Papírfény

„Kemény gyereket akarsz? Add neki a Hitler nevet!” – Trevor Noah: Bűnben születtem

A Bűnben születtem Trevor Noah humorista életének megdöbbentő eseményeit veszi sorra. Modern tündérmese, ahol két nevetés között rettenetes dolgokról mesél a szerző, a tőle megszokott dinamikus stílusban. 

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Hogyan lesz valakiből világszerte ismert humorista, akinek már a születése miatt is öt év börtönt róttak ki az apartheid alatt nyögő Dél-Afrikában? Trevor Noah Bűnben születtem című önéletrajzi ihletésű kötete ugyan erre választ ad, de elsődleges célja az önvizsgálaton túl mégis Dél-Afrika ’90-es évek elején kezdődő demokratikus átalakulásának megmutatása a hétköznapok szűrőjén keresztül. Bármennyire is meghökkentő, tekintve a nehéz témát, szórakoztató formában.

Ezt a lécet stand-up műsoraiban a szerző már magasan megugrotta. Itt volt az ideje, hogy egy könyv formájában is megtegye. A köteten is érezhető az a magabiztosság, ami révén megtalálja az egyensúlyt a humor, a gyakran mellbevágó történelmi tények és a személyesség határán.

Az abszurd iránti érzéket a svájci apától és xhosza anyától született Trevor Noah-nak alapfelszereltségként adták.

A The Daily Show humoristája, aki legutóbb a Grammy-díj kiosztó házigazdájaként tűnt fel, pedig napról napra sikeresebb karriert épít belőle. Könyvében a tőle megszokott ironikus stílusban mesél a dél-afrikai mindennapok fonákjáról.

Trevor Noah: Bűnben születtem

Van az a zavarba ejtő zsigeri hatás, amikor valaki akkorát esik, hogy az másokból akaratlanul nevetést vált ki. Elég csak a burleszk műfajra gondolni, ami pontosan erre épít. Minél nagyobb az esés, annál erősebb reakció.

A Bűnben születtem nagyságrendekkel összetettebb élmény, mégis hasonló. Fájó és megnevettet. Családjának társadalmi ranglétrán való mozgása révén Noah élesebb szögben látja a történelmi nagylépték és az átlagember viszonyát. Mindezt úgy, hogy ő sosem kapta meg az átlagos jelzőt, aminek egyik nyilvánvaló oka bőrszínében keresendő.

A kötet egyik fejezetében minden idők legviccesebb démonűzésének részletes leírása olvasható,

pár oldallal később egy akciójelenetet idéző emlék részletei elevenednek meg, ahol egy anya löki ki fiát egy mozgó járműből rémületében, az ellentmondásos személyes élmények sorozatának egyik csúcspontjaként pedig talán a legfurcsább Hitlert a középpontba helyező történet olvasható, amit valaha papírra vetettek.

„Kemény gyereket akarsz? Add neki a Hitler nevet!

Ez a sokfelé kanyargó, éles emlékképeket pergető kötet tele van meglepetésekkel! A Bűnben születtem sajátos irányból közelíti meg a kulturális háttér jelentőségét, aminek egy jellemző példája, ahol a szerző azt az estét eleveníti fel, amikor Adolf Hitler után elnevezett barátjával egy zsidó iskolában lépett fel, ami okozott egy nagyobb félreértést.

Az események láncolata olyannyira abszurd, hogy minden bizonnyal többen keresnek majd rá a dél-afrikai névadási szokásokra. (Rövid kutatás után találtam egy viszonylag friss hírt, miszerint egy Adolf Hitler után elnevezett jelölt nyert meg egy helyi választást a Dél-Afrikával szomszédos Namíbia egy városában decemberben.)

A távolság hatása a történelmi eseményekről alkotott képre már sok megdöbbentő szituációnak ágyazott meg. Trevor Noah pedig gyakran ezekből készíti szókimondó műsorait.

Ő az ehhez hasonló helyzetek szakavatott gyűjtője és prezentálója. A Bűnben születtem könnyed stílusa egy kőkemény valóság humorral megszórt feldolgozása. Aki követi Noah műsorait, az pontosan azt a közvetlen iróniát kapja majd, amire számít. Aki most találkozik először a szerzővel, azt mellbe fogja vágni az ellentmondások sorozata. Egyszerre vicces és sokkoló könyvélmény.

 

Trevor Noah: Bűnben születtem

Agave, 2021
Fordította: Huszár András

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés