Ráadás

FM ‘tekercs podcast #09 – Velence 2018: Velencéből hazafelé

A Velencei Fesztiválról hazafelé tartva visszatekintettünk az elmúlt egy hétre. A repülőn ülve kiosztottuk saját különdíjainkat: többek között a legjobb belezés, legnagyobb meglepetés és csalódás, illetve a legrosszabb főgonosz kategóriákról is esik majd szó. Hallgassátok meg, hogy összehasonlíthassátok a mi díjazottjainkat a fesztivál győzteseivel!

Velencében számos remek film versenyzett, így adta magát az ötlet, hogy a hagyományos osztályozás mellett – mint a legjobb film vagy a színész díja – rendhagyó kategóriákban is kihirdessük a kedvenceinket. A fesztivál elején sajnos nem vettünk részt, így az Arany Oroszlánt elnyerő filmet, a Romát, A kedvencet vagy Az első embert sem láthattuk; éppen ezért nem tudtuk őket besorolni sem. De azért így sem maradtunk kiváló alkotások nélkül! A toplistánkban gyakran felbukkanó favoritunk, a Werk Ohne Autor kívül láthattunk mexikói, olasz és amerikai filmkülönlegességeket is.

Podcastunkban igyekeztünk nem a cselekményleírással tölteni az időt, sokkal inkább szerettük volna kiemelni: mitől olyan kivételes az adott alkotás.

A filmekről alkotott első benyomásainkat az élménybeszámolóinkban megtaláljátok, alább pedig összegyűjtöttük a történetük rövid összefoglalását.

 

At Eternity’s GateA teljesen józanként ábrázolt Van Gogh művészetére koncentráló film azzal mond újat a korábbi életrajzi filmekhez képest, hogy a festő látásmódjára, művészetére helyezi a hangsúlyt.

Capri-RevolutionA Capri szigetén élő lány, Lucia megismerkedik a helyi kommunával, annak vezetőjével, miközben a kisváros doktora a nővéri pálya felé próbálja csábítani. Az első világháború kezdetével Luciának dönteni kell arról, milyen irányt vegyen a sorsa.

Charlie SaysCharles Manson és szektájának gyors zuhanását követhetjük végig a hippi életérzéstől a brutális gyilkosságokig három, Manson bűvkörében élő lány visszaemlékezésein keresztül.

Dragged Across ConcreteMikor a két, kicsit sem szabálykövető zsarut felfüggesztik, kétségbeesett megoldást választanak. Alámerülnek a bűnözők világába, ám kiderül, hogy nagyobb ügybe tenyereltek, mint eredetileg hitték.

DrivenJim Hoffman, a piti drogcsempész miután egy alkalommal lebukik egy szállítmány kokainnal, FBI informátorrá válik. Miközben igyekszik segíteni az ügynökségnek, összebarátkozik a szomszédjával, a híres autó, a DeLorean feltalálójával: John DeLoreannel.

Napszállta: Az első világháború előestéjén játszódó filmben Leiter Írisz hazatér Magyarországra, hogy az egykor családja tulajdonában lévő kalapszalonban dolgozzon, azonban munkalehetőségnél több várja a fővárosban: megtudja, hogy van egy bátyja. A testvére felkutatására vállalkozó Írisz elindít egy hatalmas lavinát, melynek következményeit a lány szemein keresztül látjuk kibontakozni.

Nuestro TiempoEgy mexikói farmon harci bikákat tenyésztő család életébe nyerhetünk bepillantást. Esther, a feleség viszonyt kezd egyik alkalmazottukkal, Phillel. A furcsa szerelmi háromszög próbára teszi Esther és férje, a világszerte ismert költő kapcsolatát.

The NightingaleAz 1825-ben, Tazmániában játszódó történetben a fiatal ír nő, Claire egy aboriginal fiú, Billy segítségével elindul egy küzdelmekkel teli úton, hogy bosszút álljon az angol tiszten, aki bántotta őt és a családját.

The Sisters BrothersCharlie és Eli Sisters fejvadászok. Legújabb küldetésük egy aranyszerzéssel foglalkozó kémikus elfogása, melynek során Oregontól Kaliforniáig vezet az útjuk, amely próbára teszi a testvérek kapcsolatát.

Sóhajok

Sóhajok (Suspiria)Az amerikai Susie a németországi balettintézetbe megy tanulni, ahol igen hamar az iskola sztártáncosává válik. Az intézetet azonban boszorkányok uralják, akiknek a tánc a legfontosabb eszközük. A történet az iskola művészeti vezetője, az ifjú tanonc és egy gyászoló pszichoterapeuta köré fonódik.

Una Storia Senza NomeValeriának, aki egy filmes produceri irodánál titkárnőként dolgozik van egy titka: valójában ő írja az ünnepelt forgatókönyvíró, Alessandro Pes történeteit. Pes legújabb könyvéhez Valeria egy titokzatos, visszavonult rendőr maffia-történetéből merít ihletet, amely óriási sikert arat; olyannyira, hogy egy híres amerikai rendező elvállalja a film forgatását. Az Una Storia Senza Nome, azaz Cím nélküli történet nevű sztori, amely egy híres Caravaggio festmény elrablásáról szól igaz történet: a maffiának pedig nem tetszik, hogy mesterkedéseiket hamarosan a filmvásznon látják viszont.

Vox Lux A film egy énekesnő, Celeste életét mutatja be két részletben. Az  első felében az iskolai lövöldözést túlélt fiatal lány popsztárrá válását az ezredforduló idején, a másodikban pedig 17 évvel későbbi énjét egy koncertje napján.

Werk Ohne AutorEgy fiatal festőművész-aspiráns, Kurt Barnert sorsát meséli el a történet Németország három korszakának bemutatásán keresztül. Kurt az egyetemen beleszeret Ellie-be, a lány apja, Seeband professzor, viszont nem nézi jó szemmel lánya választását, így megesküszik, hogy tönkreteszi a fiatalok kapcsolatát. Azt azonban egyikőjük sem tudja, hogy az életük már sokkal korábban összefonódott akkor, mikor évekkel korábban Seeband professzor egy borzasztó bűncselekmény részesévé vált.

Ying (Shadow): A kínai Három Királyság korában játszódó film az erőszakos és ambiciózus királyról és népéről szól. Őket a végső csata megnyerésére készülő hadvezér, a palota egyik női tagja, aki a megváltást keresi egy világban, ahol nem találja a helyét, és egy „minden világok urának” hívott közember képviseli. Az ő karakterükön keresztül figyelhető meg a történet hajthatatlan erőinek mozgása.

 

A podcastet az alábbi Youtube-linken, illetve a Mixcloudon hallgathatjátok meg.

***

Az összes velencei cikkünket pedig itt találod.

Rakita Vivien

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya