Ráadás

Felnőtt érzelmek gyerektestben – Deák Kristóf kedvenc filmes gyerekkarakterei

Vámpírbarátság, gyerek-felnőtt barátság, majdnem-szerelem-barátság – listánkban az Oscar-díjas Mindenki rendezője, Deák Kristóf kedvenc gyerekfiguráit ismerheted meg!

A Filmtekercs.hu Filmklubjának következő alkalmán magyar kisjátékfilmek lesznek terítéken, amelyek felnőtt komolyságú történeteket mesélnek el gyerekszemszögből. A műsorból természetesen nem hiányozhat az Oscar-díjas Mindenki sem, sőt a vetítés után a rendezővel, Deák Kristóffal beszélgetünk. Ennek apropóján kértük meg őt, hogy mutassa be kedvenc filmes gyerekkaraktereit – listánkban dőlt betűvel olvashatóak gondolatai.

Belegondolva mindegyiket azért szeretem, mert egyik sincs infantilizálva, ugyanúgy vannak megírva, mint egy felnőtt karakter – komplex érzelmekkel működő, teljesen átélhető problémákkal küszködő emberek ezek a gyerekek, az extrém körülmények (vagy eredetük) ellenére.

 

Will & Lee – Rémbó fia (Garth Jennings, 2007)

Galaxis útikalauz stopposoknak című filmet is jegyző Garth Jennings vígjátékában a történetet Will szemszögéből látjuk, aki egy mélységesen vallásos, szigorúan konzervatív angol család legifjabb sarja. Willnek sosem adatott meg, hogy a rádión vagy tévén át érkező hazugságokat élvezhesse, míg egyszer barátja, Lee – aki bizarr házivideókat gyárt – meg nem mutatja neki a Rambo című kalózvideót. A film akkora hatással van Willre, hogy eldönti: barátja segítségével elkészíti a saját verzióját…

Csodás páros, a mintaszerű „jó gyerek + rossz gyerek felállás”. Nagyon szépen van felépítve a pszichológiája annak, hogy miként viszi bele a „rosszba” (az alkotásba) a puritán vallásos családból származó Willt a vad Lee ­– és közben hogyan szelídíti meg Leet Will.

 

Oskar & Eli – Engedj be! (Tomas Alfredson, 2008)

Tomas Alfredson horror-drámájában Stockholm fagyos és meglehetősen nyomorúságos külvárosában járunk, valamikor a ’80-as évek elején. Hősünk, Oskar Eriksson teljesen átlagos, ám magányos 12 éves kisfiú. Egy nap egy fán, nem messze Oskarék házától egy rituálisan meggyilkolt fiú holttestére bukkannak. Oskar eközben megismerkedik Elivel, aki a szomszéd lakásba költözött. A kis Eli ugyanolyan magányos, mint Oskar, így hamar barátságot kötnek.

Egy lényegesen extrémebb gyerekbarátság, de ugyanolyan megható. Talán az egész filmtörténetben nincs még egy ilyen különös, mélyen kidolgozott, tragikus vámpírkarakter, mint Eli. Oskar pedig egy csodálatosan nyitott, kíváncsi figura, aki nem hagyja magát elrettenteni, mert a jót keresi a másikban.

 

Jack – A szoba (Lenny Abrahamson, 2015)

Az ötéves Jack (Jacob Tremblay) számára egy tizenkét négyzetméteres szoba az egész világ. Anyukájával, Joyjal él itt, aki szeretettel törődik vele, játszik vele és mesél neki. Az igazságot azonban nem árulja el: 7 évvel ezelőtt Joyt még tinédzserként elrabolta egy férfi és fogva tartja őt ebben a szobában. Ahogy azonban Jack egyre nő, Joyt egyre inkább aggasztja kettejük biztonsága, s úgy érzi, menekülniük kell innen…

Félelmetesen erős és hiteles alakítás. Jack hiperérzékeny kisfiú, teljesen gyanútlanul egy rettenetes helyzetben, sosem lehet tudni, hogy pontosan mit fog csinálni a következő pillanatban – ezért aztán óriási tétje van mindennek, amit tesz. Nem akarok semmit lelőni, de már a film közepén hőssé válik, a végén pedig (teljesen máshogy, de) még egyszer.

 

Mathilda – Léon, a profi (Luc Besson, 1994)

Luc Besson filmjét senkinek nem kell bemutatni: Léon, a magányos bérgyilkos New Yorkban él. A szomszédjában lakó családot egy rendőrségi akció során lemészárolják, csak a 12 éves Mathilda marad életben. Léon megszánja a lányt és magához veszi. Idővel szinte elválaszthatatlanok lesznek, és a szenvtelen bérgyilkos úgy gondoskodik Mathildáról, mintha a saját lánya lenne.

No comment… Ebben a 12 éves lánykarakterben annyi tragikus, zavarbaejtő, szívszorító és bizarr réteg feszül egymásnak, hogy inkább róla kellett volna elnevezni a filmet. Talán azóta sem volt ennyire jó Natalie Portman más szerepben.

Jess & Leslie – Híd Terabithia földjére (Csupó Gábor, 2007)

Jess szeretne korosztályának leggyorsabb futójává válni, ám terveit keresztülhúzza az iskolába érkező új lány, Leslie, aki mindenkit lefut. Mégis barátokká válnak, és a lány olyan képzeletbeli világot nyit meg Jess számára, amely egész életét megváltoztatja. Ez a hely, Terabithia tele van mágikus lényekkel, és Jess és Leslie a király és a királynő.

Ez pedig egy majdnem-szerelem (fiú-lány gyerekbarátság) és egy elképzelhetetlen trauma feldolgozásának gyönyörű ábrázolása, benne minden felnőtt érzelemmel, csak épp százszorosra nagyítva. Jess egészen biztos, hogy Josh Hutcherson élete alakítása, és a kishúgát játszó Bailee Madison is iszonyú erős emléket hagy az emberben!

 

Élőben is meghallgatnád Deák Kristóf gondolatait? Találkozzunk november 29-én, 19 órakor az ADNA Caféban!

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.