Ráadás

Az akarat diadala – az ötkarikás játékok legendás különcei

eddie_a_sas_3Az elmúlt időszakban mindenki árgus szemmel figyelte a világ legjobb sportolóinak teljesítményeit, akik újra és újra belopták magukat a szurkolók szívébe. Gabriela Andersen-Schiess, Eric Moussambani, vagy a sas becenévre hallgató Eddie Edwards síugró mind-mind olyan nevek, akikre nem feltétlenül a sportteljesítményeik miatt emlékszünk. Utóbbi történetéből készült filmet, az Eddie, a sast augusztus 19-én adja ki DVD-n és BD-n a Bontonfilm Magyarország.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Gabriela Andersen-Schiess

A most 71 éves svájci hosszútávfutó kitartásával alkotott maradandót az 1984-es Los Angeles-i olimpián, az első női maratonon. A versenyt egy meglehetősen meleg napon tartották, Andersen-Schiess pedig jól láthatóan hőgutát kapott a pályán. A személyzet azonnal a futó segítségére sietett, de ő elküldte őket, hiszen tudta, ha csak hozzá is érnek, kizárják őt a versenyből. Folyamatosan az egyenest keresve, eltorzult arccal kényszerítette át magát a célvonalon, ahol összeesett, majd azonnal orvosi felügyelet alá helyezték. A hozzá hasonló kitartó és eltökélt versenyzőket a mai napig csodálva figyeli a világ.

 Eric Moussambani

Eric, az angolna rekordot döntött a történelem leglassabb 100 méteres gyorsúszásával. Több mint egy perccel rosszabb időt teljesített, mint az akkori világrekord. Ennek ellenére megnyerte a versenyt, hiszen mindkét riválisát kizárták a futamból. Azonban Moussambaninak már az is igazi teljesítmény volt, hogy kijuthatott 2000-ben Sydney-be, hiszen mindössze három hónappal az ötkarikás játékok előtt látott életében először úszómedencét. A most 38 éves egyenlítői-guineai sportoló egy leleményes vállalkozó rádiós hirdetésére jelentkezve kvalifikálta magát az olimpiára úgy, hogy országa szabadkártyás volt.

 Eddie Edwards

A most 52 éves síugró a sok visszautasítás és kudarc után sem adta fel, és kijutott az 1988-as Calgary téli játékokra, ahol Nagy-Britanniát képviselte, mély nyomot hagyott a köztudatban. Szponzor nélkül indult, Finnországban edzett, ahol ingyen szállásokon – egy alkalommal egy elmegyógyintézetben – húzta meg magát. A versenyen olyan kölcsön csizmában ugrott, amely nagy volt rá, a sisakját pedig zsinórral kellett a fejére rögzítenie. Edwards történetét Dexter Fletcher rendezésében, Taron Egerton, illetve az Oscar-díjra jelölt Hugh Jackman főszereplésével mutatták be 2016 elején a mozikban.

eddie-the-eagle, eddie edwards

Egerton alakítja Eddie Edwardsot, a Sast: ő a nem túl meggyőző, mégis vakmerő brit síugró, akinek akkor is töretlen marad az önbizalma, amikor egy egész nemzet fogad ellene. Karizmatikus, lázadó edzője (Jackman) támogatásával a szeretni való, abszolút esélytelen srác belopja magát a világ sportszerető nézőinek szívébe: az 1988-as Calgary téli olimpián nyújtott teljesítménye miatt igazi legendává válik.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés