Ráadás

FM ‘tekercs podcast #14 – A szuperhősfilmek válsága és a Joker

Az FM ‘tekercs podcast következő adásában hárman beszélgetünk arról, hogy a Joker mitől különbözik az aktuális képregényfilmektől, és hogy a média hogyan viszonyul a szuperhősös alkotások tömkelegéhez.

Martin Scorsese kommentjei – arról, hogy a szuperhősfilmek szerinte nem filmek, csupán vidámparki látványosságok – jókora elégedetlenséget okoztak az internet népének körében. A nagy múltú rendező véleménye ugyanis beindított egy diskurzust, mely szerint kinek van joga meghatározni, mik az igazi és a hamis filmalkotások, valamint a mozik mit jelentenek egy átlagos néző számára a mai nap.

Nemcsak Martin Scorsesére voltak kiakadva az emberek, nem Todd Phillips kommentjeire is, aki a vígjátékműfajból (Másnaposok, Cool túra, Terhes társaság) váltott át a komolyabb hangulatú alkotásokhoz. Állításai szerint nem olyan ma komédiát csinálni a túlérzékenység miatt, mint régebben.

Filmje, a Joker persze más negatív visszajelzéseket sem úszott meg.

A történet állításait, gondolatiságát, főszereplőjét mind problémásnak tartotta a kritikusok egy jó része – annak ellenére, hogy a közönség szinte egyöntetűen imádja Todd Phillips alkotását.

A képregény- és szuperhősfilmek válságáról és a Jokerről spoileresen beszélget Énekes Gábor, Papp Atilla és Szécsényi Dániel.

Avatar

Énekes Gábor

2017-ben csatlakoztam a Filmtekercs csapatához. Ugyanebben az évben szereztem meg a diplomám az ELTE-n, ahol a filmes szakirány mellett kommunikáció és médiatudományt tanultam. Bármely korszak, műfaj és alkotó filmjeit szívesen fogyasztom, főként, ha azok megosztó társadalmi kérdéseket, párkapcsolati dilemmákat, vallási témákat és az emberiség jövőjét vizsgálják.

Avatar

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya