Papírfény

Akadémikus animáció – Varga Zoltán: A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések

Varga Zoltán tanított az egyetemen, imádtam az óráit, pedig előadói stílusa sokak szerint körülményes. A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című könyve pont olyan, mint anno az előadásai voltak: minden szava arany, de komoly kihívást jelent olvasójának. 

Merthogy Varga Zoltán analitikus elme. Akit nem ragad magával egy csöppet sem a rendszerezés művészete – én szűzként maximálisan tudom értékelni –, nem tudja majd élvezni azt a módszeres, minden részletre kiterjedő kutatást, amit a magyar animáció terén végzett új könyvével. Lenyűgöző az alaposság, lenyűgöző az akadémikus pontosság, az az elmeműködés, amivel a szerző felfejti a hatalmas, de eddig ilyen szinten még nem elemzett témát.

Varga Zoltán a téma egyik legnagyobb hazai szakértője, közel tíz éve foglalkozik az animációs film kérdéskörével, korábban a Szegedi Tudományegyetemen és az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékén, most a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakán tart órákat a témában. Hihetetlen jártasságát leginkább az bizonyítja, hogy nem egyszerűen intézmény- és formatörténeti áttekintést ad, hanem a vizsgált műveket egymással összehasonlítja és a világ animációs alkotásainak térképére is felhelyezi, így könnyítve meg a tájékozódást ebben a kimeríthetetlenül nagy témában.

A könyv hiánypótló, ehhez egy percig nem férhet kétség.

A magyar animáció teljes történetét átfogja: a kezdetektől indít és egészen a közelmúltig tekint, olyan alkotók munkásságát is érintve, mint az utóbbi években díjat díjra halmozó Bucsi Réka. Ha azonban egyszerű történeti áttekintésre számít az olvasó, meg fog lepődni. A könyv első, rövidebb része, mely az intézménytörténet mentén négy nagy korszakként beszéli el a magyar animáció fejlődését, még tükröz egyfajta historizáló jelleget, a második, nagyobb egység azonban már egyértelműen a forma felől közelít technikai és műfaji szempontokat is bevonva a vizsgálódásba.

Dargay Attila: Lúdas MatyiSzerencsére Varga Zoltán nem ugrik rögtön a téma közepében és egy tisztes felvezetés során ismerteti meg az olvasót az animációs film fogalmával, csoportosításával. A sok-sok folyószöveget könnyebben befogadhatóvá tenné néhány ábra, név- és filmjegyzék, de ezek híján is komoly rálátást kaphatunk a témára.

Hogy fontos Varga Zoltán műve, nem kérdés.

Hogy mennyire szórakoztató, az már annál inkább. Bár nyelvezete könnyen követhető, logikus, egy laikus számára is maximálisan érthető, akadémikus stílusa miatt nehezen lehetne mégis könnyű nyári olvasmánynak nevezni. Komoly tudományos munkával állunk szembe, ami a módszertan ismertetését, a korpusz lehatárolását, a szigorú hivatkozás rendet sem spórolja el. Ennek ellenére nemcsak a téma elszánt kutatóinak ajánlom jó szívvel ezt a könyvet, de mindenkinek, aki szeretne átfogó képet kapni arról a csodálatosan gazdag örökségről, amit magyar animációnak nevezünk – Varga Zoltánnál nem lehet értőbb idegenvezetője.

https://www.youtube.com/watch?v=iLNAvI_4ZMg

 

Varga Zoltán: A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések

Apertúra Könyvek, 2016

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..