Ráadás

Nyitófilm 6: A gördeszka aranykora – Spike Jonze: Video Days

Video DaysA kilencvenes években az MTV olyan meghatározó volt a fiatalok popkulturális fejlődésében, mint manapság az internet. A korszak egyik meghatározó eleme a gördeszka volt. Az extrém sportról az idén A nőért legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díjával kitüntetett Spike Jonze rendező készítette el azt a rövidfilmet, amelyet a szakma a mai napig a gördeszkáról készített legjobb mozgóképeként tartanak számon.

Már a cím is igen sokatmondó: a Videó napokban benne van egy egész életérzés, hiszen az MTV csatorna a nyolcvanas elején azzal indult, hogy a videó (ami jelen esetben a videóklipre utal, tehát egy számhoz forgatott rövidfilmre) megölte a rádiós sztárt. Tíz évvel később már az aranykorukat élték a videók és a zenék.

Ebben a közegben ismerkedünk meg a legmenőbb gördeszkásokkal, a korszak új csillagaival: Mark Gonzalesszel, Guy Marianóval, Rudy Johnsonnal, Jordan Richterrel és a napjainkban az Alvin és a mókusok főszereplőjeként futó Jason Leevel (őt ebben a videóban látta meg Kevin Smith, és rögtön le is szerződtette második mozijához, a Shop-Showhoz). Ők ülnek egy autóban, és ez a kocsi az egész rövidfilm alatt meghatározó lesz, akárcsak a zene, ami a jelenet alatt szó (War: Low Rider). A későbbiekben az ötfős csapat tagjainak gördeszka-mutatványairól látunk felvételeket, és bár a képminőség mára borzasztónak hat, a trükkök tényleg félelmetesen jók.

Megkerülhetetlenül fontos ez alatt a zene – már csak az életérzés miatt is. Minden gördeszkás saját számot kap, és a trükkjeikhez általában illik is a dallam, John Coltrane Traneing Inje alatt táncos mozdulatok látunk, míg a Black Flag My Warjánál vertikális deszkázást mutatnak. A zene klipszerűsíti a látottakat, folytonosságot biztosít az egyébként csak vágóképeknek tűnő jelenetekhez, és ezt erősíti az újszerű fényképezési módszer – az operatőr ugyanis gördeszkán követi alanyait.

Spike Jonze akár az egyik szereplő is lehetett volna, hiszen ő maga is számtalan hasonló sportot űzött akkoriban, amikor első filmjét készítette. Ekkor még csak 22 éves volt (!), de már fotósként dolgozott egy extrémsport-magazinnak, ezért még a főiskolát is félbe hagyta. A Video Daysről sugárzik a fényképészeti tapasztalat, a deszkások tehetsége mellett éppen ez tette maradandóvá.

Spike JonzeDe nem csak annyiból áll a Video Days, hogy deszkások mutatványait illesztik egymás mellé – noha valóban ez teszi ki a mozgókép döntő részét –, emellett a lázadó fiatalság jegyében egy tiltakozást is beemeltek az 1991-es Öböl-háborúról. A tehetségből fakadó megkülönböztetett figyelmet más célra is felhasználják, a rövidfilm végén egy fiktív jelenetben a főszereplők autóbalesetet szenvednek azért, mert vezetés közben ittak. Ezzel az eddig a pontig dokumentalista jellegű film hirtelen átvált fikcióssá.

Mint látszik, Spike Jonze későbbi mozis pályafutásában számos elem visszaköszön a Video Daysből. A direktor azóta is rendkívül jó érzékkel ragadja meg a fiatal generációt leginkább megmozgató kérdéseket – pl. A nőben is. Mégis igazán karrierjének korai szakaszára volt nagy hatással első rövidfilmje, hiszen elsősorban emiatt vált rendkívüli elismert kliprendezővé. Forgatott videót többek között az R.E.M-nek, a Beastie Boyznak, a Weezernek, a Daft Punknak, a Fatboy Slimnek és Björknek, és e területről a mai napig nem mondott le.

Ahogy látszik, a rendező a kilencvenes években végig az MTV körül mozgolódott (több Jackassben is feltűnik), a megalapozatlan figyelemmel kitüntetett sztárság, a művész és művének viszonya, az eredetiség kérdései pedig olyan filmek létrejöttét eredményezték, mint A John Malkovich-menet vagy az Adaptáció. Korunk egyik legfurcsább gondolkodású rendezőjének első rövidfilmjében nem ez, hanem inkább a kíváncsiság és a műfajteremtő szándék jelenik meg.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés