izgalmas. A korra tökéletesen jellemző, akcióvezérelt cselekményszövés, sűrűn teleírt oldalak és klasszikus panelezés jellemzi a kötetet, melyben szokás szerint egy retró történet is helyet kapott. Az eredetileg 1941 novemberében a Superman 61. számában megjelent történetben a hős először találkozik – az akkor még vörös színnel ábrázolt – kriptonittal.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés