Fókuszban Ráadás

Christopher Nolan filmjei Z-től A-ig

A Dunkirk csütörtöki premierjére várva szerkesztőségünk végigvette Christopher Nolan eddigi összes egészestés alkotását. Sorba tettük a legrosszabbtól (vagy legkevésbé jótól) a legjobbig, hogy eldöntsük, melyik a kedvencünk közülük. Szigorúan szubjektív lista – kommentben lehet velünk vitatkozni!

9. Előjáték – A csapda/Követés (1998)

A Követés (vagy más fordítások szerint A csapda) olyan, mint az előjáték a jó szex előtt. Tele van ígérettel, az ember élvezi, de tudja, ennél még sokkal izgalmasabb dolgok várnak rá. Bill (Jeremy Theobald) embereket követ. Egyik nap lebukik, Cobb (Alex Haw) kiszúrja. Kiderül, hogy a férfi betörő, elviszi magával Billt a következő melóira. Az írói álmokat dédelgető Bill jó témának találja az akciót – azt azonban nem sejti, hogy legkevésbé sem a véletlen vezérelte ide.

Jeremy Theobald Christopher Nolan filmjében
Jeremy Theobald Christopher Nolan filmjében

Christopher Nolan első filmjében már ott vannak azok a csírák, amelyek később kifejtve korunk egyik legnagyobb rendezőjévé tették a direktort. A Követés egyfajta előgyakorlatnak is tekinthető: a saját forgatókönyvéből dolgozó Nolan felvillantja a Mementó legfontosabb elemeit: a noirt, az izgalmas időszerkesztést, a szenvtelen dokumentarizmust, a sodródó férfi alakját, aki a nő hálójába kerül.

Bár a film listánkon csak az utolsó helyet szerezte meg, a Követés így is érdekesebb, mint amit sok rendező egész életműve során fel tud mutatni. (Molnár Kata Orsolya)

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..