Hírek Ráadás

2015 legjobb filmplakátjai

best_postersA mubi.com összeszedte, mik voltak az idei év legjobb filmplakátjai. A legjobb tíz közé ugyan nem került be, de emíltést kap Mundruczó Kornél Fehér Istenének thaiföldi plakátja is.

Hou Hsiao-Hsien: The Assassin

Nem valószínű, hogy hazánkba is eljut Hsiao-Hsien legújabb filmje, pedig ahol csak bemutatták, ódákat zengenek róla, főként a látványvilágáról. Ilyen gyönyörű képekhez természetesen gyönyörű plakát dukál.
A posztert készítette: Erik Buckham

TheAssassin_ErikBuckham_800

David Zellner: Kumiko, the Treasure Hunter

Egy japán nő rátalál a Fargo egy VHS másolatára, amiről azt hiszi, hogy egy térkép valami óriási kincshez. Több fesztivál díjnyertes alkotása.
A posztert készítette: Sam Smith

Kumiko_SamSmith_800

Yorgos Lanthimos: A homár

A görög rendező filmjét idehaza is láthattuk, de sajnos csak a Cinefest keretein belül, pedig az utóbbi évek egyik legjobb társadalmi szatírájáról van szó.
A posztert készítette: Vasilis Mamatakis

TheLobster

Kent Jones: Hitchcock/Truffaut és Robert Gordon, Morgan Neville: Best of Enemies

Két dokumentumfilm, amik nagyon különböző témáról szólnak, de a hozzájuk készült plakátok mégis megdöbbentően hasonlítanak. Mind a kettő esetben hasonló hangulat, betütípus, kompozíció, ami nem véletlen: mind a kettő ugyanazt a korszakot akarja életre kelteni, a ’60-as éveket.

HitchcockTruffaut_BestofEnemies

Terrence Malick: Knight of Cups

Februárban a Berlinálén mutatták be Mallick legújabb filmjét, aminek plakátjára – a rendező misztikus világát felerősítendő – egy 1764-es illusztrációt, a The Tree of Soult választották.

KnightofCups_800

Aleksey German: Hard to be a God

A 2013-ban elhunyt orosz rendező utolsó filmjét poszthumusz mutatták be. A sci-fi egy távoli bolygó helyi lakosságának megsegítésére küldött földi tudosók csapatát követi nyomon, akiknek az isteni szerepkörrel is meg kell küzdeniük.
A posztert készítette: TBDPoster

god_B5_N_H1_NNN

Dietrich Brüggemann: Keresztút

A tizenéves főhősnő minden vágya, hogy szent legyen, és ebben semmi nem akadályozhatja meg. Ugyan a film a tavalyi Berlinálén debütált, moziforgalmazásba csak idén került.
A posztert készítette: Lea van Acken

StationsoftheCross_800

Chaitanya Tamhane: A mumbai ítélet

Politika, korrupció, előítéletek napjaink Indiájában: erről szól A mumbai ítélet, ami ugyan a hazai mozikba nem került be, a tévében viszont már látható (jövő héten például több alkalommal is a Cinemax műsorán).
A posztert készítette: Pigeon & Co.

Court_800

Mundruczó Kornél: Fehér Isten

Erről a filmről azt hiszem, nem kell semmit mondani. Az itthoni plakát is elég jól sikerült, de nem kérdés, hogy a thaiföldi bemutatóhoz igazán egyedi darab készült.
A posztert készítette: Riety

white_god_thai_poster

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya