Ráadás

Legjobban várt filmek 2019-ben: tavasz

Íme egy lista azokról a filmekről, amiket mi a legjobban várunk 2019 tavaszán. Olvasd el, mi mit nézünk meg biztosan a következő hónapokban!

A történetük végéhez érnek a Bosszúállók, újabb pszichohorror jön, érkezik egy Guy Ritchie-rendezte Disney-feldolgozás, és Keanu Reeves is visszatér a kutyáival. Mi ezeket a filmeket várjuk legjobban a közeljövőben.

Szubjektív lista 2019 tavaszi filmterméséből szemezgetve.

 

Mi

(r: Jordan Peele) – premier: március 21.

Rég éreztem ilyet: a hideg futkos a hátamon egy előzetestől. És ennek mennyire örülök! Jordan Peele szélsőségesen magasra tette a lécet azzal, hogy a Tűnj el! Oscar-jelölésig jutott, de most úgy tűnik, a Mi képes lesz megugrani a szintet! Ráadásul immár híres színészeket is sikerült leszerződtetni, akik közül Elizabeth Moss és Lupita Nyong’o jelentik a húzóneveket.

A történet egy átlagos afroamerikai család körül forog, akiket megtámad valaki… vagy valami… ami leginkább úgy néz ki, mint ők. És nagyjából ennyi az alaphelyzet, az előzetes alapján azonban nem egy egyszerű „otthoni támadás” (home invasion) zajlik majd a vásznon. Egyrészt kibővül tengerparti jelenetekkel, de ami még izgalmasabb, hogy néhány szcéna mintha az elmében játszódna.

Jordan Peele tehát ismét egy pszichohorrorral jelentkezik, ami nem csak azért lesz érdekes, mert ebben a műfajban csak évente érkezik jó minőségű film. Hanem azért is, mert szokatlan módon a főszereplő család feketebőrű. Tehát a horrorok körében örökérvényűnek számító tétel, miszerint mindig az afroamerikai karakter hal meg először, a Mi esetében nem működik. Reméljük, az egész teljesen kiszámíthatatlan lesz! (Tóth Nándor Tamás)

 

Túltolva

(r: Harmony Korine) – premier: március 28.

Hét évet kellett várnunk, hogy a tartalmukban és szerkezetükben is féktelen filmek királya, Harmony Korine újabb dekadens bombát robbantson. A Túltolva a 2012-es Spring Breakers – Csajok szabadon után ismét a napfényes bulizást ütközteti a suttyósággal, csak ezúttal négy tinisztár helyett a duplaszemüveges, Hawaii-inges, hótaposós, írógépen pötyögő nagyágyú, Matthew McConaughey főszereplésével.

A Túltolva egy költőről szól, aki az írás helyett inkább a miami strandon hetyeg, iszik és füvezik, mígnem felesége végrendelete a félbehagyott nagy műve befejezésére kényszeríti. A szétcsúszott ámokfutáshoz olyan autentikus mellékszereplők asszisztálnak, mint Snoop Dogg, Jonah Hill, Zac Efron és Isla Fisher. Az első képek alapján a Túltolva fergetegesen destruktív és ijesztően felszabadult lesz, egy tengerparti Félelem és reszketés Las Vegasban, így a kora tavaszi premier garantáltan túllendít a téli depresszión. (Gyöngyösi Lilla)

 

Shazam!

(r: David F. Sandberg) – premier: április 4.

Korábban még őt hívták Marvel kapitánynak, de aztán a jogi herce-hurcák miatt a Shazam! névvel kellett beérnie. A DC Comics szuperhőse nem más, mint egy tizenéves kissrác, aki ha elkiáltja magát, Superman kaliberű figurává avanzsál. Az Amikor kialszik a fény és az Annabelle 2.rendezője, David F. Sandberg filmjének humorát is ez szolgáltatja: a klasszikus testcserés filmek vígjátéki elemeit ülteti át egy akció-kalandfilmbe. A Segítség, felnőttem! mintájára egy „Segítség, Superman lettem”! újabb lépés lehet a DC-nek a jó irányba: a különálló, de élvezetes képregényfilmek felé.

