Ráadás

Emmy 2019: Kik fognak és kiknek kéne nyerniük?

Vajon győz a Csernobil és vajon sikerül megszorongatni a két leköszönő, többszörös bajnokot, Az alelnököt és a Trónok harcát?

DRÁMÁK

Ugye az Emmy szabályai kimondják, hogy a fő kategóriához legalább hat epizódot kell jelölni az adott sorozatból. Talán ez volt az a pont, ahol a Trónok harca jórészt csalódott rajongótábora biztosra vette, hogy kedvencük – illetve sokaknak egykori kedvence – biztos nem kerül be idén a legjobb drámasorozat kategóriába. Hisz a mindössze hat részből álló utolsó évad mindegyik epizódját nevezni kellett, amibe beletartozik az utolsó három is. Az a három, ami több százezer nézőt haragított magára. Született petíció, hogy az egészet forgassák újra, a sorozat alkotói ellen hecckampány indult, és még maga

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

George R.R. Martin is gyorsan biztosított mindenkit, hogy a regényfolyamnak nem így lesz vége.

Nos, mindez hasztalan volt, legalábbis az amerikai televíziós szakmát nem hatotta meg a világméretű haddelhadd. A végeredmény pedig az lett, hogy az eddig is rekordokat döntő széria újabb rekordokat döntött meg. Természetesen azt ezen a ponton kell megjegyezni, hogy a sokaknak nem tetsző lezárás miatt buta szakmai döntés lett volna mellőzni a továbbra is magas színvonalon dolgozó operatőröket, vágókat, látványtervezőket vagy akárki mást a stábból – de ezt talán még a legdühösebb rajongók sem várták. Az viszont döntő érv, hogy például a sokat szidott utolsó három részből kettő is bekerült a legjobb rendezők, egy pedig a legjobb forgatókönyv kategóriába – és ha már itt tartunk, Kit Harington, Emilia Clarke, Peter Dinklage és Lena Headey is eme három rész valamelyikéért jutott be a legjobbak közé a saját kategóriájában.

Trónok harca

Ilyen előzmények után nem nagy ördöngösség arra tippelni, hogy az HBO fantasyeposza ismét megnyeri az Emmy fődíját és egy sor technikai és művészeti elismerést is mellé. Attól se lepődjön meg senki, ha Peter Dinklage ismét kap egy szobrot, vagy ha a harmadik epizódért jelölt Miguel Sapochnik rendező neve mellé kerül a legtöbb voks, hisz

tagadhatatlan, hogy szépen levezényelte az akcióval és érzelmi csúcspontokkal is teli deresi csatát.

Természetesen ebben benne van az is, hogy ugyan az ellenfelek között sok nagy kedvenc van a Better Call Saullal kezdve az Ozarkon és a Megszállottak viadalán át egészen a Golden Globe-bajnok Bodyguardig, egyikben sem érezni azt az erőt, ami elég lenne egy ilyen, összességében igencsak formabontó és nagy hatású sorozat legyőzéséhez. Ha mégis választanom kéne, talán azt mondanám, hogy Ozark vagy Megszállottak viadala, de erre tényleg hangyányi esélyt látok csak. Arra azonban jóval többet, hogy a „veszteseket” fontos díjakkal kárpótolják majd. Erős a gyanúm, hogy a drámai színésznők közül a Megszállottakból választják majd Sandra Oh-t, de az sem kizárt, hogy Jodie Comert.

Bodyguard

A férfi főszereplőknél Jason Bateman győzhet az Ozarkért, de őt jól megszorongathatja a Pose főszereplője, Billy Porter. Ha így is lesz, a női mellékszereplőknél akkor is meglesz az Ozark jól megérdemelt „vigaszdíja” azzal, ha Julia Garner nyer – bár ha Peter Dinklage-en kívül győzhet még valaki abból a stábból, akkor az épp a mellékszereplők között jelölt Maisie Williams lesz.

Legjobb sorozat (dráma): Trónok harca
…és amire mi szavaznánk: Ozark
Legjobb rendezés (dráma): Trónok harca – 8. évad, 3. rész
…és akire mi szavaznánk: Trónok harca – 8. évad, 3. rész
Legjobb forgatókönyv: Megszállottak viadala – 2. évad, 2. rész
…és amire mi szavaznánk: Bodyguard – 1. évad, 1. rész
Legjobb férfi főszereplő: Jason Bateman (Ozark)
…és akire mi szavaznánk: Billy Porter (Pose)
Legjobb női főszereplő: Sandra Oh (Megszállottak viadala)
…és akire mi szavaznánk: Sandra Oh (Megszállottak viadala)
Legjobb férfi mellékszereplő: Peter Dinklage (Trónok harca)
…és akire mi szavaznánk: Jonathan Banks (Better Call Saul)
Legjobb női mellékszereplő: Julia Garner (Ozark)
…és akire mi szavaznánk: Julia Garner (Ozark)
Legjobb férfi vendégszereplő: Bradley Whitford (A szolgálólány meséje)
…és akire mi szavaznánk: Kumail Nanjiani (The Twilight Zone)
Legjobb női vendégszereplő: Jessica Lange (American Horror Story: Apocalypse)
…és akire mi szavaznánk: Carica van Houten (Trónok harca)

 

VÍGJÁTÉKOK

A vígjátékok kategóriája már nehezebb dió, legalábbis egy ideális világban annak kéne lennie. Egyrészt ott van az HBO másik leköszönő sorozata, Az alelnök, ami az utolsó évadjával is igencsak magasra tette a lécet. A sorozat alkotói sosem féltek a kényesebb témáktól, attól pedig pláne nem, hogy pengeéles szatírát kanyarítsanak ezek köré egy minden tekintetben kiváló színészgárda segítségével. Az alelnök okos és vicces, a Tévéakadémia pedig szereti megünnepelni a távozó nagyjait. Nincs is ezzel semmi baj. Illetve nem lenne, ha nem szerepelne a listán az Amazon The Marvelous Mrs. Maiselje, ami a második évadjával még magasabbra tette a lécet. Vagy a szintén második szezonját megélt Fleabag, ami legalább annyira volt üde színfoltja ennek az évnek, mint a Netflix Russian Dollja.

Barry

Talán a szavazók itt majd többet törik a fejüket, de valószínűleg ezt a kategóriát is behúzza majd az HBO Az alelnökkel, ami simán hoz majd egy újabb szobrot Julia Louis-Dreyfusnek és valószínűleg a vendégszereplők között induló Peter MacNicolnak is. Ez persze azt jelenti, hogy a többi kategóriában jönnek a vigaszdíjak, és most sem érdemtelenül. A mellékszereplők között a Mrs. Maisel két csodája, Tony Shalhoub és Alex Borstein szinte biztos befutók, különösen úgy, hogy az aktuális évadban mindkettejük karaktere nagyobb teret kapott. Utóbbira azért nagyobb veszélyt jelenthet a friss Oscar-díjas Olivia Colman, aki a Fleabagben is kiválóan furcsa volt.

És persze ott van a Barry, ami simán tűnhet az HBO másodvonalbeli választásának, miközben a sorozat sokkal erősebb, mint sokan gondolnák.

Nem is csoda, hogy a fogadóirodáknál a sorozat bérgyilkosból lett színész címszereplőjét megformáló Bill Hader simán lenyomja Ted Dansont (A jó hely) és Michael Douglast (The Kominsky Method). Sőt, még az sem kizárt, hogy Hader rendezőként is bearanyozódik a második évad ötödik epizódjáért, aminek csak Daniel Palladino tehet keresztbe a The Marvelous Mrs. Maisel egyik legjobb epizódjáért, amelyben a család megérkezik az ominózus nyári táborba.

 

Legjobb sorozat (dráma): Az alelnök
…és amire mi szavaznánk: The Marvelous Mrs. Maisel
Legjobb rendezés (dráma): Barry – 2. évad, 5. rész
…és akire mi szavaznánk: The Marvelous Mrs. Maisel – 2. évad, 4. rész
Legjobb forgatókönyv: Fleabag – 2. évad, 1. rész
…és amire mi szavaznánk: Fleabag – 2. évad, 1. rész
Legjobb férfi főszereplő: Bill Hader (Barry)
…és akire mi szavaznánk: Ted Danson (A jó hely)
Legjobb női főszereplő: Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
…és akire mi szavaznánk: Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)
Legjobb férfi mellékszereplő: Tony Shalhoub (The Marvelous Mrs. Maisel)
…és akire mi szavaznánk: Tony Shalhoub (The Marvelous Mrs. Maisel)
Legjobb női mellékszereplő: Alex Borstein (The Marvelous Mrs. Maisel)
…és akire mi szavaznánk: Alex Borstein (The Marvelous Mrs. Maisel)
Legjobb férfi vendégszereplő: Peter MacNicol (Az alelnök)
…és akire mi szavaznánk: Luke Kirby (The Marvelous Mrs. Maisel)
Legjobb női vendégszereplő: Jane Lynch (The Marvelous Mrs. Maisel)
…és akire mi szavaznánk: Jane Lynch (The Marvelous Mrs. Maisel)

 

TÉVÉFILMEK

És ezzel elérkeztünk a harmadik fő kategóriához, ami ismét csak könnyen záródhat az HBO diadalával, és ebben a győzelemben ugyancsak ott lesz egy jó adag nosztalgiafaktor. Természetesen a Deadwoodról van szó, ami egy külön fejezet az HBO-sorozatok történetében – és nem utolsósorban egy sorozatról, amelynek végső lezárására hosszú-hosszú évekig vártak a rajongók. Az HBO most megadta nekik ezt egy egész estés tévéfilm formájában. És ez egy olyan lezárás lett, amitől senki nem ragadott tollat, hogy petíciót írjon.

Deadwood: A film

Persze kihívók akadnak, közülük is legerősebb az újszerű, interaktív történetválasztó Netflix-produkció, a Black Mirror Bandersnatch epizódja – és persze ott a való élet, ami mostanában is viharosan íródik, és ez segíthet a Brexitnek.

 

MINISOROZATOK – LIMITÁLT SOROZATOK

És végül a negyedik fő kategória, amivel az HBO tökéletesen megkoronázhatja diadalát, hisz ott van nekik a Csernobil, az év meglepetéssorozata. Teljesen nyilvánvaló, hogy az emberiség történetének egyik legnagyobb üzemi katasztrófáját, és annak emberi és politikai hátterét bemutató széria tengeren innen és túl is mély benyomást tett a nézőkre – a valóság pedig pár hete újra megmutatta, hogy az oroszok és az atom még mindig nem jó párosítás. Abban azonban senki ne legyen biztos, hogy ez a történet ugyanazt a hatást képes elérni odaát, mint itt, a szerencsétlenség közvetlen szomszédságában.

When They See Us

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Csernobil ne győzhetne egy nagyot, de mindenképpen vegyük figyelembe, hogy az ellenfelek mindegyike amerikaibb nála. Amerikaibb a When They See Us, amerikaibb a Fosse/Verdon és amerikaibb a Szökés Dannemorából és az Éles tárgyak is. És bizony ezen sorozatok többsége nem marad el a Csernobiltól, mindegyiknek megvan a maga erőssége – különösen a színészi alakítások terén, ami mindegyik esetében kiváló. A kérdés már csak az, hogy a szavazók melyik mögé akarnak odaállni. Egy zsigerig ható valós történet, egy olyan katasztrófa krónikája mögé, ami a mai napig érezteti hatását? Egy olyan, szintén húsbavágó dráma mögé, ami mértéktartóan és alaposan mutatja be az amerikai jog egyik szégyenletes fejezetét? Egy olyan sorozat mögé, ami intim közelségbe hozza az amerikai showbiznisz egyik leglegendásabb párosát vagy egy hangulatos és szépen komponált pszichológia thriller mögé?

Nos, valószínűleg ez lesz az est egyik legnagyobb kérdése, ahol majd lehet, hogy csak egy célfotó dönt.

 

Legjobb tévéfilm: Deadwood – A film
…és amire mi szavaznánk: Deadwood – A film
Legjobb minisorozat/limitált sorozat: Csernobil
…és amire mi szavaznánk: Csernobil
Legjobb rendezés: When They See Us
…és amire mi szavaznánk: When They See Us
Legjobb forgatókönyv: When They See Us
…és amire mi szavaznánk: When They See Us
Legjobb férfi főszereplő: Jharrel Jerome (When They See Us)
…és akire mi szavaznánk: Jharrel Jerome (When They See Us)
Legjobb női főszereplő: Michelle Williams (Fosse/Verdon)
…és akire mi szavaznánk: Michelle Williams (Fosse/Verdon)
Legjobb férfi mellékszereplő: Ben Whishaw (A Very English Scandal)
…és akire mi szavaznánk: Stellan Skarsgard (Csernobil)
Legjobb női mellékszereplő: Patricia Clarkson (Éles tárgyak)
…és akire mi szavaznánk: Patricia Arquette (A tett)

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés