Ráadás

Családi csomag: kiváló családi filmek a Netflixen és az HBO GO-n

Charlie és a csokigyár
Johnny Depp nyomdokaiba léphet az egyik színész

Mit nézzen a család a vírus idején, mikor leginkább javasolt otthon maradni? Összeszedtük a legjobb családi filmeket a Netflix és az HBO GO kínálatából, amiket a gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetnek.

A streaming oldalak gazdag kínálatában könnyű elveszni, az ember pedig sokszor azzal pazarolja az idejét, hogy próbál rátalálni valami igazán jóra. Mi segítünk! A Filmtekercs új cikksorozata rendre veszi a legjobb filmeket különböző műfajok szerint, hogy mindenki megtalálja a magának valót. Ezúttal a családi és gyerekfilmek közül szemezgettünk, amelyek a Netflix és az HBO GO oldalán találhatóak.

 

KÍNÁLAT A NETFLIXEN

 

A kis gézengúzok

Kezdjük is a listát egy igazi klasszikussal a ’90-es évekből. Bájos, vicces és tele van a gyerekekre jellemző csintalan kalandozással és rosszalkodással, de A kis gézengúzok több szimplán jópofa kölykök bajkeverésénél. A film a lányok és fiúk közti törésvonalra építi a konfliktusát: a középpontban egy öt-hatéves srácokból álló lányellenes liga van. Gyűléseket tartanak, napirendi pontokat beszélnek meg, és úgy általában nem engedik átadni magukat az ellenkező nem ópiumának. Ám egyikük szerelmes lesz, és ez az egész csapatot próbára teszi.

A kis gézengúzok egy karikaturisztikus elemekkel bemutatott családi komédia elképesztően cuki gyerekekkel, akik egymás nyakába állva és szakállt öltve próbálják meggyőzni a Mel Brooks által alakított bankárt, hogy ők felnőttek. És akik balerinának öltözve bújkálnak a szekálódó nagyfiúk elől. De megjelenik még Donald Trump is a gazdag ficsúrgyerek apjaként egy önreflexív cameo erejéig, a legvégén pedig egy szuper gokart versenyben dől el, ki viszi a lányt és ki a győzelmet. És ha már gokart…

 

Go!

Bár a Top Gear számos részéért felelt már Owen Trevor, most készít először nagyjátékfilmet. Mivel azonban ismert terepen marad, hiszen a Go! (egyes helyeken Go Karts) is autókról szól, mi izgatottan várjuk a tempós családi filmet. A középpontban Jack áll, aki édesanyjával egy ausztrál kisvárosba költözik. Itt szeret bele a gokartba és kezd el versenyezni, tehetsége és kitartása pedig egészen a nemzetközi futamig viszi őt. A fiatal színészeket Frances O’Connor és Richard Roxburgh egészítik ki.

 

Klaus: A karácsony titkos története

Hiába vagyunk túl a karácsonyon, sehol sincs megírva, hogy ne vehessük elő az ünnepi alkotásokat, főleg, ha azok annyira jók, mint Sergio Pablos animációja. A szívvel-lélekkel és ötletes humorral összerakott mese egy mihaszna, elkényeztetett fiúról szól, aki büntetésből egy világ vége utáni kisvárosban kell, hogy postásnak álljon. Azonban mit ad isten, pont itt él a világtól visszavonultan az a férfi, akit később Mikulásként ismerhetünk. Kettejük furcsa párosán múlik, hogy az ellenségeskedés révén kettészakadt város lakói ismét békében és boldogan éljenek. Miközben pedig ezen dolgoznak szorgosan szépen lassan – és mindig véletlenül – megteremtik a Télapóhoz oly szorosan kapcsolódó hagyományokat.

A Klaust az idei Oscar-átadón a Legjobb animációs film díjára jelölték, 100%-ig megérdemelten. Ugyanis a rajzolt technika mellett a cselekmény hangulatának is köszönhetően olyan mesévé volt képes kinőni magát, amiket annak idején a felnőttek néztek VHS-en. A karakterek egyedi külleműek és bohókásak, főszereplőnk pedig ügyefogyott habitusa ellenére kedvelhetővé válik, miközben 180 fokos fordulatot vesz a történet során. Jó dolog azt látni, nem csak karácsonykor, hogy ellenséges közegek (akár a helyszínül szolgáló város lakói), és az olyan szörnyű alakok, mint főszereplőnk, képesek feloldódni és jobb útra térni egy kis odafigyelés és önzetlenség segítségével. Ez olyan lecke, amit nem lehet elégszer hangoztatni.

 

Levél a királynak

Március 20-án érkezik ez a holland fantasy-feldolgozás, amely egy 16 éves fiúról szól, akit egy végtelenül fontos feladattal bíznak meg; el kell vinnie egy titkos levelet a királynak. A középkorba ültetett történet főszerepében az az Amir Wilson van, akit legutóbb Az Úr sötét anyagaiban láthattuk egy igen fontos szerepben. Az előzetes alapján ígéretesnek tűnik a hat részes minisorozat, hiszen van itt látvány, izgalom és egy csapat fiatal, akinek szurkolhatunk az útjukon.

 

Charlie és a csokigyár

Tim Burton legjobb értelemben véve elborult, szín- és édességkavalkáddal ellátott musicalje felhőtlen szórakozás kicsiknek és nagyoknak. Willy Wonka gyárvezetése azonban nem csak egy vizuális orgia sok-sok aranyos mókussal és egy sereg umpa-lumpával; a film kiváló tanmese is erkölcsről, szeretetről és tisztességről.

A Freddie Highmore által alakított Charlie azt a fajta szelíd jóságot jeleníti meg, aki nem várja az élettől, hogy ölébe huppanjon a megváltás. Ha kell ő maga lesz a fény az éjszakában, családjának mindennapjait is bearanyozza, és képes saját helyzetéből mindig a legtöbbet kihozni. Az akaratosság és önzőség szikráját sem mutatja, és ez nagy szó,  hisz a csokigyár többi látogató gyerkőcéhez képest még okosabbnak se kell lennie, máris különb tőlük.

Roald Dahl meséjének feldolgozásának főszereplője azonban inkább Willy Wonka, aki gyerekkori traumáit szívéhez közel tartva zárkózott el a világ elől. Régebben ő is csak adni akart, mára ez kiveszett belőle. Johnny Depp pedig bár hozza a tőle megszokott manírosságot, szerencsére ekkor még nem vált teljesen eggyé Jack Sparow-val. Nem csoda, hogy anno mi is beválasztottuk az alkotást Burton legjobbjai közé.

Végül, de nem utolsó sorban azt se feledjük el, hogy az oldal nemrég tette elérhetővé a Studio Ghibli animációk nagy részét, úgyhogy innen is érdemes szemezgetni.

Az anime királyai – A Ghibli Stúdió filmjei

KÍNÁLAT AZ HBO GO-N

 

Éjszaka a múzeumban 1.-2.

A Toy Story köpönyegéből kibújva egy másik franchise is azzal az alapvetéssel indult, mi lenne, ha a tárgyak életre kelnének. Kisebb méretű játékok és kacatok helyett azonban viaszbabák, szobrok és csontvázak mozdulnak meg, amint leszáll az éj. Amennyire horrorfilmesen hangzik az alapszituáció, annyira családbarát a megvalósítás. Az Éjszaka a múzeumban-sorozat ugyanis sokakban felélesztheti a bennük szunnyadó gyermeket. Aki kiugrott a bőréből, ha az osztályfőnök bejelentette a kirándulást a természettudományi múzeumba, és aki odáig volt a kitömött állatokért és a dínócsontvázakért.

Persze más itthon egy múzeum, mint külföldön a Smithsonian. A mindent is (!) bemutató kiállítások közt az egyiptomi fáraók, az indiánok, a híres történelmi alakok, a biológia és a fizika rajongói is megtalálják a magukét. A vígjátékrendezőként tapasztalatot szerző Shawn Levy egész családnak szóló történetet kreált, melyben szárnyal a képzelet, és ezt kiváló jelenkori sztárok és klasszikus színészek tolmácsolásában kapjuk. Ben Stiller főszereplése mellett Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Steve Coogan, Ricky Gervais, Carla Gugino és Robin Williams látható még.

 

Hook

Az HBO is kínál klasszikusokat, mi pedig Spielberg ’92-es darabja mellett tettük le ezúttal a voksunkat. A Robin Williams főszereplésével készült Pán Péter-feldolgozás igazi családi kalandfilm izgalommal, látvánnyal és szerethető karakterekkel. Spielberg nem pusztán remake-et készített a klasszikus történetből, hanem továbbgondolta azt. Hőse, aki eredetileg Seholország örökifjú gyerekcsapatának vezetője volt, mégis felnőtt, az emlékek pedig halványodnak gyerekkorából. Ide kell visszatalálnia, hiszen az ádáz és piperkőc Hook kapitány (Dustin Hoffman) elrabolta gyermekeit.

Péternek a kishivatalnoki létből vissza kell térnie gyerekkorába. Fel kell frissítenie, milyen könnyű is volt akkor, mennyi optimizmust hordozott az élet számára, melyet jó újraélni. De kell, hogy ez a múltba vesszen? A Hook azt a kérdést teszi fel, magunk mögött kell-e hagynunk azokat az értékeket, amiket kisebbként hordoztunk, és van-e helye a gyermeki létnek egy felnőtt ember lelkében. Erre Spielberg egyértelmű válaszokat ad, ezzel pedig egy generáció egyik kedvenc mesefilmjét hívta életre. Ha idősebb fejjel újranézve veszíthet is kicsit a varázsából, mindenképpen érdemes elővenni egy nosztalgikus este erejéig.

 

L’ecsó

A Párizsban séfnek álló kis patkány története a mai napig az egyik legszórakoztatóbb Pixar-alkotás, amely méltán kapott Oscar-díjat. A kulináris utazásnak is simán elmenő animáció bájosan és humorosan adja át a fő üzenetet, miszerint kitartással és kemény munkával, no meg egy jó baráttal az oldalunkon bármit elérhetünk. A L’ecsó képes volt érzékeltetni egy animációs filmben a munkahelyi szorongásokat, a hierarchiát és a kitartást, ami ahhoz kell, hogy igazán előretörhess – különösen egy olyan kemény világban, mint a vendéglátóipar.

A L’ecsó emellett pedig az elfogadásról, empátiáról, a nyitott szemmel járásról és a zsenikultusz árnyalásáról is szól. Főszereplő patkányunk Remy ugyanis a legkevésbé várt főszereplő egy ilyen séfsztoriban. Mégis ő rendelkezik azzal a tehetséggel, amit mások csak irigyelnek. Már csak érvényre kell juttatnia ezt a csodás képességét egy olyan világban, amiben ő ellenségnek számít. Emellett pedig a fanyalgó kritikusok sztereotípiájáról is lerántja a leplet, innen köszönjük neki!

 

A család kicsi kincse

A Toni Collette, Steve Carell és Greg Kinnear triójával ékeskedő családi vígjáték híresen alacsony büdzsével készült el, hogy aztán robbantson a kasszáknál. A finoman szólva sem mindennapos Hoover család felkerekedik, hogy lányuk, Olive részt vehessen egy gyerekeknek szóló szépségversenyen. A vicces road movie eszméletlen karakterekkel dolgozik és bájosan mutat rá a családi kötelékek fontosságára.

Jonathan Dayton és Valerie Faris filmje nem a legkisebbeknek szól, de kategóriáját és üzenetét tekintve igazi családi film. A diszfunkcionális közösség tagjai a sikerorientált apuka, a família kovászaként működő anyuka, az öngyilkos hajlamokkal küzdő meleg nagybácsi, a némasági fogadalmat tett báty, a mocskos szájú és drogfüggő nagyfater és a Barbie-babára cseppet sem emlékeztető kislány áll. A film nagy kérdése pedig, hogy végülis kik a lúzerek. Akiknek minden összejön, vagy akiknek semmi sem, de ott vannak egymásnak? Hooverék megpróbálják a lehetetlent, innentől pedig már képtelenek igazán veszíteni.

 

Az élet könyve

Kevés annyira látványos animáció készült az elmúlt 10 évben, mint Jorge R. Gutierrez zenés-táncos meséje életről, halálról és szerelemről. A kívül-belül aprólékosan kidolgozott karakterek, a két szintes pokol megfelelője és a déli országok halálkultúrájának ízléses és izgalmas feldolgozása teszi különlegessé a központi szerelmi háromszöget. Varázslatos színkavalkád mély mondandóval.

A Coco című Pixar-alkotás is hasonló témával foglalkozott, de Az élet könyve megelőzte őt a mexikói halottak napja esztétikájával és a túlvilági történettel. Tabukról szól Gutierrez animációja, olyanokról, amikről érzékenyen kell mesélni a kisebbeknek – filmünkhöz azonban nem kell százas csomag zsepi, inkább a nevetéstől csordulhatnak könnyek.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.