Ráadás

Nem haltak ki – Box office június 27-29.

hr_Transformers-_Age_of_Extinction_24Az év eddigi legjobb eredményével, első becslések szerint 100 millióval nyitott a negyedik, egy új trilógia kezdetét jelentő Transformers – A kihalás kora. Az említett kasszarobbantó mégis inkább abból a szempontból jelent mérföldkőt, hogy ezt a negyedik részt szinte kifejezetten a nemzetközi piacokra szánták, és a terv bejött: Kínában minden idők legnagyobb kezdőbevételét, 90 milliót kaszált első hétvégéjén.

Megünnepelhetnénk az év első kilenc számjegyű bevételét jelentő nyitást az észak-amerikai mozikban, sajnos azonban a vidámsághoz a Transformers – A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction, magyar bemutató: jún. 26) teljesítménye nem elég. Tovább folytatódott az a tendencia, amely szerint az idei kasszarobbantók kiszámítható módon, nagyobb kilengések és áttörések nélküli, megbízható eredményeket hoznak. Ilyen értelemben ezek a filmek már sokkal inkább egy alaposan kielemzett piac termékei, mint a tömeggondolkodást formáló alkotások  ezt alátámasztja az is, hogy 2016-ban szinte csak folytatást láthatunk majd.

A most debütált moziból megnézhetjük majd az ötödik és a hatodik részt is, vélhetően továbbra is Micheal Baytől, és nagy valószínűség szerint hasonló sikerrel, mint az eddigiek. Az első részt 2007-ben az amerikai Függetlenség napja előtt mutatták be rendhagyó módon egy keddi napon, a pénteki premiert egészen az idei évig elkerülték a forgalmazók a Transformerseknél, ezért igazán jó összeshasonlítási alapunk nincs a mostani indulásnál. Az első rész hat nap alatt 155,4 milliót, a 2009-es A bukottak bosszúja öt nap alatt 200,1 milliót, a 2011-es, magyarul cím nélküli, angolul Dark of the Moon elnevezésre hallgató harmadik szintén öt nap alatt 162,6 milliót kaszált.

Ehhez képest a legújabb epizód 100 milliós nyitása valamelyest visszalépés, noha véleményem szerint még így is kihozta a stúdió a maximumot. Mark Wahlberggel és a robotdinoszauruszokkal némileg sikerült tompítani az „ezt már láttam valahol” érzést, ami a legnagyobb kihívás volt a készítők számára, és bár most sikerült, erősen kérdéses, hogy ez kitart-e még két rész erejéig. A kritikusok szerint egyébként nem sikerült, a legtöbben igen elégedetlenek voltak, meglepő, hogy ez ilyen keveset számított a bevételnél, még akkor is, ha a nézőknek sokkal jobban tetszettek a látottak.

hr_Transformers-_Age_of_Extinction_18
Transformers – A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction)

Bárhogy is, a Transformersek bevételének java az első napokra koncentrálódik, éppen ezért a sikeres premier ellenére is erősen kérdéses, az eddig minden elődje által elért 300 millió ezúttal meglesz-e. Az erős kétségek ellenére egy óriási diadalt már most fel tud mutatni A kihalás kora: Kínában minden idők legnagyobb kezdőbevételét produkálta, és a nemzetközi piacokról összesen több mint 300 millió folyt be bemutatásának első hetében. A folyamatosan emelkedő tengerentúli bevételek révén a legutóbbi rész már összesen 1,123 milliárdot kasszírozott, pedig a hazai bevételek visszaestek. A világpiac utóbbi években tapasztalható óriási fellendülése külön cikket érdemel, Hollywood erre már régóta felfigyelt.

A már egy hete vetített filmek – a Think Like a Man Too és a Jersey Boys – vegyes nézettséggel zártak a múlt hétvégén. A természetes csökkenés az előbbi esetében a műfajra jellemző -64,4%-ot eredményezett, viszont a Jersey Boys számára a -42,9% azt jelenti, hogy nem kapta fel a közönség, hiszen az idősebbeket megcélzó musical számára ennél lassabb kifutás lenne optimális. A 22 Jump Streetnek (magyar bemutató: augusztus 21.) a kultikus státusz eléréséhez ilyesmi, 30-35%-os csökkenésre lenne szükség, de enélkül is remek befektetésnek számít, amelyet csak fokoz az  újabb 15,4 millió. Az Így neveld a sárkányodat 2. várhatóan 170 millióval zár – nagyjából fele annyival, mint amit reméltek tőle.

Snowpiercer
Snowpiercer

Nyolc moziban mutatták be a Snowpiercer című koreai-amerikai-francia-cseh koprodukciót. A dél-koreai Joon-ho Bong (A gazdatestA halál jele) társadalmi mondandóval megspékelt sci-fije egy a kritikusok által agyondícsért mozi, amelynek története a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a globális felmelegedés csillapítására szánt kísérlet balul sült el, és az élőlények döntő része kihalt. Az emberiség maradéka egy vonaton zsúfolódott össze, ahol a vagonok alapján különböző társadalmi osztályok jönnek létre.

A Snowpiercer hazájában, Dél-Koreában óriási siker volt tavaly, az év ötödik legnézettebb mozija 59,8 millióval. Mégis csaknem egy évet vártak az észak-amerikai bemutatóval, pedig döntő részben hollywoodi színészekkel forgatták (Tilda Swinton, Chris Evans, William Hurt). Első hétvégéjén több mint 20 ezres átlagot produkált, erősen kérdéses azonban, hogy ez a téli, nem klasszikus kasszarobbantó sci-fi hogy bírja majd a versenyt a szuperhősös filmekkel. A forgalmazó kópiabővítési szándéka még nem ismert, vélhetően a következő hetek látogatottsági adatai alapján hozzák meg a döntést.

Begin Again (Adam Levine, Keira Knightley)
Szerelemre hangszerelve (Begin Again)

A múlt hétvégén öt helyszínen mutatták be a Szerelemre hangszerelve (Begin Again, magyar bemutató: július 24. – előzetes és történet itt) című nyári romantikus komédiát. A mozi sikere elsősorban Mark Ruffalo és Keira Knightley hírnevére épül, a forgalmazó egyértelműen őket helyezi előtérbe a rendező korábbi filmje mellett (Egyszer), noha rajtuk kívül még számos sztár látható a vígjátékban (például a Maroon 5 frontembere, Adam Levine).

Az első jelek alapján közepes esélyekkel vág neki a jegypénztáraknak a Szerelemre hangszerelve. A kritikusok szerették, még ha nem is tartják az évszázad vígjátékának. A nézők is elégedettek, úgyhogy kis bátorsággal a forgalmazó akár 40-50 milliót is kicsikarhat a vígjátékból. Remek összehasonlítást nyújt a nyolc hete bemutatott Chef, amely már 19,4 milliót gyűjtött össze, noha soha nem játszották 1300 teremnél több helyszínen. Kérdés, hogy meddig megy el a forgalmazó John Carney filmjével.

America
America

Három moziban vetítették premier előtt az America című dokumentumfilmet. Az igen különleges produkciót július 4-re, az amerikai Függetlenség napjára időzítették, ugyanis a dokumentumfilm azt vizsgálja, mi lett volna az Egyesült Államokkal, ha elveszítik az Egyesült Királysággal vívott háborút. Minden ezen a héten derül ki, kérdés, hogy mennyire tudták felkelteni az amerikaiak érdeklődését a témával kapcsolatban.

Az America mellett három másik mozi is versenyez a nézők kegyeiért a hétvégén. A Távozz tőlem, Sátán! a szokásos nyári horror, vele kell megbírkóznia a Tammynak és az Earth to Echo című különleges sci-finek. A zsúfolt hétvégén biztos lesznek nyertesek és vesztesek – egy hét múlva minden kiderül.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya