Ráadás

Hol sírjaink domborulnak – Kereszthegy

kereszthegyA Kereszthegy a még élő gyergyói veteránok megörökítésének igényéből nőtte ki magát teljes értékű, egyszerre szórakoztató, tartalmas és megindító dokumentumfilmmé.

A jó dokumentumfilm hiteles és objektív, nem manipulálja a tényeket, hanem a valóságot reprezentálja. A Kereszthegy pedig a színvonalas dokumentumfilmek minden ismérvével rendelkezik, hiszen megszámlálhatatlan mennyiségű fotó, bensőséges levélrészletek, archív bejátszások, illusztrációs céllal újraforgatott betétek mellett az események résztvevői, megannyi veterán, illetve Illésfalvi Péter hadtörténész segíti a nézőt megismerni a második világháború székelyföldi hőseit.

A magyar dokumentumfilmek történetének több fontos korszaka is volt. Bárány Krisztián és Nagy József rendezők alkotása mintha a nyolcvanas évek második felében feléledt irányvonal modern és politikamentes megvalósítása lenne: a történelmi (fél)múlt feltárásával olyan korábban elhallgatott területet mutatnak be, amelyről beszélni sokáig nem lehetett, így az egyébként rendkívül fontos történetek számára hamar a feledés vagy a szájhagyomány útján való túlélés maradhatott az egyetlen perspektíva. Akárcsak anno Ember Judit és Sára Sándor, Nagy József és Bárány Krisztián kamerája is feltár, feldolgoz és megőriz: a lassan feledésbe burkolózó múlt eseményei felé tör utat, és majdhogynem az utolsó pillanatban rögzíti a még élő gyergyói veteránok emlékezetét.

kereszthegy3A rendezés és az interjúalanyok történetei együttesen képesek a dokumentumfilmet professzionális szintre emelni, így tartalmas és informatív, mégis kifejezetten közönségbarát filmet eredményezve dolgozza fel az eseményeket. Az eredmény szempontjából örvendetes, hogy az alkotók nem elégedtek meg azzal, hogy alanyaikat életük sorsfordító pillanatáról kérdezték, hanem az egyes sorsok, életutak apró mozaikjaiból a magyar történelem igen fontos momentumát is sikerült bemutatniuk.

A magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport katonái 1944 őszén páratlan hősiességről tettek tanúbizonyságot, amikor vonalaikat megvédve hetekig sikerült feltartóztatniuk az óriási túlerőben lévő szovjet csapatokat. Jelentős harcteljesítményükkel lehetővé vált több százezer magyar és német katona kivonása Erdélyből.

A film vállaltan példaképet állít a front hőseinek. Bárány Krisztián és Nagy József filmje ugyanis nemcsak alapos és precíz feldolgozása a gyergyói határvadász és székely határőr-alakulatok történetének, hanem szép és megindító emlékezés is a frontszolgálatot teljesítő katonákról. Azokról, akik a történelem viharában hétköznapi emberből válhattak vitathatatlan tekintélyű hősökké.

A film a Zrínyi Katonai Filmstúdió és a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának támogatásával született.

Rókus Ákos

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya