Nincs kategorizálva

2016 legjobban várt filmjei

aljasnyolcas1

Miután összegeztük 2015-öt, lássuk milyen filmeket vár legjobban a szerkesztőség az új évre. Januárban Tarantino és Iñárritu jóvoltából rögtön két téli westernen fagyoskodhatunk, jön az új Coen-film, és folytatódik a képregényreneszánsz is.

Az aljas nyolcas (Magyar bemutató: január 7.)

Quentin Tarantino. Samuel L. Jackson. Kurt Russell. Tim Roth. Michael Madsen. Walton Goggins. Kell ennél többet mondani? Valószínűleg azoknak, akik a felsoroltak bármelyikét szereti, nincs szüksége ennél több információra ahhoz, hogy epekedve várják Tarantino nyolcadik filmjét.

Akik szkeptikusak, esetleg teljesen laikusak, azoknak némi információ: a sűrű téli hóesésben néhány (szám szerint hét) megbízhatatlan, teljesen különböző háttérrel rendelkező férfi egy kis, hó által elzárt kocsmában ragad egy halálraítélt nővel. Az érte járó vérdíj reményében egyikük fogva tartja a nőt, viszont hamar szemet vet a zsákmányra a többi is. A zárt szituációs western garantálja a sziporkázó humort, a feszültséget, de akár még egy újabb kultfilm létrejöttét sem zárhatjuk ki. A film pikantériájához hozzájárul, hogy a forgatókönyv még a gyártás megkezdése előtt kiszivárgott, amiért egy ideig úgy tűnt, nem is fog elkészülni, de szerencsére nem így történt. Vagy sajnos? 2016 első premierhetén kiderül. (Wehli-Nardai Dorina)

 

A visszatérő (Magyar bemutató: január 14.)

Alejandro González Iñárritu legújabb filmjében valószínűleg még lélektipróbb, könyörtelenebb és brutálisabb lesz, mint az eddigiekben, pedig korábbi művei sem arról szóltak, hogy boldogságot és örömöt csempészett az életünkbe, mégis imádtuk a drámáit. A tavalyi Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), ami négy Oscar-díjjal (köztük a legjobb filmnek járóval) és további öt Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, egyértelműen a tavalyi év egyik nagy kedvencévé vált. Most egy teljesen más műfajjal és témával próbálkozik a rendező, és ha a tavalyi sikereket nem is tudja teljesen megismételni, nagy aggodalomra nincs okunk.

Már az előzetesből is világossá válik, hogy a színészgárdával és a vizualitással kapcsolatban nem lesz okunk panaszra. Sőt, az sem kizárt, hogy Leonardo DiCaprio végre megkapja azt az aranyszobrot, amit olyan régóta kívánunk neki, ráadásul napjaink másik nagy kedvence, Tom Hardy is fontos szerepet kapott A visszatérőben. (Wehli-Nardai Dorina)

 

A dán lány (Magyar bemutató: január 28.)

A király beszédéért legjobb rendezői Oscart kapó Tom Hooper ezúttal egy újabb igaz történet alapján készített filmet. Einar Wegener (Eddie Redmayne) dán művész az elsők között volt a világon, aki nemátalakító műtéten esett át. Az ő átváltozásáról és feleségével (Alicia Vikander) való kapcsolatáról szól A dán lány. Az előzetes alapján pedig egy nagyon érzékeny, gyönyörűen kidolgozott és megható alkotást várhatunk. Tom Hooper mindig is híres volt a hibátlan korhűség megteremtéséről, hiszen mind A király beszédében, mind A nyomorultakban olyan díszletek és jelmezek vannak, amelyek pillanatok alatt elrepítik a nézőt egy másik korba. Amiért azonban igazán várni lehet a filmet, az két dolog. A téma és a színészi alakítások.

Az életrajzi vagy valós eseményeken alapuló filmek végeláthatatlan sorával sajnos Hollywood kezdi elérni, hogy a nézők kevésbé érdeklődjenek az újabb darabok iránt, ami pont az ennyire fontos kérdéseket feszegető alkotások rovására megy. A mai napig borzasztóan aktuális, mégis jócskán mellőzött téma, a transzszexualitás és nemi identitászavar végre lehetőséget kapott, hogy túllépje a filmes világ queer kereteit, és szélesebb körbe is eljusson. A később Lili Elbe néven élő és alkotó művészt pedig az az Eddie Redmayne játssza, aki már tavaly is bizonyította Stephen Hawking megformálásával (A mindenség elmélete) mennyire át tud lényegülni és eggyé tud válni egy szereppel. A két és fél perces előzetes bőven elég rá, hogy az ember libabőrös legyen játékától. Mellette pedig az idei év egyik legnagyobb befutottját, Alicia Vikandert (Ex Machina, Az U.N.C.L.E. embere) láthatjuk a feleség szerepében, aki csak egy újabb biztosíték rá, hogy különleges filmmel lesz dolgunk. (Kajdi Júlia)

 

Ave, Cézár (Magyar bemutató: február 25.)

Talán nem túlzás kijelenti, hogy ha a Coen-fivérek filmet készítenek, azt mindig várjuk. Az Ave, Cézár azonban az előzetes alapján azokat is megmozgatja és várakozásra ösztönzi, akiktől kissé távolabb áll a fekete humor királyainak munkássága. Egy hollywoodi stúdióban járunk, ahol a legnagyobb sztár (George Clooney) főszereplésével éppen a valaha készült legnagyobb szuperprodukció forgatása zajlik, a Hail, Ceasar!, amíg a színészt el nem rabolják, és meg nem indulnak a bonyodalmak.

Mindig üdítő és kivételes a kulisszák mögé látni, főleg ha olyan nagy nevek oldalán teheti meg ezt a néző, mint a már említett Clooney, Josh Brolin, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum, Frances McDormand, Jonah Hill vagy Christopher Lambert. Az önmagukból totál hülyét csináló és ezt borzasztóan élvező színészgárda nagyon ígéretesnek tűnik. Mindez megfűszerezve egy hatalmas adag hollywoodi önreflexióval, egy látszólag humoros emberrablással és az 50-es évek pazar látványvilágával: táncoló kadétok, vízből kiemelkedő sellőlányok, szandálban menetelő római katonák. Azt hiszem, ennél többet nem is kérhetünk. (Kajdi Júlia)

 

Folytatódik a képregényreneszánsz

2016-ban folytatódik a korábbi években megkezdett képregényreneszánsz. A Disney tulajonában álló Marvel, mely napjainkra egyértelműen a legnagyobb bevételt jelentő franchise-zá vált, a képregénylapokon megindított univerzumépítést a filmvászonra is átvitte, és ezzel alighanem mind üzletileg, mind népszerűségi szempontból a lehető legjobb döntést hozta. A szezont az előzetes szerint egy jó nagy röhögéssel kezdhetjük, február 11-én érkezik Deadpool. Bízunk benne, hogy Ryan Reynolds jobban megcsípte, mint anno a Zöld lámpást… Május 1-jén érkezik az X-Men: Apokalipszis, mely az első mutáns történetét meséli el. A sort május 6-án az Amerika kapitány legújabb része folytatja. A Polgárháborúban nemcsak Steve Rogers (Chris Evans), de több Marvel kedvenc is visszatér: itt lesz Tony Stark (Robert Downey Jr.), a Fekete Özvegy (Scarlett Johansson), a Hangya (Paul Rudd), sőt, bemutatkozik az új Pókember (Tom Holland) is. November 4-én egy újabb Marvel képregény debütál a filmvásznon: Doctor Strange, a mágikus képességű idegsebész szerepét Benedict Cumberbatch kapta.

Persze a másik istálló sem akar lemaradni, így a DC idén beveti az összes nagyágyúját. Batman Superman ellen – Az igazság hajnala Az acélembert is jegyző Zack Snyder rendezésében érkezik március 25-én az Államokba. Batman szerepében Ben Afflect debütál, Supermanként pedig Henry Cavill tér vissza. Augusztus 5-én a rosszfiúk is megérkeznek a mozikba: a David Ayer írta és rendezte Öngyilkos osztag az előzetes alapján a legígéretesebbnek tűnő adaptáció 2016-ban, mi már nagyon várjuk. (Molnár Kata Orsolya)

 

A függetlenség napja: Újjáéledés (Világpremier: június 23., magyar bemutató: június)

Roland Emmerich 1996-os sci-fije, A függetlenség napja bemutatásakor hatalmasat robbant, és megnyitotta az utat a tudományos-fantasztikus és a katasztrófafilmek ezredfordulós reneszánszának. Nehéz nem elfogulatlanul beszéljek a mai szemmel erősen kiszámítható és túlságosan is amerikás, de máig rendkívül szórakoztató filmről, hiszen A függetlenség napjának köszönhetem, hogy ma a Filmtekercs főszerkesztője vagyok. Teljesen lenyúgözve jöttem ki a filmről, és másnap vissza is mentem a szép emlékű Hunyadi moziba, hogy újra átélhessem a csodát – ez volt az a pont, ahol egyszer és mindenkorra örök szerelembe estem a mozgóképpel.

Június 24-én, húsz évvel az első rész premierje után, Roland Emmerich visszatér legnagyobb sikerű témájához, hogy elmesélje, vajon a Föld túlélne-e egy újabb inváziót. A folytatás gondolata régóta a levegőben volt, a mostani filmhez – ami a második része lesz a tervezett trilógiának – végül 2009-ben dördült el a startpisztoly. Az eredeti csapatból sajnos nem láthatjuk viszont Will Smith-t (a stúdió ugyanis drágállotta az 50 milliós gázsiigényét), de Bill Pullman, Jeff Goldblum, Vivica A. Fox és Judd Hirsch neve ott lesz a stáblistán. Természetesen az új generáció is képviselteti magát, Liam Hemswoth Jake Morrison szerepében csatlakozik a Föld megmentőihez. (Molnár Kata Orsolya)

 

Pride and Prejudice and Zombies (Világpremier: február 6., magyar bemutató: még nincs információ)

Jane Austen klasszikus regénye, a Büszkeség és balítélet örök iránytű minden romantikus lélek számára – nem csoda, hogy számtalanszor feldolgozták már, néha hűen, máskor izgalmas csavarokkal. Köztudott, hogy a Bridget Jones is a Büszkeség és balítéletet játssza újra, de lelkes rajongók a Harcosok klubjával is keresztezték a Bennet-lányok történetét (sajnos úgy tűnik, a hatalmas ötlet mindörökké trailer formában marad). Seth Grahame-Smith még korunk nagy zombimániája előtt, 2009-ben vetette papírra a Büszkeség és balítélet meg a zombik című regényét; a paródia hűen követi az eredeti regény cselekményét, mindenki szerepel benne, aki Austennál is – plusz a zombik, akiket ártalmatlanítaniuk kell a főhősöknek.

A regény meglehetősen megosztóra sikeredett, jövőre mégis a filmvásznon láthatjuk viszont az átiratot. Ez valószínűleg összefügghet azzal, hogy Grahame-Smith ismert filmes arc – ő írta többek közt a (szintén finoman szólva megosztó) Éjsötét árnyék vagy az Abraham Lincoln, a vámpírvadász forgatókönyvét. A filmet tehát félelemmel vegyes izgalommal várjuk; hátha sikerül stílusos paródiát formázni az ígéretes alapötletből! Bizakodásra ad okot a sok szárnyát bontogató, tehetséges fiatal színész (Lily James, Suki Waterhouse, Matt Smith), illetve az a tény, hogy Mr. Darcyt Sam Riley játssza. (Gyöngyösi Lilla)

 

Fantastic Beasts and Where to Find Them (Világpremier: november, magyar bemutó: még nincs információ)

Amikor azt hinnéd, már véget ért a Harry Potter-láz, mindig jön egy újabb termék (kis cinizmussal nevezzük így), ami folytatja és fenntartja a legendát. J. K. Rowling a Potter-könyvek szünetében jótékony céllal adott ki két vékonyka „roxfortos tankönyvet”: a Legendás állatok és megfigyelésük, illetve A kviddics évszázadai kedves kiegészítői voltak a rajongói gyűjteményeknek. Mostanáig: előbbiből ugyanis a Potter-filmek stílusában nagyszabású mozifilm készül, az évek során varázslószakértővé vált David Yates rendezésében.

Az adaptáció rengeteg kérdést felvet, hiszen mégiscsak egy narratíva nélküli tankönyvön alapul – annyi biztos, hogy a főszereplő a könyv szerzője, Göthe Salamander (Eddie Redmayne) lesz, az ő kalandjait követhetjük nyomon, hetven évvel Harryék története előtt. Vajon kínál-e elég izgalmat néhány legendás állat megfigyelése? A szűkszavú trailer alapján nehéz megmondani, a legnagyobb rajongók figyelmére mindenesetre joggal apellál a produkció; szórakoztatásukról Redmayne mellett olyan színészek gondoskodnak majd, mint Ezra Miller, Colin Farrell, Katherine Waterston (Beépített hiba) vagy Ron Perlman (azaz maga Hellboy). (Gyöngyösi Lilla)

 

Woody Allen készülő tévésorozata (Világpremier: még nincs konkrét dátum)

Futótűzként terjedt a hír 2015 januárjában, hogy Woody Allen tv-sorozatot készít az Amazon Studiosnak. A dolog több szempontból érdekes: elsősorban azért, mert a New York-i mester még soha nem rendezett tévésorozatot. A sajtótájékoztatón maga a rendező is így nyilatkozott: „Fogalmam sincs, hogy kaptam én ezt a feladatot, nincsen semmi ötletem, hogyan is kellene elkezdeni. Azt hiszem, Roy Price (az Amazon elnöke) nagyon fogja sajnálni.” Az Amazon az elmúlt években egyre inkább teret hódít a streamelt filmes tartalom piacán (amely technikáról amúgy maga a rendező meséli bájosan egy interjúban, hogy fogalmam sincs, mit jelent): saját gyártású Transparent című sorozatuk 2015-ben már Golden Globe-díjat nyert, ezzel végérvényesen bejelentkezve a Netflix vetélytársának.

A projektről közel egy éve nem tudtunk meg többet, bár az eredeti sajtóközlemény szerint is 2016-ban jön ki a 6 epizódból álló első évad. Noha színészekről, további alkotók kiléte ismeretlen, ráadásul a Cannes-i Filmfesztivál alatt egy interjúban különösen panaszosra fogta a projekt jelenlegi helyzetét. (Sergő Z. András)woody-allen (1)

 

Snowden (Világpremier: május, magyar bemutató: még nincs információ)

Ideális sorrend egy témáról először jó minőségű dokumentumfilmet nézni, utána pedig annak játékfilmes feldolgozását. Edward Snowden, az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségének munkatársa 2013-ban felfedte, hogy az amerikai titkosszolgálatok világszerte figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét. Világméretű botrány mellé világszínvonalú dokumentumfilm járt, a Citizenfour nemcsak hogy Oscar-díjat nyert, de szerkesztőségi toplistánkra is felfért.

A szokásosan kétélű módon hazafi Oliver Stone (összefoglaló írásunk) fogott hozzá a játékfilmes verzió elkészítéséhez, amely ütős teasert kapott, és amiben a címszereplő karakterét Joseph Gordon-Levitt játssza. Talán éppen ezen kétélűsége miatt kérdéses, hogy egy hatalmas amerikai zászló betolása után hogyan nyúl egy magas beosztású kormánytisztviselő történetéhez, aki jelenleg is Oroszország védettségét élvezi, ki tudja, milyen információkkal a laptopjában. Nem bírom nem várni. (Sergő Z. András)

https://www.youtube.com/watch?v=LUWFm6b1IPI

 

Silence (Világpremier: még nincs információ)

Egy új Scorsese-film megjelenése mindig fokozott várakozást szül. A Leleményes Hugo és A Wall Street farkasa bizonyította, hogy a rendező hetvenen felül is csúcsformában van, 2016-ban mozikba kerülő filmje, a Csend viszont visszatérést jelenthet a mozifenegyerek fiatalkorába (összefoglaló írásunk). Az egykori papnövendék korai, személyes hangvételű filmjeiben is foglalkozott már vallási témákkal, majd 1988-ban nagy vihart kavart a Krisztus utolsó megkísértésével. Saját bevallása szerint is a film és a hit tette számára lehetővé azt a spiritualitást, amit élete meghatározó szakaszában keresett. A Csend újra sikeresen ötvözheti majd a két témakört: a 17. századi Japán keresztényüldözéseivel foglalkozó történet kiváló lehetőséget nyújt Scorsese számára, hogy újfent felejthetetlen moziélménnyel csábítsa el a mozinézőket. (Rókus Ákos)

silence

 

The Neon Demon (Világpremier: még nincs információ)

Legyen szó egzisztencialista gengszterfilmről, viking-történetbe vagy bosszúsztoriba oltott spirituális utazásról, Nicolas Winding Refn filmjei páratlan stílusérzékről tanúskodnak (összefoglaló írásunk). A dán rendezőzseni sok rajongót szerzett magának a Drive-val, majd a Csak Isten bocsáthat meg című összegző alkotással össze is zavarta a nézői elvárásokat. Akkor úgy fogalmazott, hogy mindig nőkről szeretne filmet forgatni, de helyettük erőszakos férfiak kerülnek a filmjei középpontjába. Az egyik legizgalmasabb kortárs európai szerző kísérletező kedve és kreativitása számos alkalommal bizonyította már, hogy bátran nyúl újdonságokhoz, és nem hagyja gúzsba kötni az elképzeléseit. 2013-ban bizonytalan volt, hogy útkeresésbe vagy stílusépítésbe kezd. Nos, a 2016-ban mozikba kerülő The Neon Demon valóban egy női sorsot követ majd, így hamarosan egy új terepen bizonyíthat Nicolas Winding Refn. (Rókus Ákos)

neondemon

 

További filmek, amiket nagyon várunk és egész biztosan eljutnak a magyar mozikba

Mustang (január 11.), A szoba (előzetes) (január 28.), Pasolini (február 4.), A nagy dobás (előzetes) (február 4.), Carol (február 11.), Hétköznapi titkaink (március 10.), Dzsungel könyve (április 21.), Hurok (2016 tavasza), Warcraft: A kezdetek (előzetes) (május 26.), Alice Tükorországban (június 2.), Szenilla nyomában (június 23.), Szellemirtók (július), Assassin’s Creed (december).

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.