Nincs kategorizálva

Éves mérleg 2017: Jegyezd meg a nevét! –  A legígéretesebb újoncok és nagy kiugrások

Ervin Nagy, Alexandra Borbély. The two actors in the Berlinale Palast. CompetitionTestről és lélekről (On Body and Soul). Berlinale 2017
Borbély Alexandra és Nagy Ervin a Berlinalén (2017)

Kik voltak 2017 üstökösei? A Filmtekercs összegyűjtötte a neveket, akikre érdemes volt felfigyelni idén.

Ahogy tavaly, idén is összeszedtük azokat az alkotókat, akik a legmeggyőzőbb teljesítménnyel léptek a semmiből a rivaldafénybe vagy akik a legnagyobbat léptek elő, új szintre emelve karrierjüket. Ha eddig még nem tetted meg, mostantól jobb ha megjegyzed a nevüket, találkozni fogsz még velük…

 

10. Dorota Kobiela és Hugh Welchman (Loving Vincent)

Miután a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján elnyerték a közönségdíjat, az alkotópárost az Európai Filmakadémia is kitüntette, majd kaptak egy Golden Globe jelölést és jó eséllyel pályáznak egyre az Oscarnál is – de ez csak négy a sok elismerés közül, amelyet a filmtörténet első, kizárólag vászonra festett festményekből megalkotott egész estés animációs filmje és a mögötte álló két rendező kapott.

Reméljük, ilyen előzmények után a következő munka is hasonlóan kreatív és művészi igényű lesz.

 

9. Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)

Meghatározó szerepet játszott a Kártyavárban (ami Emmy-jelölést is hozott neki), de láthattuk őt Woody Allen minisorozatában, a Hétköznapi titkaink vagy A hazafiak napja című filmekben, az igazi nagy áttörés azonban váratott magára – egészen mostanáig. A Szívek szállodája alkotóinak új sorozatában (The Marvelous Mrs. Maisel) éppolyan természetesen hozza az ötvenes évek háziasszonyát, mint a színpadra született stand up-komikust.

A jutalom nem maradt el, a Golden Globe és a Critics’ Choice jelölések után viszlát a következő Emmy-n – és a második (harmadik, negyedik…) évadban!

 

8. Taylor Sheridan (Wind River – Gyilkos nyomon)

Sheridan kicsit kilóg a sorból, hiszen nem újonc a szakmában, és már a nagy áttörés is megvolt. Olyan kultikus sorozatokban szerepelt, mint a Sons of Anarchy – Kemény motorosok vagy a Veronica Mars és olyan filmek forgatókönyvét írta, mint a Sicario – A bérgyilkos vagy az Oscar-jelölést is hozó A préri urai. Hogy mit tudott ehhez hozzátenni 2017?

Nos, Sheridan kicsit szélesítette a palettát és a rendezői székben is babérokra tört, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel. A Gyilkos nyomon sok év végi listán végzett a top tízben és persze az sem utolsó, hogy megnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard szekcióját.  (Itt jegyzem meg, hogy ezt a helyett meg kellett volna osztani Kumail Nanjianival, aki hasonló cipőben jár, csak ő sikeres színész-showmanből idén elismert forgatókönyvíró lett a Rögtönzött szerelemhez írt szkriptjével, ami már rengeteg díjat hozott neki.)

 

7-6. Florence Pugh és William Oldroyd (Lady Macbeth)

Nem véletlen, hogy William Oldroyd rendezői debütálása elnyerte az év európai felfedezettje díjat, mint ahogy az sem, hogy a brit függetlenek öt trófeát is odaítéltek 2017 egyik leghúsbavágóbb filmalkotásának.

A kis költségvetése ellenére is megkapó látványú, megalkuvást nem ismerő kamaradarab még hetekkel a megtekintése után is kísérti nézőjét, de ez nem csak Oldroyd kreativitását, hanem ifjú színésznője elemi erejű alakítását is dícséri, akit ez a szerep rögtön Anthony Hopkins és Emma Thompson mellé pozicionált a jövőre érkező Shakespeare-adaptációban, no meg egy főszerepet is hozott Park Chan-wook minisorozatában, amely John le Carré egyik legvitatottabb regénye alapján készül.

 

5. Borbély Alexandra (Testről és lélekről)

Mit is mondhatnánk? Alexandra nem csak az év egyik legjobb és nemzetközileg is legelismertebb filmjének főszereplője, de az első magyar színész, aki díjat vehetett át az Európai Filmakadémiától.

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben

Sebezhető, zavart és határozott egyszerre. Lehengerlő” – írta róla kritikusunk és valóban, lehengerelt minket és reméljük, még sokszor megteszi ezt. Sokszor okoz még gyönyörű pillanatokat és sokszor ír majd (magyar) filmtörténetet.

 

4. Robin Campillo (120 dobbanás percenként)

Az ő első filmjéből készült a hamar kultikussá vált francia sorozat, a Les revenants, amelyben egy kisváros néz szembe a visszatérő halottjaival, második filmjét (Eastern Boys) pedig Velencében díjazták, de nemzetközi porondra csak az idei rendezése röpítette, méghozzá elég szép magasságokba.

A 120 dobbanás percenként elnyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban, majd díjazta az Európai Filmakadémia, New York és Los Angeles kritikusai pedig az év legjobb idegen nyelvű filmjévé választották. Hogy az Oscar döntőbe nem került be, az legyen az ő bajuk, Campillo előtt enélkül is szép jövő áll.

 

3. Timothée Chalamet (Szólíts a neveden)

Chalamet néhány napja ünnepelte a 22. születésnapját vagyis ő lett minden idők legfiatalabb színésze, aki ugyanazon főszerepéért elnyerte a New York-i és a Los Angeles-i filmkritikusok díját. Ez már önmagában is megér egy misét, hát ha még hozzávesszük, hogy jó úton halad afelé, hogy ő legyen a harmadik legfiatalabb férfi színész, akit főszereplőként Oscarra jelölnek, ráadásul nem csak a Szólíts a neveden!, hanem egy másik filmje, a Lady Bird is versenyben van a legfőbb díjakért.

Thimothee Chalamet – Szólíts a neveden!

Nem rossz év, és ennek a fiatalembernek ez tényleg csak a kezdet: jövőre feltűnik majd Woody Allen következő filmjében (A Rainy Day in New York) Jude Law és Elle Fanning oldalán, és ő lesz a főszereplője Felix von Groeningen (Alabama és Monroe) új alkotásának (Beautiful Boy), amely a 2018-as Sundance Filmfesztiválon debütál majd.

2-1. Daniel Kaluuya és Jordan Peele (Tűnj el!)

…és végül jöjjenek 2017 aranyifjai. Az év meglepetéspárosa még 2017 elején robbantott nagyot, amikor februárban bemutatták a Tűnj el! című horrort. A film első blikkre nem is tűnt többnek ennél, csak aztán megnézték (és szerették) a kritikusok, majd megnézte (és szerette) a közönség, a végeredmény pedig magáért beszél: a kis költségvetésű film busás hasznot hozott és a kritikusok toplistáinak élén landolt, ahol ki is tartott a mai napig, sőt, jelen pillanatban ez a nagyon is aktuális szociohorror vezeti a díjtáblázatokat, amivel a 2018-as Oscar egyik zászlóshajójának számít.

Tűnj el

A recept egyszerű és hatásos: a Tűnj el! egy zsánerfilm kulisszái között, mindenki számára jól befogadható módon beszél olyan fontos kérdésekről, mint a demagógia, a megtévesztés és a fals hagyományok mögül előbúvó idegengyűlölet – vagyis csupa olyan társadalmi problémáról, ami Európában és Amerikában is a közbeszéd része.

 

***

Kövesd 2017-es évértékelőinket itt :)

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com