Fókuszban Ráadás

Dustin Hoffman a kamera mögött

Quartet 2Dustin Hoffman közel ötven éve tartozik a világ élvonalába: egyike a legtehetségesebb, legrutinosabb, legelismertebb színészeknek. Sokáig titkolta, hogy rendezőként is szeretné kipróbálni magát. A változást Ronald Harwood forgatókönyve hozta meg: a Kvartett olvastán Hoffman úgy érezte, képes belefogni első játékfilmjébe, mint rendező.

„Dustin évek óta szerette volna kipróbálni magát, jópárszor közel is került e vágyához – valószínűleg többször, mint ahány alkalomról tudomásom van.”  – mondja Finola Dwyer. „A rendezés teljesen különbözik a színészkedéstől, ezért igazán biztosnak kellett lennünk abban, hogy készen áll a kihívásra.”

„Elmondtam Finolának, hogy érdekel a dolog, de nem adta nekem a munkát azonnal. Azt mondta azzal az új-zélandi akcentusával: Gondolkodom rajta.” – emlékszik Hoffman.

Már az első megbeszélések után világossá vált Dwyer számára, hogy Hoffman ugyanúgy látja a feladatot, mint ő. „Kezdettől fogva szinkronban voltunk. Dustin egészen egyedi perspektívákat mutatott, de mindig ugyanazon az ösvényen jártunk. Úgy gondolom, életének egy olyan szakaszában volt, hogy készen állt a munkára. Olyan csapatot akart összehozni, melynek tagjai tudnak egymással dolgozni, megadván a biztonságot és a támaszt azokon a területeken, ahol nincs otthon. Ő volt az első, aki jelzett, ha ilyesmi adódott.”

„Az első dolog, amit Dustin megosztott velem, hogy ő nem vizuális típus. Segítséget kért ezzel kapcsolatban. Tudta, hogyan kell eljátszani a film legkisebb részét is, és használta kivételes ösztöneit.” – mondja de Borman.

A rendezéssel kapcsolatban Hoffman elismerte, hogy egészen új látásmódra volt szüksége: „Úgy gondolom: azok a dolgok, amiket megtanultam, igazán gyermetegek voltak ahhoz képest, hogy mennyi időt töltöttem a kamera előtt. Fogalmam sem volt, hogy a producer és a rendező közelében elhelyezett gépnek köze nincs ahhoz, amit a vásznon látsz. Minden egy vonatszerencsétlenség utáni állapothoz fogható, folyamatosan! Megtanultam, min mentek keresztül. És minden egyes nap úgy kellett tenniük, mintha rendben mennének a dolgok, mert nem akartak téged is feszültté tenni. Nem te fejezed be a saját filmed, az fejez be téged. Nem hiszem, hogy zsigerileg megértettem volna mindezt, ha nem kerülök ebbe a pozícióba.”

„Ez egy új terület Hoffman számára, és azt hiszem, még mindig keresi a saját útját.” – mondja Maggie Smith. „De mindannyiunk számára élvezetes volt a forgatás, mert engem például soha életemben nem rendezett színész. Teljesen tisztában van a másik oldallal. Tudja, milyen hosszúnak tűnik a várakozás, mielőtt kezdhetnénk. Tudja, milyen az, hogy mikor végre vesszük a jelenetet, és valaki elveszíti a fonalat… Nagyon körültekintő volt ezzel kapcsolatban, megadta az időt mindenre.”

Quartet

Connolly szerint: „Dustin briliáns rendező, mert briliáns színész, s ezért úgy rendez, mint egy színész. Tudja a gyenge pontjaidat, hogy mitől félsz, és sosem hagy lógni. Legtöbbünknek az a félelme, hogy hülyének nézik, olyat mond, amiben nem hisz igazán. Például, hogy úgy érzed, a szöveg illik a karakteredhez. Dustin magától észrevette, ha volt ilyen és minket megelőzve jelzett, szólt. Mert úgy gondolkodik és viselkedik, mint egy színész. Kiváltságos helyzet.”

„Vad.” – nevet Collings. „Egész éjjel dolgozott, ha akartuk. Ez adta az élvezetét a vele való munkának. Különbözik mindenkitől, mert tudja, hogyan kell minket addig piszkálni, míg talál egy kis lyukat, melyen át elérhet minket, mint színészeket.”

„Dustinnak több energiája van, mint nekünk összesen.” – mondja Dwyer. „Megállíthatatlan, olyan mint egy hurrikán.”

Courtenay egyetért: „A legtöbb Oxfordban vagy Cambridge-ben végzett rendezőnek intellektuálisabb szemszöge lehet, de Dustinra az aktív részvétel a jellemző. Nagyon specifikus feljegyzései vannak, erős a jelentek felépítésében. A mottója: „Ragadd meg és tedd igazzá.”

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..