Ráadás

Bakelit-hét: Csak rajongóknak – Shine a Light (Rolling Stones Scorsese szemével)

shine_a_light_2Amíg a héten bemutatott Bakelit első epizódja megmutatja a kezdeteket, a Shine a Light a történet másik végéről beszél. Martin Scorsese és Mick Jagger nevét nem először említhetjük együtt: a 2008-as dokumentumfilmben egyenesen a két főszereplőről beszélhetünk. A New York-i Beacon Theatre audiovizuális élménye nagyvásznon adja vissza mindazt, amiért valószínűleg megőrültek a ’70-es években.

Valószínűleg nem véletlenül szerepel itt ez a kifejezés, hiszen ma már múló hóbort a rock and roll. Azaz múló lenne, ha nem hagyott volna egyrészt olyan nagy sokkot maga után innen, az új évezredből nézve, másrészt, ha nem lenne elképesztő, ahogy a 70 éves Jagger 30-asokat meghazudtoló módon tolja végig a repertoárt a színpadon. Minderre persze már csak hab a tortán, hogy csak egy zenekar tud ma már és mindörökre ilyen procc lenni, mint a The Rolling Stones. Beacon Theatre-ben sört vedelni, mi?

Mert hogy az nem csak tény, hanem ebben a filmben is jól látszik: Keith Richardsék korszaka nem jön vissza már senkinél, olyan együttesek, amik hosszú távon világhír tetején lehetnek, talán nem lesz soha többé. A komoly ikonok helyét, akik megfilmesítéséhez csak egy Scorsese férhet, szép lassan átveszik a műanyag mikrofonállványok. Gyorsan változó világ meg blabla, de tényleg nincs mit tenni: ilyen egyéniségek már nem lesznek, mert nem kellenek; egész egyszerűen megváltozott az üzleti modell.

shine_a_light_3

Mindezen igazából akkor tudunk elgondolkodni, amikor látjuk, mennyire kortalan maga a zenekar és a zenéje is. És ezt nemcsak a héten bemutatott új HBO sorozat mutatja világosan, hanem maga a Shine a Light is. Egészen biztosan nem normális, mégis egészen hihetetlen, mennyire fiatalosan, lendülettel tudják végigpörögni a „fiúk” a koncertet, még ha közben némelyiknek olyan is az arca, mint a két hete nem vasalt ing. De kortalanná teszi a zenekart az a széles rajongói kör, ami a koncert helyszínéül szolgáló broadwayi színházában megjelent. A felkonferáló szerepet betöltő ex-elnök Bill Clinton csak a történet egyik fele. A New York-i koncerten azonban nemcsak hogy minden generáció megtalálható, hanem valószínűleg az életstílusok is különbözőek. Ahogy akár apám ott lehetne, ugyanúgy csápolnak az első sorban a Szex és New York új évadának potenciális főszereplői.

Ennyit a The Rolling Stones-ról. A film maga inkább koncert-, mint dokumentumfilm. Noha az elején néhány Hi8-
szerű felvételt kapunk, ami talán a legjobb része a filmnek az olyan elvetemültek számára, akik jobban szeretik Scorsese popkulturális személyiségét mint Mick Jaggerét. A turné néhány állomásáról bevágott, koncert előtti stresszel terhelt jelenetek igazi backstage hangulatot árasztanak, amiből a film további részeiben sajnos már jóval kevesebb van. Kapunk azonban néhány archív interjúrészletet, ami a zenekar megalakulásáról, későbbi, nagy port kavart jeleneteiről, eseményeiről szól, de aztán simán visszatérünk a következő számra.

Balról jobbra: Charlie Watts, Keith Richards, Martin Scorsese, Mick Jagger, Ronnie Wood. Fotó: Brigitte Lacombe. © 2007 by Brigitte Lacombe. All Rights Reserved. Copyright: 2008 Paramount Vantage
Balról jobbra: Charlie Watts, Keith Richards, Martin Scorsese, Mick Jagger, Ronnie Wood. Fotó: Brigitte Lacombe. © 2007 by Brigitte Lacombe. All Rights Reserved. Copyright: 2008 Paramount Vantage

Rajongóknak szól tehát a Shine a Light, és rendben is van ez így. A Stones amúgy valóban hihetetlen történetével való megismerkedés nem itt kell kezdeni. Arra talán ott van a Bakelit.

[author_bio author=”ryzsy”]

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés