Fókuszban Ráadás

Mai Ya hee és a pingvinek – Táncoló talpak 2. filmzene

Filmzenére nem lehet táncolni. Legalábbis a hagyományosnak tekinthető, aláfestő-hangulatfokozó, komolyzenei dallamokat felvonultató muzsikára egész biztosan nem. Van azonban megoldás, ha valaki mégis soundtrackre szeretne ropni: a Táncoló talpak 2. filmzenéje pontosan ilyesmit kínál.

Már a film címe is magáért beszél, hiszen ha táncoló talpakat ígérnek a nézőnek, akkor evidens, hogy a szimfonikusabb, témák és hősök köré íródó, nagyzenekari művek mellett olyan slágereknek is helyet kell kapniuk, melyekre pingvinhőseink ritmusos vonaglásba kezdhetnek. És ha George Miller mozijában felcsendülnek ilyen nóták, akkor azok a filmzenealbumról sem hiányozhatnak, természetesen.

A korong első végighallgatása után – sőt, már a számlistára pillantva is – azt kell megállapítanunk, hogy a lemez felépítése logikus. Szó sincs a dalok sorrendjének pontos filmbeli utánzásáról: először kilenc pörgős slágert kapunk, utána jöhet a John Powell által jegyzett eredeti score. A két rész közti éles váltás, persze, hatalmas szakadékot eredményez zenehallgatás közben, mégis tökéletesen érthető, hogy elsőként az eladhatóbb popnóták szólalnak meg, P!nkkel az élükön.

A vagányságát rendszeresen fitogtató énekesnő mellett Robin Williams és Hank Azaria hangja is felbukkan egy-egy rövid időre a lemez első felén, ám a sztároknál sokkal érdekesebbek az előadott dalok, melyek között két igazi „gyöngyszem” is helyet kapott. Az első a The Rivingtons 1962-es slágerének pingvinhangon előadott változata, a Papa-Oom-Mow-Mow. (Ha valaki nem tudná hova tenni ezt a muzsikát, annak elárulom, hogy a számtalanszor feldolgozott és klasszikussá vált Surfin’ Bird ihletőjéről van szó.) A másik pedig – és most kéretik erősen megkapaszkodni – a szintén szárnyasorgánumra átírt, mintegy nyolc évvel ezelőtt világszerte pusztító hódító moldovai tophit, a Dragostea din tei.

Mielőtt azonban bárki végképp letenne a lemezről, jön John Powell, és tizennégy trackjével megpróbálja menteni, ami menthető. Repertoárja ezúttal a We Are The Championst is magába foglaló, könnyedebb vonaltól ível a drámaibb, komolyabb hangvételű aláfestésekig, melyekre valószínűleg kevésbé emlékszünk a filmből, mint a lemezt indító slágerekre. Ez azonban már önmagában is azt bizonyítja, mennyire jól sikerültek, hiszen egy hagyományos értelemben vett filmzenének nem szabad kitűnni a film szövetéből. Mindezek ellenére most mégis azt kell mondanom, hogy jobban járunk, ha inkább ezekre a dallamokra emlékezünk.

Happy Feet Two: Original Motion Picture Soundtrack
(John Powell; Sony Music Entertainment, 2011)

1. Do Your Thing (P!nk / Common / Benjamin ‘Lil P-Nut’ Flores, Jr. / Happy Feet Two Chorus)
2. The Mighty Sven (Robin Williams / Happy Feet Two Chorus / Hank Azaria)
3. Bridge Of Light (P!nk / Happy Feet Two Chorus)
4. Papa Oom Mow Mow (Happy Feet Two Chorus)
5. Dragostea Din Tei (Hank Azaria, Happy Feet Two Chorus)
6. Erik’s Opera (Omar Crook / EG Daily)
7. Rawhide (Elephant Seal Chorus)
8. Rhythm Nation (P!nk / Happy Feet Two Chorus)
9. Tightrope Ice Cold Mix (Janelle Monáe / Benjamin ‘Lil P-Nut’ Flores, Jr. / Happy Feet Two Chorus)
10. In The Hole (John Powell)
11. Ramon And The Krill (John Powell)
12. Lovelace Preshow (John Powell featuring Judith Hill)
13. Searching For The Kids (John Powell)
14. The Doomberg Lands (John Powell)
15. I Don’t Back Up… (John Powell)
16. Trapped In Emperor Land (John Powell)
17. Skua Attack/Adelie Rescue (John Powell)
18. Dinner A La Sven (John Powell)
19. We Are The Champions (John Powell)
20. Snow Stops Play (John Powell featuring Steven Pence)
21. No Fly Zone (John Powell)
22. Krill Joy (John Powell)
23. Tappin’ To Freedom (John Powell)

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..