Fókuszban Ráadás

Emelkedő majmok – Box office július 11-13.

A majmok bolyója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)

A majmok bolyója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)A három évvel ezelőtti epizód eredményei, a pozitív kritikák és az elégedett nézői visszajelzések sikerre vitték A majmok bolygója: Forradalmat, összességében a nyár egyik legnagyobb bevételű filmje is lehet a sci-fi. Ezalatt a művészmozikban tarolt a Sráckor

Öt éve biztosan kevesen gondolták volna, hogy A majmok bolygója feltámasztására szánt hollywoodi kísérlet ekkora sikert ér majd el. Az 1968-as zseniális regényadaptáció (eredetileg a történet ugyanis egy francia regényben jelent meg) hatalmas diadal volt, 32,6 milliót fialt hazájában, ez mai árakon 198 milliót jelent – ezt kvázi biztosan túlteljesíti az aktuális A majmok bolygója, vagyis a Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes, magyar bemutató: júl. 17.)

A Charlton Hestont főszerepbe helyező eredeti annó négy folytatást élt meg, 1973-ig minden évben egyet, és természetesen mindegyik résznek egyre kevesebb bevétele volt (az utolsónak 8,8 millió). A következő próbálkozás a 2001-es Tim Burton-féle remake abszolút értékben és inflációval kiigazítva egyaránt a legsikeresebb, 180 milliója 253,1 miilliót érne mai árakon. A felélesztett sorozat következő részének minden bizonnyal az lesz a célja, hogy ezt az összeget überelje, a Forradalomnak erre már nagyon kevés esélye van.

A majmok bolygója: Forradalom 73 millióval nyitott múlt hétvégén, közel a harmadával többel, mint három éve a Lázadás. A jelentős emelkedés éppen a Lázadás sikerének volt köszönhető, azt ugyanis imádták a nézők, mindenki elégedett volt vele – azaz a közönség és a kritikusok egyaránt –, csakúgy, mint az aktuális résszel. Ez az általános pozitív viszonyulás 176,8 milliót eredményezett, és nagyjából hasonló kifutásra számíthatunk idén is. A szorzó alapján a Forradalom végeredménye 237 millió lenne, tehát kis szerencsével akár az egész széria legsikeresebbje lehet, még ha mai árakon számoljuk is.

Más premier nem lévén valamivel többet foglalkozhatunk a korábban bemutatott filmekkel, bár sajnos kevés ad okot elégedettségre. A Transformers – A kihalás kora (Tranformers: Age of Extinction, magyar bemutató: júl. 3.) a Godzillához hasonlóan teljesít, azaz remek nyitás után elképesztően nagy eséseket produkál. Harmadik hétvégéjén már csak 16,5 milliót hozott a konyhára, végeredménye így talán a 250 milliót se éri el. Meg kell azonban említeni, hogy a világ többi részén hihetetlenül népszerű, a nemzetközi bevételeivel már az év legnézettebb filmje. A Tammy ezzel (és az általam várttal) szemben remekül tartotta nézettségét, 40%-os csökkenése azt jelenti, hogy akár 90 milliót is bezsebelhet. A top tíz legjobbja mégis a 22 Jump Street – A túlkoros osztag (magyar bemutató: aug. 21.), amely bemutatásának ötödik hetében még mindig a lista negyedik helyén áll, és összesen már 172 milliót keresett a Sonynak.

A majmok bolyója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)
A majmok bolyója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)

Az ezres kópiaszámhoz közelít már a Szerelemre hangszerelve (Begin Again, magyar bemutató: júl. 24.) terjesztése, sajnos azonban a bővüléssel nem igazán nő a bevétele, egyre nagyobb gondot okoz az alacsony átlagbevétel. A Snowpiercerrel a forgalmazó nem ilyen bátor, még mindig csak 350 moziban vetítik és igen kevés sikerrel.

Öt moziban nyitott az idei Berlinale egyik nagy nyertese és felfedezettje, a Sráckor (Boyhood, magyar bemutató: szept. 18.) Richard Linklater filmje hihetetlen vállalkozás: 12 éven át forgatták minden nyáron Texasban, a történetet a rendező és a három főszereplő (a fiú, az apa – Ethan Hawke – és az anya – Patricia Arquette) együtt alakították. A végeredmény hihetetlen kritikai siker: nem akadt egyetlen ítész sem, aki negatív véleményt fogalmazott volna meg a Sráckorral kapcsolatban.

Sráckor (Boyhood)
Sráckor (Boyhood)

Az öt moziban, ahol vetítették, 71 ezres átlagot produkált, és ez az idei évben a második legjobb eredmény, csak A Grand Hotel Budapest volt képes ennél jobban megtölteni a termeket. Innentől minden a forgalmazón múlik, de vélhetően nem lesz nehéz dolga sikerre vinni a több mint két és fél órás drámát, hiszen az mindössze 2,4 millióba került. A terembővítés eredményeiről természetesen folyamatosan tudósítunk.

A jövő héten zsúfoltság lesz a multiplexekben, hiszen jön a Repcsik: A mentőalakulatA megtisztulás éjszakája és a Szexvideó. Az első helyre az utóbbinak van esélye, de ilyen szoros mezőnyben bármi előfordulhat.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..