Ráadás

5 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Meryl Streepről

meryl_streepMeryl Streep június 22-én ünnepli 67. születésnapját és az évfordulót mi sem koronázhatná meg jobban, mint hogy a legújabb filmjéről máris Oscar-esélyesként beszélnek. A kitüntetést korábban már három alkalommal elnyerő művész életműve előtt tiszteleg június 21. és 23. között a Paramount Channel. Meryl Streep születésnapja apropóján, íme, öt dolog, amit valószínűleg még nem tudtál a színésznőről.

Streep 2004-ben elhunyt apja német és svájci származású volt, ezen az ágon a felmenői eredetileg Streebnek írták a nevüket. Édesanyjának – aki 2001-ben halt meg – angol, német, ír, skót és francia felmenői is voltak, egyik anyai dédnagymamája, Mary Agnes McFadden Írországban született. Apja egy gyógyszertár vezetője volt, anyja pedig művészből lett háziasszony, aki stúdióját továbbra is működtette a ház mögött. Szülei rajongtak a zenéért – amíg apja zongorázott, anyja énekelt –, így a kis Meryl is hamar elkezdett énekelni.

A világsztárrá válás előtt sok színészhez hasonlóan Streepnek is volt civil foglalkozása, pincérnőként dolgozott a Hotel Somersetben a New Jersey állambeli Somerville-ben. A színésszé válást azonban nagyban megkönnyítette számára, hogy állítólag fiatalabb korában fotografikus memóriája volt: egyszeri olvasás után képes volt megjegyezni a szövegeket.

Majdnem megkapta a főszerepet az 1979-es A nyolcadik utas: a Halálcímű filmben, ami végül barátjához és osztálytársához, Sigourney Weaverhez vándorolt. Streep ugyanakkor szintén hozzájárult a sorozat sikeréhez. A végső megoldás: Halál különleges effektjeinek egy részét a forgatás után Angliában készítették, és szükség lett volna Weaver-re, hogy formába önthessék a fejét egy jelenethez. A színésznő azonban időközben visszatért az Egyesült Államokba, így a filmesek kénytelenek voltak Weaver fejprotézise helyett Streep stúdióban maradt kobakját használni.
Kay Soames (MERYL STREEP) in HOPE SPRINGS.Sokan nem gondolnák, de a ma is gyönyörű Meryl Streep négygyermekes anyuka. Férjével, Don Gummerrel közös fiának, Henrynek, 30 évesen adott életet, míg első lánya, a ma Mamie néven anyjával közösen színészkedő Mary Willa négy év múlva született. Harmadik gyermeke, Grace Jane 1986-ban, a negyedik, Louisa Jacobson 1991-ben látott napvilágot, Streep 41 éves korában. A színésznő egyik korábbi születésnapjára férjétől egy kenyérpirítót, gyermekeitől egy hintaszéket kapott. S bár aznap is késő estig dolgozott, a családja nem feledkezett meg a nagy napról, és ünnepi vacsorával lepték meg őt.

Meryl Streepet pályafutása alatt eddig tizenkilencszer jelölték Oscar-díjra, ebből hármat meg is nyert. Egyik arany szobrocskáját A Vasladyben nyújtott alakításáért kapta. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a filmért kapott fizetését teljes egészében a Nők Történeti Múzeumának adományozta. Idén pedig máris attól hangos a sajtó, hogy megkaphatja a huszadik jelölését, miután a rossz hangú, ám annál lelkesebb Florence Foster Jenkins megformálásakor nem csak vígjátékot csinált az Amerikában augusztus 12-től látható, azonos című filmből, de valódi mélységet és drámát is vitt bele.

Meryl-Streep-Florence-Foster-Jenkins

[author_bio author=”kataorsolya”]

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés