Fókuszban Ráadás

Mad Max hét: Amikor Mad Max te magad vagy – Az országút harcosa

azorszagutharcosaLehet bármennyire emblematikus egy-egy Mad Max-film, soha nem érezheted annyira a vállaidon a benzinért folytatott küzdelem súlyát, mint Az országút harcosában. Ian Livingstone Kaland-játék-kockázat könyve ugyanis téged tesz meg a George Miller által ihletett világ főhősének, és most akár online is végigjátszhatod!

 

Még a megboldogult 90-es évek idején nem minden otthonban volt számítógép és konzol, de ahol előfordultak is, ott sem rendelkeztek megfelelő hardverigénnyel egy-egy minőségi kalandjátékhoz. Nem véletlenül hódítottak ekkor a Kaland-játék-kockázat könyvsorozatok, ahol az olvasó válhatott a főhőssé és a félinteraktív történetben a meghozott döntések függvényében kellett különböző oldalakra lapozva előrehaladni a cselekményben. A rongyosra pörgetett ponyvák általában a fantasy világban játszódtak és az orkkaszabolások és varázslóüldözések közepette üde színfoltot jelentett Az országút harcosa, amelynek legfőbb ihletforrása nem túl meglepő módon a Mad Max 2 – Az országúti harcos volt.

A háttértörténet szerint egy víruspusztítás utáni posztapokaliptikus világban két részre oszlik a társadalom: a városállamokban élő civilizációra és az utakon uralkodó autós és motoros bandákra. Új Remény házai közt élsz, de fogytán van az ipart fenntartó üzemanyag. A távoli San Anglo finomítóval rendelkezik, és jelentős mennyiségű naftát ajánl fel egy kis élelmiszerért cserébe. A te feladatod leszállítani az anyagot, végrehajtani az üzletet, és hazatérni a szállítmánnyal.

Két dobókocka a kézbe, ceruza és radír, és kinyithatod a könyvet! Vagy akár megválthatod Új Reményt online is. Az utóbbit érdemes választani, mert van mentési funkció – régen is minden ujjunkat könyvjelzőnek használtuk, hogy egy-egy hibás döntés után visszalapozzunk, most se legyünk álszentek: egyszerűbb a böngészőben új lapokat megnyitni, ha elbizonytalanodunk egy-egy kereszteződésnél, és bármikor visszaléphetünk, ha nagy a baj. A Las Vegas-i kaszinók becsődöltetéséhez bőven elegendő, de egy-egy KJK könyvet túlélni abszolút kevés kockatudást is hanyagolni lehet, a dobókocka-algoritmusban úgyis vakon bízhatunk: nekem általában bejött, hogy nagy dobás után alacsonyabb érték jön, így gátlástalanul váltogathattam harcok közben a saját támadásaimnál az éppen szimpatikusabbnak tűnő kockák között.

azorszagutharcosa2

Maga a sztori igazi adrenalinfröccs: éppen csak elindulsz, még a világot is épp csak elképzeled, de az első kereszteződésnél már a torkodban ver a szíved. Minden döntésnek súlya lehet. A lehetséges 12-ből kiforgatott 10 ügyességi pont kihúzhat a csávából, a 31-es életerő sem kevés, a 10-es szerencse is jobb az átlagnál. Az előszó azt írja, hogy a lehető legegyenesebb úton bárki végigjátszhatja a cselekményt, de ezt tudjuk, hogy hazugság: akármerre mész, mindenhol halálos veszedelem vár rád, és ha nem barangolsz eleget, összeszedve a lehetséges segítők által elcsepegtetett, sokszor életmentő információkat, akkor előbb-utóbb komoly slamasztikában találod magad. Az országút harcosa legfőbb nehézsége pedig az, hogy nemcsak akkor lesz sikertelen a küldetésed, ha elhalálozol, hanem akkor is, ha kifogy az üzemanyagod.

A cselekmény komplex világa rengeteg lehetőséget rejt: pisztolypárbaj, tuning, élet-halál verseny, támadó motoros banda, gépkocsival megvívott tűzpárbaj, kézitusa is részese utazásunknak. De Az országút harcosa legnagyobb erénye, hogy a végigjátszáshoz szükséges pár óra erejéig Mad Max vagy. Nem csak azonosulsz vele, hanem Az országút harcosává válsz. És a végére még maradt is egy kanna benzinem.

országúti harcos

Rókus Ákos

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..