Ráadás

FM ‘tekercs podcast #06 – Magyar vászonra magyar filmet!

A Belga ikonikus dalának parafrázisával köszöntjük a kedves olvasót! Szerda esti gálavetítése óta dübörög a Magyar Filmhét, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy visszatekintünk az elmúlt évre, a magyar film helyzetéről jelenleg, és szemezzünk az idei év várható magyar premierjei közül.

Szülinapos köszöntés után mindenki számba vette, melyik magyar film tetszett neki az előző évből. A különböző csoportosítások, szerzői és közönségfilmes meggondolások után vontunk mérleget tehát a tavalyi évből. Kerestük a választ arra is, milyen új műfajt szeretnénk látni magyar filmből. láttatok például már jó magyar horrorfilmet?

Beszéltünk az éppen futó magyar filmhétről is. Tavaly után ismét old school fanyalgás közepette hasonlítottuk össze a filmszemlét a filmhéttel, majd széttárt karokkal kerestük a választ arra: mi értelme még egyszer levetíteni az egyszer már megbukott filmeket? És miért várunk még egy egész hónapot a filmdíj jelöltek kihirdetésére?

Végezetül pedig kerestünk néhány biztató pontot az idei évre vonatkozóan. Nagyon reméljük, idén sem maradunk fesztiválsikerek nélkül. A magyar filmekről egy álmos keddi koraestén Gyöngyösi Lilla, Sergő Z. András és Szécsényi Dániel beszélgetett.

Idekattintva letöltheted, itt pedig a YouTube-on is meghallgathatod.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.