Ráadás

Fábri Zoltán: „Ez is ember műve” – festménykiállítás

Fábri Zoltán

Fábri ZoltánAmilyen ismert Fábri Zoltán (1917-1994) rendezőként, oly kevéssé festőként, pedig képei is figyelemre méltóak. Ha az utóbbiak kimaradtak volna idáig, most részben bepótolhatjuk a hiányosságainkat a november 21-től december 7-ig látogatható „Ez is ember műve” c. kiállításon.

Ennek megrendezésével az örökös, Fábri Péter bízta meg a Kiskép Galériát, mely a Civil Alap – 2014, Holokauszt 70 elnevezésű, állami pályázaton nyert támogatást a tervekhez.

Az Ez is ember műve az egyik kép címe eredetileg, mely meztelen, szenvedő női alakot ábrázol, aki görnyedezve kaparja a földet – hullákat temet? –, háttérben pedig a háború nyomai: tűz, romok, halottak. Ez a rövid leírás talán már előre is vetítette, miről szól a kiállítás: az erőszakról, megalázottságról, kiszolgáltatottságról, árulásról, félelemről, szenvedésről és még sorolhatnánk a szörnyűségeket. Ennél sokkal konkrétabbakat is: a Halálmenet c. kép, mely a kiállítás honlapján is látható, Fábri saját élményén alapul: szemtanúja volt, amint Linznél a németek zsidók és kommunisták elgyötört, rongyos tömegeit terelik le egy uszályról.

Jóllehet, a megtekinthető darabok a nyolcvanas évekből származnak, expresszionista stílusuk azt a korszakot idézi, amikor Fábri a Képzőművészeti Főiskolán Réti István festő növendékeként tanult – az 1930-as években –, témáik pedig a rendezői életmű folytatásaként olvashatók. Ennek szellemében a rendező unokája videóösszeállítást is készített a rendező filmjeiből és egy vele készült riportfilmből, Nádasy László Történetek a magyar filmből I.-éből.

Fabri Zoltan_Halalmenet

Fábri Zoltán: Halálmenet

A kiállítás a Vár egy talán kevéssé ismert, látogatott épületében, a neogótikus palotába oltott művházszerűségben, a Magyarság Házában kapott termet. De ez ne riasszon el senkit! Bár a neoncsövekkel megvilágított terem maga nem a legalkalmasabb galériának, a képek a lehetőségekhez képest egyenletesen vannak elrendezve, kellemes, ízléses összhatást nyújtva. A montázs és a képek megnézése mellett olvashatunk Fábri Zoltán egy-egy a témába vágó szövegéből is. A kiállításhoz ugyancsak igényes és ingyenes katalógus is készült, mely az összes kiállított képet tartalmazza – részletfotókkal kiegészítve –, valamint olvasható benne Fábri Péter örökös, El-Chami Mária kurátor és Barabás Klára filmtörténész egy-egy erre az alkalomra írt szövege is.

Szép, gondos, izgalmas kiállítás, örülhetünk. Legutóbb a 38. Magyar Filmszemlén (2007) voltak láthatóak Fábri-anyagok: díszletterveket, forgatókönyvek, festményeket is, viszont koránt sem mindent a gazdag hagyatékból, melynek bemutatása még várat magára. De ez el- és jól kezdődött.

„Kedves európai (ejtsd: ejrópai) barátom! … Önnek tehát öt perce van, hogy eldöntse”, egyelőre nem azt, hogy Gugyu, Tomóceusz Katatiki bőrében támadjon-e föl, hanem azt, hogy elmegy-e megnézni Az ötödik pecsét rendezőjének festményeit?

Bővebb információ a www.fabrizoltan.org-on érhető el. Az oldal egyben a most induló Fábri Zoltán Digitális Archívum honlapja is, melyet Fábri Péter azzal a céllal hozott létre, hogy lépésről-lépésre digitalizálva a hagyatékot, elérhetővé tegye azt a kutatók és érdeklődők számára.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya