Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Ráadás

Karlovy Vary 2016: 5 érdekesség Willem Dafoe-tól

willem-dafoe

willem-dafoeWillem Dafoe világhírű amerikai színész karrierje évtizedek óta ível felfelé. Az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért. Ennek apropóján mondott el néhány érdekes történetet a sajtó számára.

„Nem negatív szerepeket játszom, csak nem a megszokottakat.”

A színész elmondta, hogy minden alkalommal igyekszik különböző perspektívákat megragadni. Ebből adódóan leginkább a kívülálló karaktere vonzza a legjobban, hiszen egy outsider személyiségen keresztül lehetőséget kapunk, hogy a karakter által más nézőpontból érzékeljük a világot, mint amihez hozzá vagyunk szokva. (Az alábbi videóban Dafoe a Pókember 3. részében a szuperhős ellenfelét, Green Goblint alakítja – zseniálisan.)

„Olyan erős volt a lelkesedésem az Antikrisztus iránt, hogy enyém lett a szerep.”

Vicces történet, hogy Lars von Trier, akinek jó barátja Dafoe, egy beszélgetés során arról számolt be, hogy bizonytalan legújabb filmjének forgatókönyvével kapcsolatban. Dafoe felajánlotta, hogy ha az segít, szívesen elolvassa. Miután elolvasta, hihetetlen lelkesedésben tört ki, gyönyörűnek tartotta a filmet, így a rendező – habár először a női főszereplő felkutatását tervezte előbb –, rögtön fel is kérte Defoe-t a szerepre. Ez volt az Antikrisztus.

„Ebben a filmben semmilyen körülmények között nem szerepelhetsz…”

Az Antikrisztust számos országban betiltották és ez Dafoe karrierjére is hatással volt. Néhány esetben ugyanis konkrétan emiatt utasították el. Két történetet el is mesélt. Egy filmben például azért nem szerepelhetett, mert egy vallási csoport finanszírozta a filmet, és amint megtudták, hogy Dafoe játszana a filmben, rögtön elálltak a szerződéstől. Egy másik esetben, egy westernfilmben kapott volna főszerepet Dafoe, ahol a rendező különösen ragaszkodott a személyéhez. A film producere azonban, amint értesült Dafoe antikrisztusbeli múltjáról, garantálta, hogy amíg ő a producer, addig a színész semmilyen körülmények között nem szerepelhet a filmben, mindegy mit mond a rendező. Mindezek ellenére Dafoe nagyon szerette a filmet és abszolút nem bánta meg, hogy szerepet vállalt benne.

willem-dafoe-antichrist
Antikrisztus (2009)

 „Hihetetlen nagy felhajtás volt a film körül, még mielőtt elkészült volna.”

Dafoe a Testvérbosszú kapcsán mesélt arról a furcsa csavarról, ami a film készítése közben történt. Harvey Weinstein producer ugyanis sokkal híresebbé tette a filmet még a gyártás megkezdése előtt, mint amilyen népszerű lett elkészülte után, habár a mai napig így is a kultfilmek közé sorolják az alkotást. Ráadásul a sors fintora, hogy a producer, aki a bártender Troyból egy csapásra híres rendezőt faragott, ebből mit sem élvezhetett, hiszen a film előkészületei közben a rendező Troy Duff és Dafoe összekülönbözött Weinsteinnal a casting során, így annak mennie kellett.

willem-dafoe-the-boondock-saints
Testvérbosszú (1999)

„Ezek az én fogaim, és nekem tetszenek.”

A színház Dafoe identitása részévé vált, egy olyan közeg, ahol elsősorban nem a kinézetre és a személyiségre koncentrálnak, sokkal inkább a karakterre és a darab egészére. Így sosem gondolt arra, hogy megváltoztatja a fogait. Sőt, kifejezetten tetszenek neki.

[author_bio author=”szin_karolina”]

Avatar

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..