Ráadás

A kulisszák mögött: A Főnök

tdy_klg_trailer_151120Melissa McCarthy és férje, Ben Falcone a Tammy után egy újabb vígjátékkal tértek vissza a mozikba, megérkezett A Főnök – lássuk, hogy készült.

Melissa McCartney, Ben Falcone és Steve Mallory a The Groundligsban ismerkedett össze. A Los Angeles-i improvizációs komikustársulat a műfaj nem kevés későbbi sztárjának adott otthont, olyan tehetségek próbálgatták itt szárnyaikat, mint Will Ferrell, Paul „Pee-wee Herman” Reubens, Jack Black, Kristen Wiig és Jennifer Coolidge. Melissa sokat tanult az inspiráló környezetben, számos emlékezetes szkeccs és karakter született ebben az időszakban, például Michelle Darnell, az arrogáns pénzügyi guru figurája is.

„A sok kedvenc karakter közül Michelle Darnellt annyira imádtam, hogy hosszú éveken át nem tudtam tőle elszakadni, újra és újra elő kellett vennem  – meséli McCarthy. – Dinamikus, erőteljes és magabiztos üzletasszony, de elgondoltat, mi lehet a felszín alatt, amikor azt mondja: senki másra nincs szükségem, csakis magamra.”

Egy véletlen idézte elő, hogy a szkeccs-hős Darnell elindult az úton, amely végül nagyjátékfilmes karakterré tette őt, ez pedig az Amerikai Forgatókönyvírók Kamarájának 2007-es sztrájkja volt. Leállt az összes tévés produkció, így McCarthynak és Mallorynak volt ideje arra, hogy kedvenc kávézójukban az általuk kitalált karakterekről ötleteljenek. Folyton előkerült a nagyszájú, erőszakos, vörös hajú üzletasszony, és spontán módon történetszálak kezdtek körvonalazódni számára. Az ekkor született ötletek közül aztán több is bekerült a film forgatókönyvébe.Boss_Teeth.0.0

Elkezdték megírni a kapzsi, de titokban aranyszívű pénzügyi cápa történtét. Több variáció született, ami után McCarthy férje és szerzőtársa, Ben Falcone is beszállt. A fő vonulat azonban mindvégig megmaradt: milyen színeváltozáson megy át egy látszólag javíthatatlan és könyörtelen kavarógép, akiről a végén kiderül, hogy kérges szíve mélyén azért szeretet is lakozik. Legalábbis bizonyos értelemben.

Mallorynak megvan az elképzelése arról, hogy McCarthy miért szeret romlott figurákat alakítani. „Mindannyian emberek vagyunk, és mindenkinek van jó meg rossz napja. Tehát kidolgoztuk a háttérsztorit Michelle számára, hogyan verekedte magát oda, ahová jutott. A karakter érdekes utat jár be: nehéz gyerekkora után erőszakosan tör előre, mindent elér, aztán óriásit bukik, nem marad semmije, és végre rá kell jönnie, mi az igazán fontos az életben.”

Michelle-lel akkor találkoznak a nézők, amikor hatalma és sikerei csúcsán van. Gazdag és kiváltságos, ezért a celebek krémjéhez tartozik. Fittyet hány a társadalmi elvárásokra, számára nem létezik szabály, azt mondja vagy teszi, amit csak akar, és nem kell retorzióktól tartania. Egészen addig, amíg le nem csukják bennfentes kereskedés miatt.

Viselkedésének következményeivel akkor kénytelen szembesülni, amikor kiengedik a börtönből, és ott akarja folytatni, ahol abbahagyta. Nagyon meglepődik, amikor rájön, hogy nincsen semmije – se pénze, se vagyontárgyai, se barátai. Mivel csak volt asszisztensére, Claire-re (Kristen Bell) számíthat, az ő kanapéján ver tanyát.

Ha Michelle vissza akar térni a csúcsra, ismét vállalkozóként kell tevékenykednie, hiszen ennek köszönhetően vált sikeressé. Az alkotók kitalálták számára a Darnell’s Drágaságai nevű lánybandát – a kamaszlányok csapatát afféle cserkészalakulatnak is nevezhetnénk, ha nem lennének deviánsok és pénzéhesek. A lányok a Claire receptje alapján készített brownie-kat árulják, meglehetősen agresszív eszközökkel. A Claire-rel, Rachellel és a lányokkal végzett munka segít visszatérni Michelle-nek az üzleti életbe, de közben arra is kezd rájönni, miért a fontos a család.Boss, The (2016)

Will Ferrell, Adam McKay és Chris Henchy producerek, valamint Kevin Messick és Rob Cowan executive producerek korábban együtt készítették Falcone első rendezését, a Tammyt, amelynek McCarthy volt a főszereplője. Folytatni akarták a közös munkát, és amikor a Universal érdeklődést mutatott A Főnök iránt, a Gary Sanchez Production vezetői aláírták a szerződést.

A szereplőválogatás

McCarthy készségesen elismeri, hogy vonzódik a romlott antihősökhöz, amennyiben a hibáikból tanulni lehet. „Melissának nagyon határozott elképzelése van arról, milyen hősnőket akar megjeleníteni – magyarázza Mallory. – Legyenek legalább annyira tökéletlenek, mint a férfi karakterek, de képesnek kell lenniük a változásra. Így lehet ellensúlyozni a hibáikat.”

Aki a Michelle nevű hurrikán közepén találja magát, az Claire, a bukott guru egykori asszisztense. Kristen Bell alakítja a gyermekét egyedül nevelő anyát, aki képes kezelni egykori főnöke lehetetlen természetét. Michelle-lel ellentétben szilárd erkölcsi alapokon áll, aminek a hatása, még ha csak szerény mértékben is, lassan az exfőnöke hozzáállásán is kezd megmutatkozni.

„Egy vígjátékban annak a színésznek a legnehezebb a dolga, aki a normális karaktert alakítja – folytatja Mallory. – Esetünkben Kristenről van szó. De keményen megdolgozik a sikerért, minden pillanat, amit a vásznon tölt, aranyat ér. Ha Peter Dinklage a nehéz súlyú komikus ebben a filmben, Kristen Bell a bájos.”

Michelle erkölcsi felépülését részben a Claire-rel és Rachellel kialakuló kapcsolata indítja el. Mivel egy fedél alatt lakik velük, betekintést nyer abba, hogyan élnek a normális emberek. Ez készteti arra, hogy előálljon a nagy ötlettel: kezdjék el árulni Claire szuperfinom brownie-ját Rachel cserkészcsapatának bevonásával.

„A Főnök lényegében love story, amely Michelle, Claire és Rachel köré szövődik – mondja Falcone. – Különös család kovácsolódik össze a cselekmény során. Egyikük sem tudna boldogulni a többiek nélkül.”

Az Oscar-díjas Kathy Bates szerepelt Falcone és McCarthy előző filmjében, a Tammyben, csakúgy, mint a színésznő Mike és Molly című sorozatában. Örömmel vállalta el a végtelenül önző milliárdos, Ida Dell Marquette szerepét, aki nem túl szerencsés módon szerepmodellül szolgált Michelle számára szakmailag és emberileg egyaránt.peter dinklage

A sokoldalú színésznő nagyon szórakoztatónak találta a szerepét: Ida, a korábbi mentor a pártfogoltja ellenségévé válik annak árulása után. „Ilyen feladatra egyszerűen nem lehet nemet mondani – jelenti ki a színésznő. – Ida a világ egyik leggazdagabb üzletasszonya és nem mellesleg igen nagy szemétláda. Csak a pénz érdekli, ám ennek megvannak a maga következményei. Nagyon magányos, miközben szinte bármit megengedhet magának.”

Bár maga is elképesztő vagyont harácsolt össze, Renault, a csavaros eszű milliárdos nem tudta feldolgozni, hogy csak második lehetett Michelle után. Michelle főellenségének karakterét McCarthy és Mallory titokban Peter Dinklage számára írták, miközben nem voltak biztosak benne, hogy a színész rábólint a szerepre.

A leginkább a Trónok harcából ismert Dinklage azonban nagy örömmel fogadta, hogy ezúttal egy vígjátékban számítanak rá.

A produkció alkalmazkodott Dinklage munkarendjéhez, vagyis a jeleneteit akkor vették fel, amikor szünetelt a Trónok harca forgatása. Ez azt jelentette, hogy McCarthy és Dinklage gondosan megkoreografált végső összecsapásának elkészítését, amely a film harmadik felvonásának csúcspontja, a forgatás elejére időzítették. Ez a megoldás több előnnyel járt, például megalapozta a később felvett szöveges jelenetek humorát. A szekvencia öt nap alatt készült el három helyszínen, amelyek közül az egyik egy felhőkarcoló teteje volt.

Michelle alakot ölt

McCarthy az adott film műfajától függetlenül mindig teljesen átlényegül, amikor a karakter bőrébe bújik, és minden apró részletet kidolgoz a hétköznapitól az abszurdig. Aztán a külsejére koncentrál – a haj, a smink és a ruhatár mind-mind a szereplő jellemzését szolgálja.1d770670-d987-0133-e1be-0e82a5619f43

„Melissa csalhatatlan érzékkel találja ki a teljes karaktert, nála nincs olyan, hogy mellétrafálna – mondja Kristen Bell. – Az öltözékek, amiket ebben a filmben visel, elképesztően viccesek. A paróka fenomenális, a smink kész műremek, a karakter már az előtt megszólal, hogy Melissa egyetlen szót kiejtene a száján.”

Michelle Darnell külseje már több mint egy évtizeddel korábban kialakult, amikor McCarthy megálmodta a magától teljesen elszállt pénzügyi guru fantasztikus, de azért a maga módján elegáns stílusát. Az évek során nem sokat változott a karakter a nagy műgonddal tupírozott jajvörös hajtól a Barbra Streisand körmeit idéző francia manikűrig.

„Mindig is úgy gondoltam, hogy ez a haj meg a smink a mutatvány szerves része – magyarázza McCarthy. – Ez Michelle személyiségének kivetülése, amit önmagából meg akar mutatni a világnak. Egyben páncél is, amely eltakarja és óvja valódi énjét.”

Agresszív lányok: a kaszkadőrjelenetek

A vígjátékban számos akciójelenet látható, amelyek közül az egyik legmeglepőbb McCarthy és Dinklage végső kardpárbaja. „Rengeteget gyakoroltunk ehhez a jelenethez – mondja Falcone. – Nagyon kifinomult volt a koreográfia, hogy igazán klassz legyen a látvány. Melissa és Peter pénteken találkoztak, és hétvégén már ment a kardozás.”

Igen látványosra sikeredett a két cserkészlánycsapat, a Pitypangok és a Drágaságok utcai harcának kivitelezése, amely Martin Scorsese New York bandái című filmjének nagy összecsapását idézi.

A Pitypangok számára megkezdődött a sütiszezon: a kamaszlányok és szüleik járják a környéket, hogy eladásra kínálják finomságaikat. Ám amikor szembetalálják magukat a vagány, farmeros Drágaságokkal, elszabadul a pokol. Az összetűzés szóbeli csetepaténak indul, de hamar tettlegességig fajul a dolog.

Falcone és McCarthy meg akarta lepni a nézőket, ezért szabad kezet adtak Todd Bryant kaszkadőrkoordinátornak, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a jelenetből. Nem is fogta vissza magát, a szereplők ütik-verik, a földön vonszolják egymást – ráaadásul a lányok mellett az anyukák is beszállnak a küzdelembe. A kamaszlányokat kis termetű kaszkadőrnők helyettesítették, az ádáz csetepaté felvétele három napon át tartott.

UIP Magyarország

Podcast

Hirdetés

Hirdetés