Papírfény

Jellemépítészet – Tom Hanks: Különleges karakterek

Tom Hanks azon kevés hollywoodi sztárok egyike, aki a siker ellenére is közvetlen, kedves ember benyomását kelti. Bár hosszú pályafutása alatt igen változatos figurák bőrébe bújhatott, alakításait mély emberismerete és nagyfokú empátiája teszik különlegessé. Az amerikai színész tavaly, hatvanegy évesen némileg váratlanul íróként is bemutatkozott. A Különleges karakterek címen megjelent novelláskötete pontosan olyan, amit a róla kialakult kép alapján várhattunk.

A könyv címe frappáns szójáték, hiszen a rövid történeteiben a központi figurák mellett régi írógépek bukkannak fel. Az eredeti cím (Uncommon Type) így egyszerre utal a furcsa, valamiért érdekes szereplőkre és magára az írógépre (typewriter), ami típustól függően más betűtípusokkal üti a szöveget a papírra. Hanks nagy rajongója és gyűjtője a mechnikus írógépeknek és naponta használja is őket, ami a könyvében is kitüntetett szerepet kap.

Ha nem üresedett volna ki teljesen a kifejezés, azt mondhatnánk, Hanks az eltűnőben lévő kézműves dolgoknak és az élet egyszerű örömeinek állít emléket, miközben melegszívű portrékat rajzol nagyon különböző emberekről. Akad itt időutazó, aki csak néhány órát tölthet a múltban és ez alatt szerelembe esik egy nővel és a harmincas évek optimista korával. Felbukkan egy Amerikába érkező bolgár bevándorló, a születésnapos kamasz, egy elvált anyuka vagy egy excentrikus milliomos, akit elvarázsol egy idős házaspár egyszerű, mégis boldog élete. Hanks írásait derűs nyitottság és kellemes optimizmus hatja át, hősei kisebb-nagyobb problémáit nagyon is komolyan véve a boldogulás és a boldogság ígéretével engedi el őket.

Ez a fajta szemléletmód a távolabbról Steinbeck, közelebbről pedig Raymond Carver művészetére emlékeztet, de a hétköznapi realizmus itt humorral és némi fantasztikummal keveredik. Bár bemutatkozó kötetről van szó, Hanks nemcsak magabiztosan és gördülékenyen ír, hanem az arány- és stílusérzéke is kiváló, a kellemesen tempós szövegek nincsenek túlírva. Nagyon szimpatikus és szórakoztató például, ahogy egy fiktív kisvárosi újságíró véleményrovatát imitálva több képzeletbeli cikkel emléket állít az eltűnőben lévő nyomtatott sajtónak.

Nem keserűen, inkább a nosztalgiával mutatja meg, mekkora veszteség is a hagyományos újságok lassú eltűnése és a digitálisan előállított szövegek személytelensége.

Nem egy olyan történet kapott helyet a kötetben, ami egyértelműen önéletrajzi ihletésű, akár az eljátszott szerepek, akár a sztár-státusz miatt. A fiatal színész fárasztó sajtókörútjáról szóló írás frappáns válasz azoknak, akik irigylik a csillogást, de a kezdő színésznő viszontagságai is a saját tapasztalatokról árulkodnak. A nagy Hanks-szerepek ismeretében érdekes csavart kap a második világháborús veterán karácsony esti története (Ryan közlegény megmentése) vagy a Holdat megkerülő csapat abszurd felé kacsintgató sztorija (Apollo 13). A könyv gerincét ráadásul épp e baráti társaság jelenti, a különös négyes ugyanis rendre visszatér és mind a négy szereplőről olvashatunk.

Nagyon változatosak tehát az írások (még egy rövid forgatókönyv is akad köztük), de Hanks őszinte optimizmusa, az emberekbe és az amerikai alapértékekbe vetett hite, illetve a humora és melegszívűsége elegánsan egyben tartja őket. Itt persze rögtön felmerül a naivitás, a pátosz vagy giccs lehetősége, de ezeket a csapdákat is rendre elkerüli. Valahol persze törvényszerű, hogy egy jó színész, aki számtalan írásműben mélyedt már el és különféle figurák megismerésével és megformálásával foglalkozik, izgalmasan tud karaktereket építeni. Ami a kellemes meglepetés, hogy Tom Hanks ilyen jól meg is tudja írni őket. Remélhetőleg továbbra is püföli majd az írógépeit!

A kötetből korábban egy részletet is közöltünk: olvass bele a Különleges karakterekbe itt

 

Tom Hanks: Különleges karakterek

Kossuth Kiadó, 2017
Fordította: Medgyesy Zsófia, Nimila Zsolt, Széky János, Varga Zsuzsanna

Huber Zoltán

Ez a szerző még nem töltötte fel bemutatkozását. Ígérjük, hamarosan pótolja!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com