Fókuszban Papírfény

A lét elviselhetetlen könnyűsége – Tom Perrotta: A hátrahagyottak

covers_306495A Tom Perrotta azonos című regényéből készült A hátrahagyottak 2014 egyik legjobb debütáló sorozata volt, amire aztán a második évad sem hozott szégyent. Ilyen alapanyagból – még ha sok különbséget is mutat az adaptáció az eredetitől – könnyű dolgozni: a The Leftovers letehetetlen könyv a hétköznapok fojtogató súlyáról.

Tom Perrottának, az 1961-ben született amerikai írónak A hátrahagyottak az első magyarul megjelent kötete, de két korábbi regényéből, az Electionből készült Gimiboszi, és a Little Childrenből forgott Apró titkok már eljutott a hazai mozikba is. 2011-ben megjelent regényéből, a The Leftoversből az HBO készített eddig két évadot megélő sorozatot, melynek első 10 része lazán követi a regény eseményeit.

Rendhagyó helyzetekben mutatkozik meg az emberek igazi arca, tudja ezt nagyon sok alkotó, amikor hőseit különleges szituációkba rakja, hogy legmélyebb vágyainkról és félelmeinkről mondjon valami újat. A hátrahagyottak laboratóriumában egyszer csak, minden előjel nélkül eltűnik az emberiség 2%-a, nemre, korra, vallási vagy egyéb hovatartozásra való tekintet nélkül. Perrotta a Garvey családon keresztül vizsgálja a történtek hatásait: 3 évvel az elragadtatást követően járunk, Kevin, Mappleton polgármestere, próbál visszatalálni a normális élethez Nora, a minden családtagját elvesztő nő segítségével. Felesége, Laurey, csatlakozott a Bűnös Maradék szektájához, fia, Tom, a vallási vezér, Mr. Gilchrest leendő gyermekének anyját pesztrálja, lánya pedig, Jill, a kamaszkort próbálja túlélni a széthullott család biztos támasza nélkül. Öt ember, öt összefonódó, majd szétváló, majd megint összefonódó történet, ami nem szól másról, mint a traumák feldolgozásáról, és arról, hogyan lehet napirendre térni a feldolgozhatatlan fölött.

leftoversPerotta belelát az emberi lélekbe, apró rezdüléseit a legkülönfélébb szituációkban teszteli. Míg a sorozat – aminek írásában egyébként a producerként is ténykedő Perrotta is komoly részt vállalt – erősen misztikus irányt vett, a könyv megmaradt a realitás talaján: a valódi kihívást nem az őrülettel, a természetfölöttivel vagy a halállal való küzdelem jelenti, hanem a mindennapok terhének elbírása egy olyan világban, ahol minden egész eltörött, és a biztosnak tűnő talaj is kicsúszott az ember lába alól. Perrotta szereplőin keresztül számos verziót felmutat: a közöny (szimulálása) és a szélsőséges reakciók két végpontja között hagyja őrlődni tűpontosan megrajzolt karaktereit.

A sztori párhuzamos szálakon fut, rövid, könnyen befogadható kis mozaikdarabkákként csepegteti a szerző a történéseket, melyek gyakran a szereplők belső világába is elvezetnek. Nem csak a történet szintjén – sőt, a komoly fordulatokat hozó sorozathoz képest talán azon a legkevésbé – megkapó a könyv, Perrotta aprólékos gonddal válogatja meg szavait, igazi irodalmi élmény elidőzni egy-egy jó stílusérzékkel összerakott mondatán. A szerző minden részletre figyel: a regényben hivatkozott weboldalon, a www.guiltyremnant.com-on megtaláljuk a Bűnös Maradék hivatalos toborzólapját, sőt, akár levelet is küldhetünk a szektának.

leftoversMíg a sorozat egy nagy képet kirakó puzzle-hoz hasonlít, a könyv inkább laza epizódok szövedéke, melyek ugyan tartanak Á-ból B-be, valójában kezdődhetnének akárhol, és véget is érhetnének egy tetszőleges ponton – a lényeg ugyanis nem a történeten van, hanem a gondolatkísérleten, a filozófián, a mi-lenne-ha kifejtésén. Bár sok a közös pont, a sorozat és a regény sokkal inkább kiegészítik egymást, mintsem mutatják az adaptáció és a nyersanyag viszonyát. A kötet sok háttéranyagot ad a szereplők motivációjának megértéséhez, a széria pedig rengeteg új cselekményszállal gazdagítja a regény teremtette alaphelyzetet. Nem érdemes választani közöttük: akinek tetszett az egyik, biztosan szeretni fogja a másikat is – hát kár lenne bármelyiket kihagyni.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés