Ráadás

Függőség napja – Box office július 4-6.

Tammy 2Négy premierből válaszhattak az észak-amerikai nézők a Függetlenség napjával kibővített hosszúhétvégén, mégis egy korábbi mozi, a Transformers – A kihalás kora mellett döntöttek. Ennek ellenére az összes többi produkció alacsony költségei folytán nyereséges lesz. 

Idén péntekre esett július 4-e, ami az Egyesült Államokban a Függetlenség napja miatt szünnap. A mozis látogatottság alapján az amerikaiak nagy része a hosszúhétvégén nem a filmszínházakat választotta, az idei Függetlenség napi hétvége a leggyengébb volt 1999 óta. Azaz még mindig nem ért véget az egész nagy nyári kasszarobbantó szezonra jellemző lejtmenet.

Ahogy a bevezetőben említettem, az első helyen Transformers – A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction, magyar bemutató: júl. 3.) maradt, a bevétel csökkenés azonban igen súlyos volt (-63%), és ezzel végleg elszállt az esély a korábbi részek által simán meghódított 300 milliós határ átlépésére.

De lássuk a premiereket! Második helyen kezdett az utóbbi évek egyik legnagyobb komikus felfedezettje által fémjelzett Tammy (előzetes és ismertető itt). Melissa McCarthyról van szó, aki tavaly kétszer is kasszát robbantott, először a Személyiségtolvajjal (134,5 millió), majd a Női szervekkel (159.6 millió), így aztán nem véletlen, hogy most már nagyobb sztársegéd nélkül küldték harcvonalba a színésznőt.

Tammy
Tammy

Az eredmény felemás lett. Ha csak a Tammyt nézzük, akkor sikerről beszélhetünk, hiszen a 20 milliós büdzsét gyakorlatilag szombatra megtérítette a vígjáték, ugyanakkor a hétvége 21,6 milliós nyitása, illetve a relevánsabb információval bíró, teljes múlt heti debütálás 33,3 milliója elmarad a színésznő tavalyi filmjeitől.

A vígjátékok esetében azonban a többi műfajhoz képest sokkal fontosabb a várható kifutás, márpedig ezzel komoly gondok vannak: se a nézők, se a kritikusok nem szerették a Tammyt (előbbiek kvázi utálták). Éppen ezért sok jóra már nem számíthatunk, a várható végeredménye valószínűleg nem éri el a 100 milliót, vélhetően 70 millióval zár majd. Ahhoz azonban kétség sem fér, hogy Melissa McCarthy rendkívül jó befektetésnek számít manapság.

Negyedik helyen, viszonylag kedvezőtlen eredménnyel nyitott az idei nyári ügyeletes horror. A Távozz tőlem, Sátán! (Deliver Us from Evil, magyar premier: júl. 10.) a Sinistert rendező Robert Derrickson új filmje, sajnos azonban se bevételében és a hírek szerint minőségében sem tudja felvenni a versenyt elődjével. Első (hosszú)hétvégéjén 15,3 millióval nyitott, és ezzel még mindig az idei év jobban teljesítő horrorjai között van.

Távozz tőlem, Sátán! (Deliver Us from Evil) Eric Bana
Távozz tőlem, Sátán! (Deliver Us from Evil)

2014 egyébként azt mutatja, az amerikai nézők ráuntak a lassan öt éve folyamatosan tartó démonos filmekre. Nem igazán volt sikeres a Parajelenségek: A megjelöltek januárban, kudarc volt Az ördög ivadéka, és Az elnémultak is csalódást okozott. Úgy tűnik tehát, hogy míg a tavalyi évben mindent vittek a horrorok (elsősorban a James Wan által dirigáltak, vagyis a Démonok között és az Insidious: A gonosz háza), az idei év éppen a lecsengésről szól.

Távozz tőlem, Sátán! a közepes nézői visszajelzések és a műfajból fakadó, első hétvégéjére koncentrálódó bevételei miatt sok jóra már nem számíthat, pláne, hogy hamarosan érkezik a jobban csengő A megtisztulás éjszakája: Anarchia. Robert Derrickson ijesztgetésének végeredménye nem lesz több 35 milliónál, ami a 20 milliós költségvetés fényében kellemes eredmény, sokkal inkább a műfaj számára jelent egy újabb szöget a még csak formálódó koporsóba.

A legkülönösebb premier a héten az Earth to Echo című, gyerekeknek készített kézikamerás sci-fi volt. A film valahol a Super 8 és az E.T. A földönkívüli között található, megspékelve a “talált felvétel” jellegű életérzéssel. Talán a sok ismerős felhang is lehetett az oka, hogy igen gyengén, 13,6 millióval debültált a jegypénztáraknál, amely a már említett “talált felvétel” kategóriájában az egyik legalacsonyabb érték.

Earth to Echo
Earth to Echo

Az Earth to Echo egy olyan robotról szól, aki véletlenül a Földön landolt, szerencséjére azonban a gyerekek, akik megtalálták, minden segítséget megadnak, hogy hazajusson. Echónak (a robotnak) szuperképessége is van, mindent pillanatok alatt darabokra bont és újra összerak. Talán itt lehetett a gond, ugyanis valamilyen formában erről szól a Transformers széria is, ami elsősorban a fiatalokat célozza meg, tehát kvázi konkurens filmekről beszélhetünk.

A gyártó Relativityt azonban nem kell féltenünk, mindössze 13 millót feccölt az Earth to Echóra, ami meg is térült az első héten. A nézői visszajelzések egészen jók, (a kritikusok szerint viszont túlságosan hasonlít az E.T.-re), így talán van esély a hosszú mozis pályafutásra. Ha így alakul, akkor még az 50 millió sem kizárt, véleményem szerint azonban inkább a 40 millió a reális végeredmény.

A top tíz többi filmje a Think Like a Man Too kivételével remekül tartotta magát, ez azonban inkább a hosszúhétvégének köszönhető, hiszen például az Így neveld a sárkányodat 2. (How to Raise Your Dragon 2., magyar bemutató: jún. ) most csökkent először a kedvelt animációk tendenciáinak megfelelően. A legjobb továbbra is a Demóna (Maleficent, magyar bemutató: máj. ), a Disney a Jégvarázs után ismét képes kimagaslóan sokáig a mozitermekben tartani filmjének közönségét.

America
America

Dokumentumfilmhez képest jól, a terjesztés mértékéhez képest rosszul kezdett az America. A múlt héten e rovat hasábjain bemutatott furcsa doku azt mutatja be, mi lett volna a világgal és az Egyesült Államokkal, ha nem sikerült volna kivívni a függetlenséget 1783-ban. A készítői azok a politikailag a jobboldalhoz köthető figurák, akik az 2016: Obama’s Americát is jegyzik. A két évvel ezelőtti, azonos műfajú mozi az elnökválasztási hajrában 33,4 milliót kaszált, és ezzel minden idők negyedik legnézettebbje lett a dokumentumfilmek körében. Erre most nincs esélye az Americának, de ismerve a hasonló produkciók költségvetését, vélhetően már most óriásit kaszált a készítő, Dinesh D’Souza. Végeredménye 15 millió körül várható.

A két múlt heti szűkkörű premier a bővítés első lépését sikeresen oldotta meg. A Szerelemre hangszerelve (Begin Again, magyar bemutató: júl. 24.) 1,3 milliót gyűjtött 175 teremből, ha ezt az átlagot tudja tartani, sokra viheti. A Snowpiercer ennél egy kicsit gyengébben teljesített, de 250 vászonról sikerült 1 milliónál többet kaszálnia.

A hétvégén nem mernek csatába küldeni senkit A majmok bolygója: Forradalom ellen, aminek vélhetően sikerül letaszítania a trónt második hete elfoglaló Transformers – A kihalás korát. Ezen kívül alig néhány moziban debütál Richard Linklater 12 éven át forgatott mozija, a Sráckor  meglátjuk, mit szól hozzá az amerikai közönség.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya