Ráadás

A skandináv krimik csúcsa: Harry Hole a filmvásznon!

Jo Nesbo

Jo NesboBemutatjuk a skandináv krimik csúcsát! Itt az idő örvendezni, mivel megfilmesítik Jo Nesbø Hóemberét, a rendező pedig Tomas Alfredson lesz.


Hirdetés

Mozivászonra kerül a skandináv krimik egyik – vagy „a” – legsikeresebb figurája, írja a wordandfilm.com.  A rendező az a Tomas Alfredson, aki a Suszter, szabó, baka, kém, illetve az Engedj be! című, remek alkotásokat is jegyzi. Ezeket elnézve méltán reménykedhetünk egy hiteles és izgalmasan megoldott adaptációban. Már csak azért is, mert a svéd rendező tökéletesen át tudja adni a skandináv világ különleges ridegségét és misztikumát, erre pedig a Hóember elkészítésénél mindennél nagyobb szüksége lesz.

Aki ismeri Jo Nesbø munkásságát, annak nem kell kiemelni, mennyire izgalmas projekt elé néz a világ moziközönsége, aki azonban nem, annak íme egy rövid összefoglaló a skandináv krimi (egyik) legjobb írójáról – és legérdekesebb figurájáról, Harry Hole-ról!

A norvég származású, most 54 éves Nesbø változatos múlttal a háta mögött kezdett bele az írásba. Az érettségit követően katonának állt, később közgazdász diplomát szerzett, és pénzügyi elemzőként dolgozott. Bár fiatal korában profi futball karriert jósoltak neki, egy sérülés miatt erről le kellett mondania. Zenész és dalszövegíró is hazájában, zenekarának több albuma is megjelent (íme egy kis ízelítő!).

https://www.youtube.com/watch?v=n1Y9t3ynfJE

Már legelső könyvével hatalmas sikert aratott, és elnyerte az Üvegkulcsot, a legjobb skandináv krimiért járó díjat. Igaz, ekkor még álnéven írt. Ezt a szokását később is megtartva egyes köteteinél a Tom Johansen nevet használja. Írói védjegye a szövevényes cselekményvezetés, a dupla fordulat, és a társadalomkritika, melyet precízen belesző minden alkotásába.

Az eddig tíz kötetet számláló Harry Hole-sorozat mindegyike a briliáns rendőr köré fonódik. Karaktere igen összetett: egy öntörvényű férfi, aki bár hajlamos romokba dönteni mindent maga körül, mégis a végletekig tisztességes és szerethető. Minden esete hihetetlenül izgalmas és kalandos, de mind közül is talán a Hóember a legjobb (maga az író is így tartja – lásd alább a videóban). Nesbø tökéletes érzékiséggel képes belevonni az olvasót a hideg, nyirkos és veszélyes oslói forgatagba, különleges brutalitással elkövetett gyilkosságai pedig hátborzongatóak, ugyanakkor ötletesek is.

A Hóember maga, melyet a Norwegian Booksellers’ a 2007-es év legjobb könyvének választott, és amely a 2008-as év Norwegian Book Club Prize-t is elnyerte, egy sorozatgyilkosról szól, aki télvíz idején kezdi el szedni áldozatait, hóembereket hagyva maga után a helyszíneken. Az ügyet Harry kapja, akinek nem csak munkájával, de magánéletével is meg kell birkóznia egy időben.

A Hóemberben vitathatatlanul több horror elem található, mint a korábbi könyveimben. Egyértelműen ez a legijesztőbb művem” – állítja az író, aki egyébként saját bevallása szerint gyermekkori félelmeit ültette át a történetbe. Hozzáfűzte: ettől még azért krimi marad a könyv. És hogy miért is épp a hóember a rettegés közvetítője? „Ez egy általános horror dolog, hogy az ember egy olyan valamit használ fel, ami közel áll hozzánk, ami az otthonhoz köthető, mint egy baba vagy egy játék. Éppen emiatt válik nagyon ijesztővé, amikor egy másik kontextusba helyezzük.” Bár a mű kihagyhatatlan minden krimi- és thriller-kedvelőnek, valóban ajánlatos nem télen olvasni!

Nem a Hóember lenne egyébként az első eset, hogy Nesbø-t adaptálják. 2011-ben már elkészült Fejvadászok című művének filmre vitele Morten Tyldum rendezésében, mely máig az egyik legjobb és leghitelesebb krimi-adaptáció, ami valaha is a mozikba került. Sikerét (BAFTA-díj legjobb nem angol nyelvű film jelölése 2013-ban) elnézve pedig érthető, hogy beindult a folyamat. A Warner Brothers megvette az író egyik különálló kötetének, a Vér a havonnak megfilmesítési jogát, lehetséges szereplőként pedig még Leonardo DiCaprio neve is felmerült – írja a wordandfilm.com.

Fejvadászok (Hodejegerne, 2011)
Fejvadászok (Hodejegerne, 2011)

Habár a Hóember készítéséről egyelőre nem tudni többet, az biztosnak látszik, hogy a korábban rendezőként felmerülő Martin Scorsese producer lesz, maga Nesbø, Niclas Salomonsson, Liza Chasin és Amelia Granger oldalán. A forgatókönyvet Tomas Alfredson és Soren Sveistrup készítik majd. Szereplők neve ez idáig nem merült fel, így mindenki elmerenghet a saját Harry Hole-választásán – aztán ki tudja, valakinek talán igaza is lesz.

Abban bizton reménykedhetünk, hogy egy erős hangulatú, izgalmas és eseménydús filmet kapunk, amely egy teljesen új világba vezeti be a nézőt. Addig pedig, aki még nem tette, olvassa el Harry Hole eseteit. És reménykedjünk, hogy nem a Hóember lesz az egyetlen Harry Hole-filmadaptáció!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!