Ráadás

Külföldi filmek és Magyarország

Érdekességek nálunk forgatott filmekről.

Az utóbbi években olyan szuperprodukciókat forgattak hazánkban, mint a Mentőexpedíció vagy a Szárnyas fejvadász 2049, idén pedig a Terminátor 6. és A holló-remake stábja látogat hozzánk. Mindezek apropójából elővettünk pár külföldi filmet, amelyet – részben vagy teljesen – Magyarországon vettek fel.

Hollywood már a ’80-as években felfedezte magának Magyarországot – benne elsősorban Budapestet –, amiben nagy szerepe volt Andy G. Vajna producernek (aki ma már a filmiparunk megújításáért felelős kormánybiztos). Azóta egyre több idegen nyelvű produkció választja forgatási helyszínnek hazánkat, többek között azért is, mert az itt forgatott filmek jelentős adókedvezményben részesülnek. Persze Budapest általában egy másik nagyvárost játszik, de sebaj! Összeállításunkban az itthon felvett nemzetközi produkciók halmazából szemezgetünk.

Tudtad-e, hogy…

…ha akciófilm, akkor Budapest = Moszkva?

Egy ilyen cikket Walter Hill (Gengszterek sofőrje, 48 óra) 1988-as keltezésű Vörös zsarujával lehet stílusosan elkezdeni. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült film volt az első amerikai izommozi, amelyet a vasfüggönyön túl forgattak. Moszkvával még hűvös volt a viszony, de nálunk már forgathattak Arnie-ék, a helyszín kiválasztásában pedig a film producerének, Andy Vajnának is nagy szerepe volt; ő pár évvel korábban a Sylvester Stallone, Michael Caine és Pelé főszereplésével készült Menekülés a győzelembe című háborús sportdrámát is hazahozta.

A film Chicagóban és Moszkvában játszódik, Moszkvát Budapest helyettesítette. Egyetlen jelenetet forgattak Moszkvában, nem is akárhol: a Vörös téren. (Engedélyük ugyan nem volt, de az amerikai filmesek megúszták a kiruccanást, a párt elnézte a stiklijüket.) A Vörös zsaruban megjelenik a Budavári Palota, a Gozsdu udvar, a Lukács és a Rudas gyógyfürdő is, a szovjet rendőrt alakító Schwarzenegger a Koncz Gábor által megformált rosszarcút hajkurássza, Növényi Norbertnek meg még a lábát is letépi.

A Die Hard – Drágább, mint az életedben Budapest megint az orosz fővárost játszotta: a moszkvai bíróság előtti tüntetést a Hősök terén forgatták, az unott képű Bruce Willis (aki a Hudson Hawk miatt már járt nálunk) a Baross utcában kezdett autós üldözésbe, és lezavartak egy akciót a Kálvin téren is. Növényi Norbi visszatért a maffiozó szerephez, és hozta magával Árpa Attilát, Kamarás Ivánt és Ganxsta Zolit. Kár, hogy a film bűnrossz (Rotten Tomatoes: 14%).

 

…főleg kémkedni jönnek hozzánk?

A budapesti milliőt nagyon szeretik a kémkedős sztorik. Nálunk forgatott kémfilmet Tony Scott (Kémjátszma), Steven Spielberg (München) és Tomas Alfredson (Suszter, szabó, baba, kém) is.

A legismertebb Magyarhonban forgatott ügynökös film talán az Én, a kém, ami nem egy jó film (Eddie Murphy már bőven túl volt a fénykorán, Owen Wilsonról el kéne hinnünk, hogy egy szuperkém, Malcolm McDowell sablonos főgonoszként blamálja magát), azonban mégis élvezetes tud lenni, mert szórakoztató számolni, hány budapesti nevezetesség bukkan elő benne (a főgenya a Budavári Palotában székel, van üldözési jelenet a rakparton, felbukkan a Lánchíd, a Szabadság híd és a Clark Ádám tér is). Ráadásul azon ritka amerikai filmek egyike, ahol Budapest saját magát alakítja.

Paul Feige rekeszizmokat megdolgoztató kémvígjátékában, A kémben Mellisa McCarthy és Jason Statham is Budapesten akciózik, de amit még jobb látni, hogy a Balatonra is lement a stáb (illetve a film cselekménye). A magyar tengerhez pedig egy hatalmas poén kapcsolódik!

Legutóbb Charlize Theron, valamint Jennifer Lawrence indult titkos küldetésre Budapesten. Az Atomszőkében a hidegháborús Berlint, a hamarosan a mozikba kerülő Vörös verébben – ki nem találjátok – Moszkvát (és egy kicsit Helsinkit) alakítja székesfővárosunk.

 

…a drámázás is nagyon megy?

A drámázós-érzékenyebb alkotásokat is bőszen fogadjuk. Az Argentína leghíresebb elnökfeleséségről szóló film is nálunk forgott: hazájában nem tudták leforgatni az Evitát, ezért aztán Madonnának az Andrássy útra kellett jönnie, hogy elénekelje: ne sírjon érte Argentína.

De itt járt nálunk többek közt Angelina Jolie is, aki a délszláv háború viszontagságairól készítsen filmet (A vér és a méz földje), hazánk leghíresebb rendezője, Szabó István pedig London szerepét szánta Budapestnek a Csodálatos Júliában.

 

…felfutóban a horror és a sci-fi?

Egyre több horror készül Magyarországon: Z világháború (a nálunk forgatott jeleneteket sajnos végül kivágták), A rítus, Ideglelés Csernobilban, Vaksötét, Megtorlás, és ezek egy része már a vidéki lehetőségeket is igyekszik kihasználni. Az Ideglelés Csernobilbannak kíváló terepet biztosított a kiskunlacházi volt szovjet laktanya, amely nagyszerűen adta vissza a Csernobil környéki állapotokat. A Megtorlásban a borsodi Domaháza alakult át könyörtelen vadnyugati várossá. A Vaksötét világtalan emberének házát a pomázi Stern filmstúdióban építették fel.

Jó hír a magyar horrorfanatikusoknak: ha hinni lehet az IMDb-nek, a nagy horrorklasszikus Suspiria idén érkező remake-jét is (részben) kis hazánkban vették fel.

És most már a tudományos-fantasztikus alkotások is jönnek: a Mentőexpedíció és a tavalyi év egyik legjobb filmje, a pénztáraknál nagyot bukó Szárnyas fejvadász 2049 javarészt az etyeki Korda stúdó műtermeiben készült – de persze vannak bennük valódi helyszínek is, amelyeket fel lehet ismerni (előbbi filmben a Bálnát, utóbbiban a Szabadság téren álló egykori Tőzsdepalotát). Jövőre pedig az Ang Lee és Will Smith fémjelezte Gemini Mant is idehaza forgatják.

Örömteli, hogy a külhoni filmesek most már nemcsak azért jönnek hozzánk, hogy egy másik nagyvárosnak adják el a Budapestet, hanem a korszerű, remekül felszerelt stúdióink miatt is.

A cikk elkészítésében segítséget jelentett az összeállításban szereplő filmek IMDb oldala. A Magyarországon forgatott filmek listáját itt lehet átböngészni.

Avatar

Szente Ádám

Szente Ádám a Filmtekercs gyakornoki programjában vesz részt. Ha te is jelentkeznél, kattints ide!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya