Ráadás

Családi csomag: Darálj sorozatokat a Netflixen és az HBO GO-n!

Soron következő ajánlatunkban olyan sorozatokat találtok, amelyeknek egyben, sok évadját lehet elérni a tartalomszolgáltatók kínálatában. És amelyekre érdemes rákattanni…

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Természetesen, ha valaki a két nagy online tartalomszolgáltató saját gyártású sorozatai között keresgél, a katalógusban sok-sok tucat néznivalót találhat magának, köztük olyan több évados sorozatklasszikusokat, mint az HBO videótárában fellelhető Maffiózók, az Oz, a Szex és New York, a Törtetők, a Sírhant művek, a Drót  vagy a Trónok harca, míg a Netflixnél ott van az Orange is the New Black, a Kártyavár, a BoJack Horseman vagy a Narcos.

A kínálat igen sokrétű, de ebben a válogatásban most az olyan szériákra koncentráltunk, amelyeket kisebb- vagy nagyobb gyerekekkel közösen nézhet a család.

 

HBO GO

 

Durrellék – 4 évad

Gerald Durrell történetein generációk nőttek fel, fiatalok tízmilliói tanulták rajtuk keresztül, hogy szeressék és óvják a természetet. A kérdés igazából az, miért nem kapott ez az ember Nobel-díjat – és ez igaz honfitársára, David Attenborough-ra is! És hogy honnan jött ez a szeretet, honnan a világ apró csodáinak felfedezése? Ezt meséli el a Durrellék, amely a szerző Korfu-trilógiája alapján készült bohókás családtörténet.

A háttérben végig ott van a görög sziget gyönyörű miliője, miközben az előtérben lassan felcseperedik minden idők egyik legszórakoztatóbb természettudósa egy nagyon-nagyon furcsa családban. De nem csak a családot és más állatfajtákat, hanem a helyieket is etológiai vizsgálat alá veszi, miközben azért előkerülnek fontosabb kérdések is. És bár a sok mókás történet között akad komorabb is – hisz a napfényes álomvilágra a második világháború vet árnyékot, a Durrellék mindvégig megmarad egy kedves és szórakoztató családi sorozatnak.

 

A semmi közepén – 9 évad

Másfajta közeg, másfajta kor, de nem kevésbé különc család uralja A semmi közepént. A bónusz első blikkre egyáltalán nem tűnik plusznak, hisz a beszédes nevű Heck család minden, csak nem az, amire Hollywood koncentrálni szokott. Középosztálybeliek és Amerika egyik legunalmasabb és leglepattantabb vidékén élnek. De pont ettől lesz emberközeli az egész, hogy rólunk szól – vagyis a legtöbb emberről, akik fizetésből élnek. Néha hónapról hónapra.

Nem világrengetők a problémák, de valósak és az alkotók nagyszerűen megragadták az ebben rejlő humort. Kevésbé karikatúraszerűen, mint mondjuk az Egy rém rendes család, és ami azt illeti, kevésbé bántón. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne vicces, mert az, csak másképpen az. Mindig optimista, még akkor is, amikor már kínjában röhög a kisember, amikor hármasával jön a baj. A karakterek – merthogy A semmi közepén legalább annyira szituációs komédia, mint karaktervígjáték – pedig alaposan kiszolgálják ezt: szerethetők, jelentéktelenek, de a csodabogár legkisebb fiuk tökéletes katalizátor, hogy mindenkinek kiemelkedjen a vicces énje.

 

Az ifjú Sheldon – 3 évad

Igaz, hogy Az ifjú Sheldon napjaink legnagyobb sorozatsikere, az Agymenők árnyékából nőtt ki, de ha jobban megnézzük, akár A semmi közepén egyenesági leszármazottja is lehetne. Szereplői ugyanúgy a munkásosztály tagjai egy haladó szelleműnek csak nehezen nevezhető vidéken. És amiben a katalizátor egy fura kisfiú, azaz a későbbi Nobel-díjas Sheldon Cooper. És bár egyértelmű, hogy ebben az egészben ő a „márkanév”, a sorozat alkotói ügyesen elkerülték a csapdát, hogy az új széria a nagy előd újrahasznosított verziójának tűnjék.

Mi több, Az ifjú Sheldon szinte semmiben nem hasonlít az Agymenőkre, hisz az írók teljesen új alapokra helyezték Sheldon történetét, ami már a legelején túl tud nőni azon a szinten, hogy a meg nem értett tudósnak egy mélyen vallásos anya mellett kell felnőnie. Sőt, ezt a vonalat sokkal finomabban oldották meg az alkotók, mint ahogyan az Agymenőkben néha-néha felbukkanó, többnyire egydimenziós karaktereket is megtöltötték élettel. Cooperék egy sokszínű család lettek, ahol mindenki legalább olyan érdekes és vicces, mint a kis zseni.

 

Futottak még… – 2 évad

Ricky Gervais manapság úgy ismert, mint aki szemérmetlenül beszól mindenkinek és még a legkényesebb témákban sem képes tartani a száját. Ebbe most nem is mennék bele jobban, a lényeg, Gervais egy olyan komikus, aki nem hagyja, hogy gúzsba kössék a humort holmi álszent konvenciók. A sok példa közül egyik erre a 2005 és 2007 között bemutatott Futottak még…, amelyben Gervais egy olyan színészt alakít, aki képtelen kitörni a statisztaszerepek szürkeségéből.

Ennek a kis jelentéktelen karakternek a csetlés-botlásaiból azonban egy sokkal nagyobb dolog születik, egy kulisszák mögött típusú komédia a filmvilág visszásságairól. Mondhatni, az álomgyárról álmok nélkül: a bennfentességről, a befolyásról, a mondvacsinált díjakról, a színészek beskatulyázásáról és mindenről, amit az egyszerű földi halandó nem láthat a nagy csillogás mögött. Mindehhez olyan nagy nevek állnak görbe tükör elé, mint Ben Stiller, Robert De Niro vagy Kate Winslet. Utóbbi például az Oscarral viccelődik – és mit ad isten, kicsit később pont egy olyan karakterért nyert, mint amit itt kifigurázott.

 

Angolkák – 4 évad

Az angoloknál maradva, nos, az angolok csak angolok. Mindenki ismeri a sztereotípiákat a népről, amelyik az ötórai teáját kortyolgatva egy buldog társaságában még mindig azt hiszi, ők a világurai. A karót nyelt, öltönyös úriemberek, az érthetetlen beszédű skótok, a rossz hírű kelet-londoniak, királyi huncutságok, egy pint sör és világ legbizarrabb pudingja. Egy sor olyan dolog, amelyeken csak kacag a kontinens Angliától elzárt része.

De sokkal szebb, amikor az ember magán tud nevetni. És az angolok tudnak, erről szól az Angolkák, ami végigveszi az összes klisét, ami csak eszünkbe juthat a szigetországgal és lakóival kapcsolatban. És teszi mindezt a jól ismert, kicsit abszurd, kicsit fekete, de mindig klasszikusan fárasztó angol humorral. Mert hát mi mással röhögtetné ki magát egy igazi angol úriember.

 

NETFLIX

 

Monty Python Repülő Cirkusza – 4 évad

És ha már angol humor, nem lehet elmenni szó nélkül a műfaj alfája és omegája, a Monty Python mellett. Meg különben is, melyik alkalom lehet a nem megfelelő ahhoz, hogy újra meg újra elővegyük a komédia mozgóképes történetének egyik legsikeresebb vállalását, a Repülő Cirkuszt? Ezt az esztelen szkeccs show-t, benne olyan halhatatlan jelenetekkel, mint a spanyol inkvizíció vagy a Hülye Járások Minisztériuma.

Hogy mi a titkuk? Ők azt mondják, semmi különös. Fogj két, önmagában egyáltalán nem vicces témát, párosítsd őket össze és már kész is a poén. Például extrém sportok és a nagyvárosi közlekedés. A végeredmény? Hegymászók London közútjain. Ennyi…

 

Kaliforniába jöttem – 6 évad

Az alig 18 évesen már elég decens zenei karriert befutó Fresh Prince, azaz Will Smith filmes karrierje 1990-ben kezdődött a Kaliforniába jöttemmel, amelynek zárása után azonnal Hollywood nagyágyújává vált olyan blockbusterekkel, mint A függetlenség napja vagy a Men in Black – Sötét zsaruk. A váltás nem igazán volt szignifikáns – eleinte! – a fiatal rapper lett a nagydumás fekete srác, akinek mindenre van valami riposztja.

Mondhatni, erről szól maga a sorozat is, amelynek már a premisszája magában hordozza ezt a lehetőséget: egy gazdag és flancos fekete családhoz beköltözik a gettóból szalajtott rokongyerek. Nyilvánvaló, hogy sztereotípia sztereotípia hátán szcenárióval van dolgunk. Szegény és gazdagok, előkelők és vasalatlanok, amihez hozzájön még a fekete szubkultúra pellengérre állítása is. Ezért is különleges innen, harminc évvel későbbről nézve a sorozat, mert gyönyörűen kirajzolódik az út egy fontos állomása, ami például egy Feketék fehéren típusú sorozathoz vezetett. Ezen túl persze ott van a retro faktor is, aki vágyna egy kis kilencvenes évekbeli popkultúrára, ami szinte ordít a Kaliforniába jöttem minden képkockájából.

 

Azok a ’70-es évek show – 8 évad

A ’90-es évek retróját egy másik sztár, jelesül Ashton Kutcher debütjében sem kell mellőznünk. Habár a cím árulkodó, a That’s 70’s Show leginkább olyan, mint egy ’70-es években játszódós sorozat, amit a ’90-es években készítettek  el. És hogy működik-e az elegy? Határozottan igen. A sorozat alapkoncepciója valóban az, hogy újrakreálja az 1970-es évek amerikai hétköznapjait úgy, ahogy az akkor nem készülhetett el. Így aztán a végeredmény 2020-ból nézve egyenesen meta-retro.

https://www.youtube.com/watch?v=fexFiXfrIjo

Természetesen a dolog leginkább a sorozat elején működik, de aztán ez egész megszelídül. Az írók okosan tették, hogy engedtek a miliőből, hisz nyilvánvaló, éveken át nem lehet elsősorban a korfestésre, és az ebből származó poénokra támaszkodni. Szerencséjükre az Kutcher-Masterson duóval olyan csapat állt rendelkezésükre, akik mellett újra meg újra lehetett szabni a sorozatot – akár az eredeti főszereplő nélkül is.

 

Szívek szállodája – 7 évad

Egy újabb klasszikus van soron, amit valószínűleg Magyarország apraja-nagyja ismer. És amit gond nélkül elő lehet venni ezekben a vészterhes időkben. Elő, mert Stars Hollow egy igazi mentsvár, ahova mindig el lehet menekülni pár rész erejéig a rideg valóság elől olyan mókás és fura karakterek közé, mint Kirk, Miss Patty, Babette vagy a mindig izgága Taylor.

A mindig optimista felhangú széria igazi boldogságbomba tud lenni, amiben minden és mindenki szerethető. Épp ezért közel kerülnek hozzánk, a részesévé tudunk válni, mondhatni Rory a mi segítségünkkel nő fel.

 

Doc Martin – 9 évad

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön Doc Martin, ami nem véletlenül került a Szívek szállodája után. Igaz, ez angol, amaz amerikai, ennek egy férfi a főszereplője, a másiknak pedig két nő, de egy valami nagyon is közös bennük: a bohókás, ám minden ízében szerethető kisváros, tele jópofa figurákkal.

Ott van rögtön a doktor, aki a menő sebészkarrierjét kénytelen feladni egy aprócska malőr miatt: irtózni kezd a vértől. Így kerül egy angol kisvárosba, ahol az ég világon nem történik semmi, de azért mindig történik valami. A dokinak például minden epizódra jut egy-egy ügyes bajos eset, de mellette zajlanak a kisvárosi élet édesbús problémái: szerelmi évődések, kamaszproblémák, gazdasági krízis. De nem kell aggódni, egy olyan városkában, ahol teljesen inkompetens a körzeti megbízott, ahol hipochonder a gyógyszerész és ahol a világ legszerencsétlenebb apa-fiú párosa még a jég hátán is megél, nagy baj nem lehet. nem is lesz, hisz ahogy a Szívek szállodája, úgy a Doc Martin is végtelenül optimista sorozat, csak angol hidegvérrel…

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés