Ráadás

A visszatérés napja: Nem repülnek az autók, de nem is baj! – Vissza a jövőbe 2.

back to the future 2 Bár a mai nappal sajnos biztosra vehetjük, hogy az a 2015. október 21-e, amibe Marty utazott annak idején, közel sincs ahhoz, amiben éppen élünk, ez semmit nem von le a sci-fi műfajának egyik legmeghatározóbb trilógiájának érdeméből. Sőt!

Hiszen az, hogy mi ebből a távlatból nézzük a filmet, kölcsönöz egy fajta bájt és megmosolyogtató cinkosságot, amikor összevetjük, mennyire más is az a világ, amit 1989-ben 2015-nek gondoltak. És pontosan ez a kettősség az, ami miatt mind a mai napig élvezetes és szórakoztató tud maradni a Vissza a jövőbe második része. A készítéskor izgalmas és érdekes lehetett látni a jövőt. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején éppen, hogy a múlt nyomaival jelentkező nosztalgia lehetett igazán megkapó. Most pedig, pontosan a filmbeli jövőben már az a végtelenül vonzó és helyenként igen csak vicces, hogy mi valójában megéljük ezt a napot. 2015. október 21-ét.

Ezzel pedig a mai néző számára dupla értelemmel bír az időutazás, hiszen mind a múltról, mind a jelenünkről elmond valamit, mi pedig mindkettőt feszült figyelemmel nézzük. Hiszen, legyünk őszinték: kit ne érdekelne a múlt, s főleg a jövő? Aki a 80-as években élt, azért, aki csak szülei történeteiből hallotta, azért, aki pedig még csak elképzelni se tudja, milyen is lehetett tinédzsernek lenni a 80-as években, hát annak azért ad oly sokat ez az alkotás.

Mindamellett persze, hogy viszontlátjuk kedvenc Dokinkat (Christopher Lloyd) és az ismét borzasztóan szerethető Martyt (Michael J. Fox), akiknek ezúttal a jövőbe kell utazniuk, hogy Marty családjának alakulását helyre rázzák. 2015-ben, amikor az autók repülnek, a kabátok hangra méretre igazodnak, és a gyorséttermekben robotok szolgálnak ki, az első filmből jól ismert Biff unokája (mindkét szerepben Thomas F. Wilson) egy súlyos bűncselekményre készül rákényszeríteni a legifjabb McFly fiút. Hogy a 15 évnyi börtöntől megmentse gyermekét, Marty (hiszen korban pontosan megegyezik fiával) helyette számol le egyszer és mindenkorra a Tannenekkel.

back-to-the-future-pepsi-2Vét azonban egy hatalmas, de emberi hibát. Vásárol egy sport Almanachot, ami 50 év összes sporteredményét tartalmazza. Mire lenne jó az időutazás, ha nem erre, ugye bár? Kár, hogy Doki nem így gondolja. Kár, mert így nem csak egy kissé kapzsi tini kezébe kerül, hanem egy nagyon kapzsi rossz öregemberébe (Biff), aki totálisan átírja a múltat. És itt van a film nagyon okos csavarja, hiszen az újabb időutazást most a múltba kell tenni. Azaz egy röpke 2015-ös kirándulást követően – ahol egyébként az alkotók dicséretes önkritikával és üdítő önreflexióval egy mozi sarkára tették a Cápa 19 feliratot – a felbolydult 1985-ből 1955-be kell menniük.

Csak, hogy ez pontosan az az év, amikorra az első filmben egyszer már visszamentek. Így egy csavaros időparadox révén egyszerre két Marty és két Doki is van egy helyen, egy időben. Emelte tehát a tétet Zemeckis, főleg a film kétségtelenül figyelemfelkeltő befejezésével. Kissé pofátlanul nézőhajhász ugyan a megoldás, de az első film sikere után nem sok kétség lehetett afelől, hogy a folytatások is nagy közönséget vonzanak majd.

A két főszereplő közti dinamika még mindig nagyon erős, szépen tartja a film, hogy Doki a cseppnyit őrült professzor, akin sokszor nevethet az ember, míg Marty az átlagos, de becsületes tinédzser, aki talán kicsit túl vakon is, de kérdés nélkül hallgat Dokira. A sztereotipizált mellékszereplők ugyan olykor túlzásba esnek, és néha zavaró a ripacskodás és a teátrális játék, mindez betudható talán annak, hogy a film mégis csak több, mint 30 éve készült.

Hogy érdemes-e mélyebben boncolgatni a Vissza a jövőbe II. időutazásai által generált lehetséges ellentéteket vagy irreális helyzeteket, mindenki döntse el maga. Nyilván kissé random, meggondolatlanul és felelőtlenül járnak el egyes esetekben Martyék, de a trilógia lényege sosem ezen alapult. Szórakoztatás, varázslatos jövő és az élet alakulásának megváltoztathatósága: ezekről szól a film, mi pedig minden egyes alkalommal újra és újra megnézzük és élvezzük is.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés