Ráadás

Dunkirk: a 9 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a filmről

Dunkirk

Már egy hónap sincs hátra Christopher Nolan II. világháborús filmjének bemutatójáig: itt a legérdekesebb kilenc tény a Dunkirkről!

Július 20-án mutatják be itthon a mozik Christopher Nolan legújabb filmjét, ami a dunkerque-i Dinamó-hadműveletet állítja a középpontba a II. világháborúból. A Sötét lovag-trilógia és a Csillagok között rendezője ezúttal Tom Hardyt hívta főszerepbe. Nolan szívesen visszatartja filmjei információit, ezért kis kutatómunka kell ahhoz, hogy néhány sarokpontot megmutassunk. A Dunkirk legfontosabb és legérdekesebb információit az elmúlt néhány hónap interjújából szedte össze az IndieWire; az általuk közölt írás rövidített, fordított verzióját adjuk közre.

 

1. Ez Nolan legrövidebb mozija első filmje óta

A Warner Brothers tájékoztatása szerint a Dunkirk 1 óra 47 perc, ezzel az 1 óra 8 perces Követés című debütáló alkotása után ez a második legrövidebb Christopher Nolan-film. Egyébként is jellemzők a rendezőre a hosszú filmek, csak két további nagyjátékfilm (Memento, Álmatlanság) maradt 2 óra alatt. Legnagyobb epikus művei ennél mind hosszabbak: a Csillagok között 2 óra 49 perc, A sötét lovag-trilógia mindhárom darabja 2 óra 20 perc felett van, az Eredet pedig 2 óra 28 perc. Éppen ezért remélhetjük, hogy a rövidebb játékidő feszesebb dramaturgiát sejtet.

Dunkirk

 

2. A Dunkirk valójában nem háborús film

Noha a II. világháborúban játszódik, a rendező többször nyilatkozta, nem tartja filmjét háborús mozinak. „Túlélőfilm, és még inkább egy suspense mozi” – mondta Nolan az AP hírügynökségnek adott interjújában, majd így folytatta: „nem feltétlenül kell véres jelenetekben tetőznie az érdeklődésnek, mint ahogy ez általában a műfajban megszokott.

Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a várt R (csak felnőtteknek) besorolás helyett a PG 13-t (13 éven aluliaknak szülői felügyelet mellett) kapta az Egyesült Államokban. Itthon az előzetes 16-os karikát kapott, a filmnek még nincs besorolása.

 

3. A történet három különböző szálat tartalmaz

Christopher Nolan filmjeire mindig jellemző valamilyen történetmesélési csavar, rendellenesség. Erről februárban ezt nyilatkozta a Premiere magazinnak: „Három különböző nézőpontot láthatunk: a levegő (repülőkkel), a föld (a dunkerque-i tengerparton) és maga a tenger. Mindhárom helyszínnek más az időkezelése: a szárazföldi csak egy hétig tart, a tengeren legfeljebb egy napot vannak, a levegőben pedig egy órát.

Nolan tehát eljátszik az idő kezelésében és értékelésében rejlő dramaturgiai lehetőségekkel. Mi tűnik hosszabbnak? Egy perc a fronton vagy egy óra a levegőben?

 

4. Suspense filmek inspirálták

Nolan 11 filmet szedett össze, amelyekről azt állította, segítették elkészíteni a Dunkirköt. A klasszikus filmek közül bekerült a listába a háborús Nyugaton a helyzet változatlan és Alfred Hitchcock Boszorkánykonyhája. Ez persze nem olyan meglepő: ki értene jobban a feszültségteremtéshez, mint Hitchcock?

A klasszikusabbak mellett azonban van néhány meglepő választás: Sandra Bullock és Keanu Reeves Féktelenülje is az idővel játszik, de bekerült a listába Denzel Washington akciófilmje, a Száguldó bomba is.

 

5. Nolan most van legközelebb a némafilmhez

A Fundangónak nyilatkozva megtudhatjuk, hogy Christopher Nolan eddigi filmjei közül ezt tartja a legtisztábban vizuális alapokra helyezettnek. Dramaturgiáját elsősorban nem a párbeszédek viszik előre, hanem az, amit a kamerák láttatnak velünk. Ebben az értelemben valahogy visszatért a némafilmes hagyományokhoz.

 

6. Jelen idejű elbeszélést kapunk, ne várjunk flashbackeket!

A legnagyobb kihívás ilyenkor” – mondja a rendező –, „hogy nem tudunk meg sokat a karakter előéletéről, mégis kell, hogy legyen róla egy képünk. A jelenben kell élnünk a szereplővel, csak az ő tapasztalataiból építkezhetünk, csak az ő szemén keresztül nézhetünk.” Nagyjából ilyesmire vállalkozott George Miller a Mad Max: A harag útjában. Hasonlót valóban megnéznénk Christopher Nolantől is.

 

7. Hozta a rendező régi kollégáit is

Ez mindig a jó moziélmény egyik legnagyobb biztosítéka. A zeneszerző természetesen most is Hans Zimmer, ahogy az az Eredet és A sötét lovag-trilógia esetében is volt. Hoyte von Hoytema a Csillagok között után ismét beállt a kamerák mögé, Lee Smith pedig a Batman: Kezdődik (2005) óta állandó vágója Christopher Nolan filmjeinek.

 

8. 75 %-ban IMAX-re forgatott

Ilyen nagy arányban még semelyik filmjében nem használta ezt a technikát. Most pedig ráadásul különleges megoldásokat kellett találni, hogy a kis tengeri hajókon és egyéb kis és zárt helyeken is tudják használni. Az IMAX kamerákat azért sem tudják a rendezők nagyobb arányban használni, mert működése nagyon hangos, párbeszédek felvételére csak korlátozottan használható. Mivel azonban a Dunkirk erőssége a vizualitása, itt az IMAX hátránya kevésbé volt zavaró.

10 érdekesség, amit nem tudtál az IMAX-ről

 

9. A Dinamó-hadművelet igaz történetét látjuk

Vajon túl fogja élni, meghal a következő bombától, még mielőtt eléri a partot? Igazából csak ezt akartam megmutatni, hogy a néző ezen gondolkodjon” – nyilatkozta Nolan a Premiere magazinnak, hozzátéve, hogy továbbra sem történelemórát szeretett volna tartani 107 percben.
Mindezek ellenére a történelmi hűség megmaradt. A hadművelet során angol, francia, belga és kanadai katonákat vették körül a német csapatok. 338.226 katonát menekítettek ki 800 hajóval. Nagyjából 60.000 katona veszett oda, így azt sem tudjuk, a film karakterei köztük vannak vagy sem.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya