Ráadás

FM ’tekercs podcast #08 – Cannes 2018: Kibeszélő a legmegosztóbb filmről

Egy feminista kiáltványként aposztofálható női háborús film kavarja a legnagyobb port eddig Cannes-ban. A zsűri női tagjai és az összes női sztár, aki a helyszínen tartózkodott, azért protestált, hogy legyen több hasonló, női rendező által készített film. Csak épp a Girls of the Sun éppen a rendezése miatt kifogásolható.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A #metoo botrány óta mindennek a nőkről kell szólnia. A trend mellett Cannes sem megy el, legalábbis a felszínen. Miközben a zsűri elnöke nő, és a tagok között is kevesebb a férfi, addig a versenyprogramba választott 21 alkotásból mindössze hármat rendezett nő. Pont ezért szombaton a zsűri tagjai közül ketten, Ava DuVernay  és Kristen Stewart szerveztek egy demonstrációt, hogy legyen több rendezőnő. És ezt éppen az Eva Hudson által dirigált Girls of the Sun világpremierje elé időzítették. Csakhogy a filmben sokak szerint éppen a rendezés a leggyengébb.

A kiáltványról, a filmről és az azt követő sajtótájékoztatóról beszélgetünk az FM ‘tekercs podcast cannes-i különkiadásában. Az adásunkat meghallgathatjátok Mixcloudon, illetve az alábbi YouTube-linken.

További Cannes-i tudósításokért pedig ide kattintsatok.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés