Ráadás

Kingsman-hét: Hova tűnt Damo… Mark Hamill?

kingsmanmarkhamillA Kingsman: A titkos szolgálatot nézve egyszer csak ismerős arcot pillantottunk meg: Mark Hamill, mindenki Luke Skywalkere James Arnold professzor szerepében tűnik fel. Azt tudjuk, hogy a színész a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben visszatér ikonikus szerepéhez, de mégis mit csinált az elmúlt harminc évben?


Mielőtt azt gondolnánk, számolgatta otthon a millióit és várta George Lucas hívását, elmondom, hogy bizony a legkevésbé sem. Dolgozott. Méghozzá nem is keveset. Lehet, hogy kicsúszott az A-vonalbeli filmek világából, de nagyon is foglalkoztatott művész, akit az IMDb összesen 266 (!) alkalommal tüntet fel színészként.

Csak 2015-ben hét produkcióban dolgozik, az elmúlt években megannyi nagyjátékfilmben, tévésorozatban – és itt a nagy turpisság – számos animációs és számítógépes szériában foglalkoztatták. Előszeretettel vállalja el különböző rajzfilmek gonoszainak megformálását, jópár Batman film Jokere szólalt meg például az ő hangján az elmúlt évtizedekben. De ha alaposabban végignézzük animációs karrierjét, szinte nem készült valamire való széria anélkül, hogy ő fel ne bukkant volna. (A teljesség igénye nélkül: Johnny Bravo, Spongyabob, Simpson család, Szamuráj Jack, Dexter Laboratóriuma, Family Guy, Avatar: Aang legendája, Scooby-Doo, és mindenféle DC és Marvel rajzfilmek.)

De a tévé animált világa mellett számos sorozatban (pl. Gyilkos elmék, Chuck, The Flash)  is láthattuk pár rész erejéig. És még ez se minden. Időnként elvállal egy-egy hangoskönyvet is, sőt van, hogy kiruccan a színház világába is: 2003-ban a Hat hét, hat tánc című vígjátékban szerepelt. A darabban – melyet egyébként már a Thália színház is műsorra tűzött – két eltérő korú és társadalmi helyzetű idegen melegedik össze táncórák közepette, így a színésznek egyszerre kellett kamatoztatnia romantikus vénáját és tánctudását. Mindig is szeretett volna kilépni a Star Wars miatt ráaggatott akcióhősi szerepből, éppen emiatt vállalta el a legkülönfélébb feladatokat. Amikor kicsit később New Yorkban, a Broadwayn elfogadtam az Elefántember című színdarab főszerepét, senki sem hitte, hogy megbirkózom vele. Azonban a premier után dicsértek a kritikusok és újabb előadásokra is kaptam ajánlatokat. Igaz, a színházigazgatóimnak furcsa volt, hogy mindig voltak olyan nézőink is, akiknek fénykard világított az oldalán.

markhamillstarwars

Na, és azt tudtátok-e, hogy időnként írásra is adja a fejét? Méghozzá a képregénypiacon publikál. Hamill a Dark Horse Comics-nál megjelent The Black Pearl társszerzője, ő írta a bevezetőt a Trade Paperback Batman: Featuring Two-Face and the Riddler-hez, és több történetet kreált a Simpsons Comics-hoz is.

Érdekes kapcsolódás, hogy a Kingsman: A titkos szolgálat is képregény-adaptáció – az alapjául szolgáló The Secret Service Mark Millar nevéhez kötődik. A film nyitányában a titkosszolgálat ügynökei Mark Hamillt szabadítanák ki a svájci Alpokban, ám Hamill csúfos véget ér a sztoriban… Nem úgy az életben. Úgy tűnik, minden jel ellenére az egykori Luke Skywalker elemében van – mi sem bizonyíthatná ezt jobban, minthogy egy készülő magyar filmben, a Hatvani Balázs jegyezte Sorsvonalakban is közreműködik mint kreatív konzultáns.

A Kingsman: A titkos szolgálat február 12-i premierje alkalmából tematikus hetet tart a Filmtekercs a Kingsman és a kémvígjátékok témakörében. A hét folyamán olvashattok majd kritikát, toplistákat, képregény-recenziót , sőt rövidebb esszéket is Matthew Vaughn új filmjével és a kémfilmek humoros variánsaival kapcsolatban.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!