Az év egyik meglepetéssikere lehet a Shazam!, hiszen annyira szokatlan egy ilyen komolytalan – de nem Deadpool-szinten elhülyült – szuperhősprodukció. Zachary Levi egyelőre jól fest hősként, a főgonosz szerepében Mark Strong is kecsegtető. Amire oda kell figyelniük, hogy ne legyen túl idétlen a történet és Billy Batson figurája. Ha mégis így lesz, legrosszabb esetben is könnyed, de felejthető szórakozással lesz dolgunk. Ám ha mégis sikerül a művelet, akkor az alig ismert Shazam! beléphet Aquaman és Wonder Woman mellé a DC új húzóneveinek panteonjába. (Szécsényi Dániel)

 

Bosszúállók: Végjáték

(r: Anthony Russo & Joe Russo) – premier: április 25.

Minél kevesebbet tudunk erről a filmről, annál jobb. Már-már reménykedem abban, hogy több előzetes nem érkezik a Végjátékhoz, de valószínűleg ebben csalódnom kell. Hatalmasra dobta fel a labdát a Marvel az előző filmmel, a Végtelen háborúval, és a lecsapás könnyen sikerülhet félre. A korábbi hősöket búcsúztatni kell, méltó finálét írni nekik; míg a korábbi film befejezésére is kielégítő választ kell adniuk. Ha lehet nehezebb feladatot elképzelni a Végtelen háborúnál, akkor íme.

A bejelentések szerint a Marvel Studios egyfajta lezárásnak szánja a – beszédes című – Végjátékot, így még a háromórás játékidőt is hajlandóak bevállalni. Elsősorban azért várjuk a filmet, mert minden eddigi etapnál epikusabb szuperhősmozihoz tették le a Russo tesók az alapokat. Várhatóan a humorosabb, könnyedebb hangulatot is elengedik, hiszen a hősöknek a bukás után kell összekaparniuk magukat, itt pedig nincs helye a viccelődésnek. Az előzetesből átszüremlő letargia és egy lehetséges drámai befejezés lehet a legnagyobb erőssége a filmnek. (Szécsényi Dániel)

 

John Wick: 3. felvonás – Parabellum

(r: Chad Stahelski) – premier: május 16.

Nem gondoltuk volna az elején, hogy egy bosszúfilm Keanu Reeves főszereplésével trilógiává nőheti ki magát, sőt modern referenciája lesz annak, hogyan kell akciófilmet gyártani. Reevest sosem színészi tudása miatt kedveltük, mert azt sokszor ügyetlenül végzi. Karizmája azonban kétségtelenül van, szerepei fizikai oldalát pedig maradéktalanul hozza. Harcművésztudására és kaszkadőrmutatványaira is építettek a John Wick-mozik, a 3. felvonásra pedig a maximumig emelték a tétet. Keanu Reeves karakterére most a világ minden bérgyilkosa vadászik, de sanszos, hogy még így sem lesznek elegen az egyszemélyes hadseregként funkcionáló John Wick ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=bzoIz0yIvpQ

Lesz itt minden: a szokásosan látványos bunyók és lövöldözések mellett szamurájkardos motoros üldözés, könyvvel gyilkolás és pár kutyus is besegít a küzdelemben. Chad Stahelski neonfénybe öltöztetett és esőbe borított alvilága remélhetőleg méltó befejezést kap a történet vonalán –  az akciók minőségében ugyanis nincs okunk kételkedni. (Szécsényi Dániel)

 

Ad Astra – Út a csillagokba

(r: James Gray) – premier: május 23.

Mondd, hogy „eposzi sci-fi”, és máris gyorsabban kezd verni a szívem. James Gray rendező májusra tervezett filmje, az Ad Astra egy a Naprendszeren belüli kalandot tartogat: egy katona apja nyomába ered, aki húsz éve elindult a Neptunuszra egy állítólagos idegen civilizáció nyomait kutatni, ám eltűnt.

Néhány érdekes megjegyzés már napvilágot látott. Az egyik, hogy a rendező „az eddig látott legrealisztikusabb űrutazást” tervezi megvalósítani a vásznon, tehát az Ad Astra komolyan veszi majd magát – a hard SF mindig is hajlamosabb volt színvonalasnak lenni, mint fiktívebb társai. A másik, hogy Gray a huszadik század elejének híres műve, Joseph Conrad Heart of Darkness című regénye alapján képzeli el a filmet.

Ez komoly implikációkat rejt. A Heart of Darkness a belga-kongói gyarmati horrorvilág alapján készült regény volt, és máig is a kolonializmus elfajult változatainak egyik legismertebb kritikája – és lélektani utazás az őrületbe; Coppola forgatókönyvírója ezt a könyvet fordította le ázsiaira az Apokalipszis most megírásakor.

Szóval: Apokalipszis most az űrben! Egy hard sci-fi filmben! Brad Pitt, Tommy Lee Jones és Donald Sutherland szereplésével. Ha májusban semmit mást nem vetítenének, akkor is ott állnánk sorban a mozi előtt. (Havasmezői Gergely)

 

Aladdin

(r: Guy Ritchie) – premier: május 23.

Az Aladdin mindig is különlegesen varázslatos és izgalmas mese volt, hiszen nemcsak a fantázia és a képzelet vonalán, de a valós helyszín révén is teljesen más világba repítette el a nézőt. A Közel-Kelet színkavalkádja, a zsúfolt utcák, Jázmin csodálatos ruhái na meg a háziállatként tartott tigris mindig is extra vonzerőt kölcsönzött az amúgy is pörgős és mozgalmas történethez. Ezt összetéve Guy Ritchie rendezővel méltán várhatjuk lelkesen a Disney újabb élőszereplős feldolgozását.

Ritchie híresen jól bánik az akcióval, a más műfajokat előhívó jelenetekhez pedig mindig ott lesz a mese mint alap. Az is üdvözítő, hogy a főszerepet egy kevésbé ismert színész kapta, sőt Will Smith-t leszámítva az egész szereplői gárda ebbe a kategóriába sorolható. Ritchie azzal a John Augusttal írta a forgatókönyvet az eredeti alapján, akinek a Nagy hal, A halott menyasszony vagy a Charlie és a csokigyár című filmeket köszönhetjük, azaz valakivel, aki nagyon is otthonosan mozog a mesei elemekkel teleszőtt, színes-szagos filmek terén. Ehhez jön Alan Menken zeneszerző, aki a ’92-es Disney-mese zenéjét is készítette. Hát lehet ezt nem várni? (Kajdi Júlia)

 

Brightburn – A lángoló fiú

(r: David Yarovesky) – premier: május 23.

Science-fiction horror a szuperhős-műfajban? Jöhet! A Brightburn a Superman-téma inverze: egy kisgyermek érkezik a csillagokból, szerető földi pár befogadja, ám ő a szuperhőshöz méltó képességeit inkább a rossz oldalon kezdi kamatoztatni.

A film producere eredetileg James Gunn volt, aztán a botránya miatt egy ideig bizonytalanná vált a Brightburn sorsa is – de úgy tűnik, a film stabilan érkezik májusban. Ami jó is. A szuperhősfilmek kavalkádjában mindegyik film, ami újfajta szempontot talál, üdvözlendő, és különösen izgalmasak a műfajkeverékek (horror/szuperhős). Az előzetes alapján lesz egy-két valóban rémisztő pillanat; az utolsó jelenet utolsó másodperce például a szívbajt hozta rám.

No és – ki ne akarná látni Supermant gonoszként? Tényleg gonoszként, nem mint a szükségszerűen pozitívan záródó film- és képregényvariációkban? Mit tudna tenni egy hasonló lény a való világgal? Még ha csak gyerek is? A téma még a fősodor felfogására is rímel; mind az X-Men filmekben, mind a Marvel történetfolyamában téma volt a valódi emberek együttélése a szuperhősökkel, a regisztráció és szabályozás, a korlátozás… A Brightburn új nézőpontot jelenthet a fiktív univerzumoknak néhány érdekes kérdésében. Májusban meglátjuk! (Havasmezői Gergely)

 

Godzilla II. – A szörnyek királya

(r: Michael Dougherty) – premier: május 30.

Mi volt a legnagyobb kifogás Gareth Edwards 2014-es Godzilla filmjével kapcsolatban? Hogy a Föld gyomrában honos óriásgyík nettó 10 perc játékidőt tölt a vásznon. A folytatásban a Krampusz és az Adsz vagy kapsz című filmeket is Michael Dougherty biztosan kárpótol minket a túlzott rejtőzködésért, sőt újabb szörnyeket is tol a képünkbe. Már az előzetesben olyan pusztításnak lehetünk szemtanúi, melyek garantáltan kielégítik a katasztrófapornóra vágyók igényeit: Mothra, az óriásmoly szárnycsapása például tornádóerősséggel söpör félre egy várost. Azonban többet is rejthet a Godzilla II.

Míg Edwards inkább a monumentalitást érzékeltette elsőrangúan, addig Dougherty alaposan ráment az esztétikára. Igazán gyönyörű látványú filmet láthatunk majd májusban, a történet pedig megágyazás lesz a jövőre érkező alkotásnak, a Godzilla vs. Kongnak. Már ha lesz még kedvünk óriásszörnyek csatáját vizslatni. (Szécsényi Dániel)

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya