Ráadás

„A kreatív filmkészítés iskolája” – így készült a Némaság

Martin Scorsese olyan témát dolgozott fel, ami kezdetek óta foglalkoztatja – a Némaság mégis más, mint a korábbi filmjei. Werkvideó a cikkben!

Az Oscar-díjas Martin Scorsese több mint 20 éve dédelgetett álma vált valóra, mikor elkészítette az Andrew Garfield, Liam Neeson és Adam Driver főszereplésével készült Némaságot. A zseniális rendező a ’80-as évek végén találkozott először Shusaku Endo világsikerű regényével, egyből azután, hogy bemutatták a provokatív témájú Krisztus utolsó megkísértése című filmjét. Endo regényének mély mondanivalója egyből felkeltette a rendező figyelmét, és tűzön-vízen át ragaszkodott a megfilmesítési jogokhoz.

A Wall Street farkasa óriási sikere után végre elérkezett az idő: minden összeállt, hogy megkezdjék a nagy ívű filmeposz felvételeit. „Olyasvalamit próbáltam megalkotni, ami azóta kísértett, amióta filmkészítéssel kezdtem foglalkozni. Ez a téma más filmjeimben is felbukkant, de most mélyebbre merültem benne, mint valaha.” – nyilatkozta a rendező.

Összeáll a szereplőgárda

Az elmúlt húsz év alatt Daniel Day Lewis és Benicio del Toro neve is felmerült a portugál jezsuita szerzetes szerepére, aki a 17. századi Japánba érkezik, hogy megtalálja mentorát, aki feltételezhetően megtagadta a hitét. Ahogy teltek az évek, a színészek kiöregedtek a húszas éveiben járó Rodrigues szerepéből, így a rendezőnek újabb fiatal tehetségek után kellett néznie, amikor is villámcsapásként jött a felismerés: Andrew Garfield tökéletes választás lenne.

A fiatal sztár számára egy álom vált valóra, mikor kiderült, hogy Martin Scorsesevel forgathat együtt. „Ez egy igazán komplex és mély anyag. Időtlen a témája és hihetetlenül érzelemgazdag.” – meséli Garfield a történetről. „Olyan kérdésekkel foglalkozik, amivel mindenki szembesül az élete során. A hit, az élet értelme, a kétségek, amik gyötörnek bennünket…  csak pár gondolat, ami egyből megragadott a forgatókönyvben.”

Rodrigues szerzetestársának szerepére Scorsese egy szintén fiatal, karizmatikus színészt választott Adam Driver személyében, akit legutóbb Jim Jarmusch Paterson című filmjében láthattak a nézők. „Tetszett az ötlet, hogy ez a két fiatal szerzetes mindent megkérdőjelez. A kétkedés természetes emberi tulajdonság. Mindennel összefügg, még a színészettel is, a kreativitással, az emberi kapcsolatokkal” – nyilatkozta a Star Wars: Az ébredő erő sztárja.

„Öröm volt Martyval dolgozni. Maga volt a kreatív filmkészítés iskolája.” – meséli Liam Neeson, aki a fiatal szerzetesek mentorát, Ferrera atyát játssza a filmben. „Marty sok-sok éve készült erre a filmre. Be kell valljam, ideges voltam. Sokszor eszembe jutott, vajon elég jó leszek-e erre a szerepre. Próbáltam őszinte maradni és Ferreira szemén keresztül látni önmagamat” – mondta a színész filmbeli karakteréről.

Japán vonal

A három portugál jezsuita mellett a történetben kulcsszerepet játszanak az üldözött japán keresztények és a szamuráj inkvizítorok, akiket neves japán színészek keltenek életre. Scorsesét meglepetésként érte, mikor kiderült, hogy az egyik kedvenc kortárs rendezője, Shinya Tsukamoto is jelentkezett színésznek. „Nem akartam elhinni, hogy egy ilyen nagy rendező, mint Shinya, meghallgatásra jelentkezett. Számos filmje volt rám hatással.”

Scorsese a legjobb csapatot gyűjtötte maga köré. A Wall Street farkasa operatőre, az Oscar-jelölt Rodrigo Prieto, valamint a háromszoros Oscar-díjas látványtervező, Dante Ferretti örömmel fogadták el a mester felkérését. A háromszoros Oscar-díjas Thelma Schoonmaker számára is – aki már a Dühöngő bika óta Scorsese vágója – hatalmas megtiszteltetés volt, hogy részt vehet kedvenc rendezője szerelemprojektjében.

A Némaság március 16-tól látható a mozikban.

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya