Ráadás

Kurt Russell is lehetett volna Han Solo

kurt-russell2Miután kinőtt a tinédzser szerepekből, a hetvenes években Kurt Russell Hollywood meghódítására készült. Egy pályakezdő rendező új sci-fi filmje egyik főszerepére hívta: ő lehetett volna Han Solo a Star Warsban. Russell a mai napig bánja, hogy akkor ez nem jött össze, de az élet valamelyest kárpótolta. Felfedezte őt a Halloweent jegyző John Carpenter és neki adta Snake Plissken szerepét, amelynek köszönhetően világsztár lett belőle.

Idén decembertől látható a mozikban a Star Wars hetedik része, Az ébredő erő, amelyben visszatér sokak kedvence, a nagydumás űrcsempész, Han Solo is. A szerepre a kezdetek kezdetén, a hetvenes években sokakat meghallgattak. Sylvester Stallone, Al Pacino, Nick Nolte és Burt Reynolds is ott toporgott George Lucas küszöbén. Közülük egyiküknek sem volt igazán esélye, mert az űrsaga atyjának konkrét elképzelése volt arról, hogy ki az ideális személy a figura megformálására, aki korántsem csak Harrison Fordban gondolkodott. Lucas fantáziát látott Kurt Russellben is, de a bizalom nem volt kölcsönös. A színész részt vett a meghallgatáson, fel is készült rá alaposan, de végül mégsem győzték meg őt se a rendező víziói, se a történet, sőt abban sem hitt, hogy az egészből bármi jó kisülhet, ezért elköszönt a stábtól. Csak egy pár perces videó maradt fent utána, és érhető el máig az interneten, ahogy „Han Solót alakítja”.

Utólag már bánja akkori visszakozását, de az elmúlt évtizedekben nem csupán emiatt verhette a fejét a falba. Hasonlóan nemet mondott a nyolcvanas években a Csobbanás című komédia főszerepére, ami Tom Hanksnek hozta meg a hollywoodi áttörést, illetve Steven Spielberg dínós kalandját sem tartotta testhezállónak, ezért helyette Sam Neill lett a Jurassic Park őslénykutató professzora. Arról pedig megoszlanak vélemények, hogy ha elvállalja a Mindörökké Batman címszerepét, akkor az milyen hatást gyakorolt volna az amúgy is hullámvasútra hasonlító karrierjére.

kurt_russell_snakeA rossz döntések mellett egy szerepe mindenképpen volt, amellyel beírta magát a filmtörténelembe. A börtönbe zárt ex-kommandós, Snake Plissken karaktere egybeforrt a színésszel. Először 1981-ben játszotta el a figurát a Menekülés New Yorkból című akciófilmben, amelyben az amerikai elnököt kellett kiszabadítani a fallal körülzárt börtönszigetről, Manhattanből. A kasszasiker ellenére több mint tíz évet kellett várni a folytatásra. Csak 1996-ra készült el a Menekülés Los Angelesből (amit november 23-án, hétfőn 21.40 a Paramount csatornán meg is nézhettek), amelynek megvalósításában társ-forgatókönyvíróként is részt vett. Plissken kalandjai ezzel nem fejeződtek volna be. A mindkét filmet jegyző rendező, John Carpenter és Russell egyaránt akart egy trilógiát lezáró epizódot, amely tőlük a Menekülés a Földről címet kapta. A producerek nem bíztak a felvázolt ötleteikben, ezért sosem kapott zöld utat a forgatás. Ezután a színész a 2000-es évek elején sorozatot szeretett volna összehozni Snake Plisskennel a címszerepben. Azonban a tévécsatornák, amelyeket megkeresett, túlságosan sötét hangulatúnak ítélték meg a tervezett szériát, ezért csakhamar ez a próbálkozás is elbukott. Azóta nincs hír Plissken „feltámadásáról”, de Russell azért titkon reméli, hogy legalább egyszer még visszatérhet ebben a szerepben.

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés