Ráadás

Bakelit-hét: A színpadzsonglőr – Bobby Cannavale-portré

vinyl_bakelit_1Mikor lett Bobby Cannavale akkora sztár, hogy rá mernek osztani egy egész sorozat főszerepét? Manapság egy olyan kaliberű szériát, mint a Bakelitmár akkora sztárokra bízzák, mint mondjuk Clive Owen (A sebész) vagy Matthew McConaughey (A törvény nevében). A válasz egyszerű: Cannavale, aki eddig tudatosan kerülte a főszerepeket, egyszerűen ennyire jó színész.

Bobby Cannavale olasz apa és kubai anya gyerekeként született 1970-ben New York nem túl jó hírű környékén. Szülei ötéves korában elváltak, az anyjával Puerto Ricóba költöztek, ahonnan azonban néhány év múlva Floridába mentek. Itt különböző katolikus iskolákba járt, de a tanulás igazából sosem ment jól neki. „Nem vagyok túl jó az osztálytermi szabályok betartásában. Sose voltam az. Mindig a bohóc voltam az osztályban, sokszor kaptam intőt” – mesélte később egy interjúban. Az érettségi után már biztos volt benne, hogy a színpadi rivaldafényre van szüksége, ezért hazaköltözött New Yorkba, ahol éjszakánként pultosként dolgozott, miközben nappal szerepeket keresett. Pályája elején felolvasó volt különböző színházaknál, mígnem 1996-ban megkapta első színpadi szerepét a Circle Repertory Színházban. Ekkoriban kapta első filmes munkáit is, az áttörésre azonban még néhány évet várni kellett.

Trinity – Érzelmek viharában című sorozatban 1998-ban megkapta első főszerepét, a széria azonban megbukott, még az elkészült tíz rész se ment le mind adásban, annyira nem érdekelte a nézőket az ír család belső titkait firtató történet. Ennyi is elég volt azonban John Wells producer számára, hogy felfigyeljen Bobby Cannavale tehetségére, és másodszor is munkát ajánljon neki. Ez volt az igazi áttörés a férfi színészi karrierjében: megkapta aHarmadik műszak egyik mentősének szerepét.Bobby Caffeyt imádták a nézők, a szókimondó, reménytelenül szerelmes figura rendkívül népszerűvé vált rövid idő alatt. Cannavale azonban szenvedett ettől, félt, hogy a korábbihoz túlságosan hasonló szerepe miatt beskatulyázzák, ezért arra kérte a producert, ölje meg karakterét. A rohammentős halála a második évad végén a Harmadik műszak egyik legemlékezetesebb pillanata.

cannavale_third_watch_harmadik_muszak

Pályája során a skatulyától való félelem folyamatosan arra motiválta, hogy a legkülönbözőbb szerepeket játssza el. Nehéz dolga volt, mert bőrszíne és erős fizikuma miatt Hollywood állandóan ugyanolyan karaktereket akart rásózni, ami ellen ő úgy küzdött, hogy elvállalta többek között a kezdő táncos szerepét a Hölgyválaszban vagy a homoszexuális kábítószerkereskedőt az HBO Oz című, sokat méltatott sorozatában. „Nagyon szeretem a sérült vagy tökéletlen karaktereket” – mondta egy interjúban. A mai napig gyakran kérik fel kisebb szerepekre, amelyeket szívesen elvállal, ha a figurának megadatik egy kulcspillanatban előtérbe kerülni.

Olvasd el Bobby Cannavale-val készített interjúnkat is!

Ezzel párhuzamosan ugyanúgy váltogatta a színjátékának platformját, mint a szerepeit. A kétezres években egyaránt játszott egészestés filmekben, tévésorozatokban és a Broadway színpadán. Előbbiből mindenképp ki kell emelni Tom McCarthy filmje, Az állomásfőnök főszerepét, ahol a ma már világsztárnak számító Peter Dinklage oldalán játszotta a magányos hotdogsütő szerepét, amelyért többször is díjazták. Életének ezen időszakában egy másik fontos szerepet is elvállalt: ő volt Will rendőrfiúja a Will és Grace-ben két évadon keresztül, akivel a címszereplő később össze is házasodott. Vince D’Angelóként annyira népszerű és sikeres volt, hogy 2005-ben Emmy-díjat is kapott a legjobb vendégszereplő kategóriában.

cannavale_vince_d_angelo

A következő évtizedben még háromszor jelölték a legnagyobb amerikai tévés díjra, 2013-ban két szerepért is, amelyből az egyiket díjra is váltotta – ez volt a Gengszterkorzó mellékszerepe. A Martin Scorsese felügyelete alatt készített szériában egy pszichopata szicíliai gengsztert alakított tizenkét epizódon keresztül. A számtalan tévés produkciója mellett képes volt arra, hogy a színpadi karrierjét se hanyagolja el, többször is jelölték Tony-díjra, másodszor éppen a negyvenegyedik születésnapján. Ugyanebben az évben ismét – a héten a mozikban a Spotlighttal nyitó – Tom McCarthyval dolgozott együtt: a hazánkba csak DVD-n eljutott Győzzünk már! című függetlenfilmben a főszereplő Paul Giamatti legjobb barátját játszotta, egy laza, humoros karaktert.Ahogy látszik, Bobby Cannavale nem karakterszínész, mégis egyfajta örökös mellékszereplő. De amikor azt kérdezik tőle egy interjún, hogy miért nem vállal főszerepet, mindig azt válaszolja némi gúnnyal, hogy a színházakban már évtizedek óta főszerepeket játszik. A színész tehát tudatosan alakította így karrierjét, vannak azonban olyan helyzetek, amikor már ő sem tudja elfordítani a fejét. Nem csoda: ki tudna az őt együtt kérlelő Martin Scorsesének és Mick Jaggernek nemet mondani?

Nézd meg Bobby Cannavalét a Bakelit főszereplőjeként az HBO új sorozatában!

[author_bio author=”tothnandor”]

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya